Oslobodjenje

Sarajevo traži izlazak iz krize

Bordo tim na Koševu dočekuje Igman, dok će ekipa Željezniča­ra gostovati posljednje­plasiranoj Zvijezdi 09

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Posljednje kolo prvog dijela Premijer lige Bosne i Hercegovin­e donijet će plasman 12 ekipa na tabeli prema kojem će Bergerovim tablicama biti određeni parovi preostalih 11 kola fudbalskog šampionata naše države.

Sarajevo je u velikoj krizi, ima četiri ligaška poraza zaredom, od kojih je najbolniji onaj posljednji kada je u gradskom derbiju izgubilo 0:3 od Željezniča­ra.

Nova energija

Željezniča­r gostuje posljednje­plasiranoj Zvijezdi 09 u Ugljeviku, a trener Bruno Akrapović nada se kako će ova utakmica biti prekretnic­a za njegovu ekipu jer svih prethodnih deset utakmica na strani plavi su izgubili uz svega tri postignuta pogotka. S druge strane, u Zvijezdi se još nadaju da mogu do opstanka, za to imaju i argumente, tri od četiri posljednja domaća meča su dobili, a u Ugljeviku su padali Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo.

Zanimljiv meč igrat će se na čitlučkim Barama, gdje će Široki Brijeg ugostiti Slogu iz Doboja. Obje ekipe imaju ambicije da se domognu trećeg ili četvrtog mjesta na tabeli koje može donijeti plasman na evropsku scenu.

Široki Brijeg je s 2:1 savladao Velež u prvoj utakmici Kupa BIH, pa sa dobrom atmosferom dočekuje neugodne Dobojlije.

- Ispred nas su na tabeli, to sigurno pokazuje da su kvalitetni. Moramo biti maksimalno spremni za Slogu, a vjerujem kako nam je ova pobjeda u Kupu opet okrenula sve u pozitivnom smjeru. Vjerujem da ćemo u ovoj utakmici pobijediti i, uprkos tome što ne ovisi sve o nama, završiti među prvih šest ekipa, što će nam donijeti jednu domaću utakmicu više u posljednje­m dijelu sezone, rekao je trener Širokobrij­ežana Dino Skender.

Bez tri stopera

Sloga se potpuno okrenula meču u Čitluku, gdje je Široki domaćin dok traju radovi na njihovom stadionu Pecara.

- Ostavili smo sve što je bilo iza sebe. Susret u Širokom je veliki izazov. Imamo kadrovskih problema, jer ne mogu da računam na tri stopera Milanovića, Nikolića i Batara. Zdravstven­e probleme sa nogom ima Kvesić i 99 posto da neće ni igrati protiv Širokog Brijega, kaže trener Sloge Vlado Jagodić.

Hercegovač­ki derbi igrat će GOŠK i Posušje, bodovi su mnogo potrebniji domaćinu koji ima samo bod više od pretposlje­dnjeg Igmana, no Posušje ove sezone igra sjajno.

Parovi 22. kola Premijer lige BIH, subota: Široki Brijeg - Sloga Doboj (13 sati, sudije: Petrović, Cmiljanić, Musa, prenos: Arena), GOŠK - Posušje (16, Gedžić, Perić, Beljo, Arena), Sarajevo - Igman (18.30, Gigović, Udovičić, Vukašinovi­ć, Arena). Nedjelja: Zvijezda 09 - Željezniča­r (14, Topuzović, Macić, Mulasmajić, Arena), Zrinjski - Borac (19, Peljto, Ibrišimbeg­ović, Kadić, Arena). Ponedjelja­k: Velež - Tuzla City (18, Tomić, Čolić, Maksimović, Arena).

Poredak: Borac 52 boda, Zrinjski 43, Velež 35, Sarajevo 33, Sloga 32, Posušje 29, Široki Brijeg 28, Željezniča­r 23, GOŠK 23, Tuzla City 22, Igman 22, Zvijezda 14.

Prema stanju na tabeli, nakon posljednje­g 22. kola prvog dijela sezone u fudbalskoj Premijer ligi BIH odredit će se raspored za finalnih 11 kola sezone

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina