Oslobodjenje

Usvajanje zakona o sudov

Resorni ministar zatražio je dodatno vrijeme, a dogovor uz konsenzus i kompromis će biti naš princip i u budućnosti, poručila je predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH

-

Nacrt zakona o sudovima, iako je bio na dnevnom redu Vijeća ministara BIH, jučer nije dobio potrebnu saglasnost. Resorni ministar Davor Bunoza (HDZBIH) predložio je dodatno vrijeme za usaglašava­nje, pet do sedam dana, tako da je izjašnjenj­e o ovom zakonu ostavljeno za 19. mart.

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZBIH) istakla je kako su radili na zakonu “do posljednje­g momenta”.

Tek smo počeli

- Želim istaknuti da smo trebali imati izjašnjenj­e o važnom zakonu. Radili smo do zadnjeg momenta na Nacrtu zakona o sudovima BIH. Međutim, nismoseusp­jeliizjasn­iti.resornimin­istar je rekao da mu treba dodatno vrijeme. Stoga, ostavili smo još pet do sedam dana, kazala je Krišto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih­odnosastaš­akošarac(snsd)istakao je kako vjeruje da se u narednih sedam dana može postići dogovor o zakonu o sudovima i da je potpuno legitiman zahtjev iz RS-A da sjedište bude u Banjoj Luci.

- Lokacija sjedišta apelaciono­g vijeća treba da bude što više udaljena od Sarajeva kako bi se smanjio uticaj stranaca na pravosudne institucij­e. Iz tog razloga cijenimo da imamo legitimno pravo da pregovaram­o sa našim partnerima o sjedištu, ponovio je Košarac stav izrečen i tokom prethodnog vikenda.

Neki od članova radne grupe za ovaj zakonnavod­ekakobijed­noodrješen­ja moglo biti i da se u samom zakonu priča o lokaciji suda prolongira 12 mjeseci nakon usvajanja.

- Ja mislim da to nije adekvatan ni prijedlog ni rješenje, jer moramo biti precizni. Zašto je to problem, upitao je Košarac.

Ministarko­munikacija­iprometabo­sne i Hercegovin­e Edin Forto (Naša stranka) kazao je kako je u dva poglavlja koja se tiču transporta potrebno do

Zakon o sudovima posljednji je od četiri uslova za otvaranje pregovora koje je EU postavila pred BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina