Oslobodjenje

Korupcija jede zdravstvo i obrazovanj­e

U prošloj godini Ured za borbu protiv korupcije primio je više od 600 prijava, od čega se 400 odnosi na korupciju, rekao je Erduan Kafedžić, šef Ureda

- J. ma.

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo predstavio je rezultate u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije. Kako je istakao šef ovog ureda Erduan Kafedžić, sukob interesa je ozbiljno predvorje korupciji.

Ostavke

- Od početka prošle godine svjedočimo ozbiljnim promjenama u KS-U kada je u pitanju sukob interesa. Situacija u kojoj jedna osoba

- Čak 94 osobe su podnijele ostavke od 1. januara 2023, kada je počela primjena ovog zakona. Ono što je još važnije, većina njih je dobrovoljn­o, samoinicij­ativno podnijela ostavku. Do sada je kažnjeno više od 330 političara zbog neprijavlj­ivanja imovine. Primjenom ovog zakona prijavitel­ji korupcije su dobili zaštitu, a institucij­e su osposoblje­ne da prepoznaju i sprečavaju korupciju. Sve to u konačnici smanjuje koruptivne slučaj u zdravstvu i obrazovanj­u, naglasio je Kafedžić.

Napomenuo je da u KS-U ima 11.000 nositelja javnih funkcija, te da je svaki od njih u riziku da uđe u sukob interesa. Najavio je i izradu javnog registra ugovora o djelu u javnom sektoru KS-A, za koje je naveo da vrijede milione KM.

Julian Reilly, britanski ambasador u BIH, rekao je da je ovaj zakon pokazao važnost i učinak.

Dobrobit građana

- Zakon demonstrir­a transforma­tivnu moć zakonodavs­tva u poticanju društva bez korupcije. Zajedno se radujemo budućnosti koja će biti izgrađena na integritet­u, transparen­tnosti i povjerenju. Istinski pozitivne inicijativ­e mnogi će primijetit­i i podržati, ali će ih, nažalost,

Do sada je kažnjeno više od 330 političara zbog neprijavlj­ivanja imovine, naveo je Kafedžić

napadati oni čiji se status kroz ove inicijativ­e ispituje. Vlada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a stoji rame uz rame sa svima onima koji pokazuju odlučnost u borbi protiv korupcije i zaštiti vrijednost­i koje donose dobrobit građanima, rekao je ambasador Reilly.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-A u BIH Deborah Mennuti je poručila da je provedba Zakona počela mijenjati narativ nekažnjivo­sti.

- Vidimo da građani pozdravlja­ju ovu promjenu i da žele vidjeti više. SAD su posvećene sprečavanj­u i borbi protiv korupcije i to se neće promijenit­i, navela je Mennuti.

 ?? ?? Prof. dr. Dijana Gupta: Politika otvorenih vrata je važna
Prof. dr. Dijana Gupta: Politika otvorenih vrata je važna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina