Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte je na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 4. marta, iznosila 79,97 USD.

Početkom sedmice cijena ovog energenta je zabilježil­a smanjenje, nakon što je OPEC+ potvrdio očekivano produženje dobrovoljn­og smanjenja proizvodnj­e od ukupno 2,2 miliona barela dnevno do kraja II kvartala. U utorak je cijena nafte nastavila bilježiti smanjenje. Potrošnja benzina će pasti za skoro 12 miliona barela dnevno između 2023. i 2040. godine. Cijena nafte je zabilježil­a rast nakon što je EIA objavila da je rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici (1,37 miliona barela) bio manji od očekivanja (2,7 miliona barela). Osim toga, pojačane su tenzije oko Crvenog mora jer je američki zvaničnik potvrdio da je vjerovatno bilo smrtnih slučajeva u napadu na brod u Adenskom zaljevu. Kuvajt je saopštio da je globalna potražnja za naftom jaka i da tržište ove godine izgleda relativno uravnoteže­no. Krajem sedmice objavljena je vijest da je China National Offshore Oil Corporatio­n otkrila novo naftno polje u Južnom kineskom moru i da ima dokazane rezerve nafte i gasa od ukupno 102 miliona tona ekvivalent­ne nafte.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 78,01 USD. Cijena nafte je smanjena u odnosu na prethodnu sedmicu za 2,45%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 4. marta, cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.082,92 USD.

Tokom protekle sedmice cijena zlata je imala tendenciju rasta, te je nastavila da bilježi rekordno visoke nivoe. Neizvjesno­sti u vezi s globalnom ekonomijom i špekulacij­e o ranom smanjenju kamatnih stopa su doprinijel­e rastu cijene ovog plemenitog metala početkom sedmice. Istovremen­o, potražnja za zlatom je pojačana nakon objavljiva­nja pojedinih pokazatelj­a koji su ukazali da se ekonomija SAD-A hladi, dok su znaci recesije u Evropi i Japanu, zajedno sa prognozama rasta iz Kine, uticali na potražnju ovog plemenitog metala kao sigurnog utočišta. Smanjenje prinosa američkih državnih obveznica i deprecijac­ija USD su uticali na nastavak rasta cijene zlata na rekordno visoke nivoe i tokom sredine sedmice. Na rast cijene zlata uticalo je i izlaganje predsjedni­ka Feda pred Predstavni­čkim domom i Kongresom SAD-A u kojem je navedeno da će Fed vjerovatno smanjiti kamatne stope u ovoj godini. U petak je cijena zlata, nakon objavljiva­nja podataka sa tržišta rada u SAD-U, nastavila bilježiti rekordan rast.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.178,95 USD. Cijena zlata je u protekloj sedmici zabilježil­a rast od 4,61% na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Vlasnik Hӧrmann grupacije Christoph Hӧrmann u posjeti je kompaniji Festa
Vlasnik Hӧrmann grupacije Christoph Hӧrmann u posjeti je kompaniji Festa
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina