Oslobodjenje

BIH ne smije biti na

Bilo bi sjajno da poslije Švedske i Bosna i Hercegovin­a, kao 33. zemlja, uđe u članstvo NATO-A, ističe Đuro Kozar

- Piše: edin Barimac

Neka zna Ljubo Ninković da će na kružnoj raskrsnici kod Ekvatora biti i park i Tvrtko na konju, a on može držati pres ispod zadnjice tog konja

Jedan od dva ključna vanjskopol­itička cilja naše zemlje jeste članstvo Bosne i Hercegovin­e u Sjevernoat­lantskom savezu. Iako je postalo i zakonska obaveza, političkih prijepora o članstvu ne nedostaje. Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BIH i predsjedav­ajući Komisije za saradnju sa NATO-OM BIH, ističe da se “politika otvorenih vrata NATO-A potvrđuje članstvom Švedske u Sjevernoat­lantskom savezu”.

Geografija je jasna

- Za BIH to znači da jednom kada mi ispunimo uvjete i dođemo do unutarnjeg političkog konsenzusa, možemo računati na isti pristup od Sjevernoat­lantskog saveza. Vjerujem da će taj trenutak doći, s obzirom na geopolitič­ke silnice unutar Europe, oko nas, tako da kad se pogleda geografija koja okružuje BIH, to je geografija NATO-A. Mi smo u tom, kako ga zovu, mekom trbuhu i neupitno je da li smo u sferi interesa NATO-A. Sad je samo pitanje kada ćemo zauzeti svoju poziciju za stolom zemalja članica. A to ovisi isključivo o nama, jer NATO ne prisiljava nikoga, nudi, a mi smo u akcijskom planu za članstvo, odnosno MAP-U. Kako budemo reforme brzo u BIH donosili i provodili, toliko će i NATO biti spreman za članstvo, kaže za Oslobođenj­e Brkić.

Potcrtava kako se vidjelo na slučaju i Švedske i Finske, koje su mnogo organizira­nije, bogatije, vojno spremnije države, da se ne mogu izbjeći političke prepreke.

- Stoga nije nikad zdravo za gotovo, nego jednostavn­o treba raditi na tome svakodnevn­o, da se stvore uvjeti za članstvo, naglašava Brkić.

Vojnopolit­ički analitičar Đuro Kozar smatra da je velika stvar što je Švedska postala 32. članica NATO-A, a to je, kako kaže, još veća stvar i za NATO.

- Sad NATO ima pod kontrolom cijelo Baltičko more, izuzev nekoliko manjih prostora koje drži Rusija, kaže Kozar.

Švedska i Finska, koje su mnogo organizira­nije, bogatije, vojno spremnije države, nisu mogle izbjeći političke prepreke, ističe Brkić

 ?? ?? Nato-snage stavile su pod kontrolu Baltičko more
Nato-snage stavile su pod kontrolu Baltičko more
 ?? ?? gradonačel­nik Banje Luke
gradonačel­nik Banje Luke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina