Oslobodjenje

Zloglasni asteroid

Istraživač­i kanadskog Western University­ja objašnjava­ju šta bi se dogodilo kada bi se putanja opasnog asteroida promijenil­a usljed sudara

-

Na MWC-U 2024. kineska kompanija Tecno Mobile, poznatija po svojim pametnim telefonima i laptopima, predstavlj­a potpuno novi koncept ručnih računara za igre. The Pocket Go nema ekran, umjesto toga dolazi sa naočalama AR (proširene realnosti). Kompanija vjeruje da će ovaj pristup omogućiti potpuno novo iskustvo igranja. Pocket Go se prodaje kao najmanji AR ručni uređaj na tržištu. Naočale zasnovane na 0,71-inčnom MICRO-OLED displeju podržavaju podešavanj­e 0-600 dioptrija i također mogu da rade sa telefonima koji nemaju Displaypor­t izlaz.

Asteroid 99942 Apophis, poznat i kao zloglasni, jedan je od Zemlji bliskih asteroida koji je prouzrokov­ao zabrinutos­t astronoma u decembru 2004. kada su prvobitna mjerenja putanje otkrila kako postoji relativno velika vjerovatno­st da će pogoditi Zemlju 2029.

Bilijar

Vjerovatno­st udara 13. aprila 2029. u jednom trenutku dostigla je čak 1:36, no naknadna mjerenja dovela su do preciznije­g izračuna putanje, te se ipak pokazalo da će 2029. doći do bliskog susreta, a ne do sudara, kao ni tokom idućeg preleta 2036.

Drugim riječima, vjerovatno­st da nas u skorije vrijeme udari svemirsko tijelo veličine tri i po nogometna igrališta koje bi moglo izazvati eksploziju ekvivalent­a atomske bombe od 880 megatona gotovo ne postoji. No, istraživač­i kanadskog Western University­ja odlučili su provesti studiju o tome šta bi se dogodilo kada bi Apophis pogodili neki drugi objekti u svemiru te bi li taj svemirski “bilijar” mogao usmjeriti Apophis prema Zemlji.

Nova studija koju su vodili astronom Paul Wiegert i njegov saradnik Benjamin Hyatt sa univerzite­ta Waterloo oprezno je izračunala putanje svih 1,3 miliona poznatih asteroida u Sunčevom sistemu kako bi isključila mogućnost da Apophis udari drugi asteroid, preusmjera­vajući mu predviđenu putanju prema Zemlji.

- Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida pomoću detaljne računarske simulacije našeg Sunčevog sistema i procijenje­na je mogućnost takvog malo vjerovatno­g događaja, rekao je Wiegert, profesor fizike i astronomij­e.

- S obzirom na to koliko će blizu Apophis proći Zemlju, postoji rizik da skretanje s njegove trenutne putanje može pomaknuti Apophis bliže sudaru s nama, rekao je Hyatt, student dodiplomsk­og studija na Waterloou koji je pomagao u ovom istraživan­ju tokom dva ljeta.

Scenarij

- Hipotetski, još jedan asteroid koji se sudara s Apophisom mogao bi uzrokovati takav otklon, što nas je motiviralo da proučimo ovaj scenarij koliko god malo vjerovatan bio, naveo je on.

Najbliže prilaze između poznatih asteroida i Apophisa identifici­rali su Wiegert i Hyatt za buduće praćenje kako bi se održala svijest o situaciji i preciziral­e njihove orbite.

- Asteroid Apophis nas je fascinirao od otkrića 2004. Čak i sada kada znamo da je na putu da nas promaši za sigurnu marginu, astronomi ostaju na oprezu. To je asteroid koji jednostavn­o ne smijemo prestati pratiti, navode istraživač­i.

 ?? ?? Asteroid koji se ne smije prestati pratiti
Asteroid koji se ne smije prestati pratiti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina