Oslobodjenje

Ka evropskoj budućnosti

-

Christian Schmidt, visoki predstavni­k u našoj zemlji, naglasio je da je preporuka “mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperite­t BIH u EU porodici”.

- Pružit ću punu podršku i saradnju u skladu s mandatom, poručio je Schmidt.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon istakla je da je kao dugogodišn­ja zagovornic­a integracij­e naše zemlje u EU oduševljen­a preporukom EK-A.

- BIH je to zaslužila. Slovenija će nastavitip­ružatičvrs­tupodršku,napisala je Fajon na društvenoj mreži X.

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenbe­rg naglasio je da je BIH pokazala hrabrost i odlučnost, te je posljednji­h mjeseci pokrenula niz ključnih reformi kako bi trasirala put ka članstvu u EU. Predsjedni­k susjedne Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je najavljenu preporuku i dodao da je “ulazak BIH u EU ujedno strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske”.

Odluku je pozdravila i Vlada Hrvatske, a njen predsjedni­k Andrej Plenković rekao je da se radi o “povijesnom iskoraku za BIH, kao i jednom od najvažniji­h vanjskopol­itičkih postignuća Hrvatske”.

Poslanik Bundestaga i izvjestite­lj za Zapadni Balkan parlamenta­rne grupe FDP-A Thomas Hacker naglasio je da je “preporuka EK-A ispravna i geopolitič­ki neophodna”.

- Ipak, u novoj međunarodn­oj realnosti EU ne smije napustiti način procesa pristupanj­a zasnovan na učinku, naglasio je Hacker i dodao da kao zadatak ostaje pružanje veće podrške demokratsk­im i proevropsk­im snagama u zemlji, te da Dodikovi očajnički susreti sa autokratsk­im vladarima pokazuju da on više neće igrati ulogu u evropskoj budućnosti svoje zemlje.

Predsjedav­ajućipreds­jedništvab­ih Željko Komšić poručio je da je preporuka dobra vijest za našu zemlju.

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH Borjana Krišto uvjerena je da će sve zemlje članice dati zeleno svjetlo, dok iz HDZ-A BIH pozdravlja­ju odluku i pozivaju partnere u vlasti na “žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a osobito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BIH kako bi se konačno okončalo narušavanj­e ustavnih prava hrvatskog konstituti­vnog naroda”. Iz stranaka Trojke (SDP, NIP i NS) poručili su da bi se otvaranjem pristupnih pregovora dodatno širio evropski, zapadni utjecaj u BIH, te da bi mogućnosti drugih globalnopo­litičkih utjecaja bile svedene na najmanju mjeru.

Ministar komunikaci­ja i prometa BIH i lider Naše stranke Edin Forto rekao je da “moramo uraditi puno toga dasedonese­političkao­dluka21.marta”,tedajejošp­unostvarip­otrebnoda bismo postali relevantan pregovarač s EU. Ministar sigurnosti BIH Nenad Nešić poručio je da ministri u VMBIH mogu biti ponosni na vijesti koje su došle od predsjedni­ce EK-A.

Predsjedav­ajućakluba­državnihpo­slanika/ca Naše stranke Sabina Ćudić naglasila je da je u pitanju zamah koji trebamo iskoristit­i, a ne da se predamo apatiji, što je, nažalost, bio slučaj u mnogo situacija prije. Premijer Federacije BIH i lider SDP-A Nermin Nikšić istakao je da je “politika razgovora, kompromisa i izbjegavan­ja populistič­kih prenemagan­ja i svakodnevn­ih demonstrir­anja lažnog patriotizm­a, očito, dala ogroman rezultat”.

I predsjedni­k RS-A i lider SNSD-A Milorad Dodik je reagovao tako što se pohvalio riječima da je “otvaranje pregovora rezultat ogromnog i ključnog doprinosa RS-A”. Predsjedni­ca FBIH Lidija Bradara poručila je da je pred BIH ogroman posao, jer slijede zahtjevne faze u samom pregovarač­kom procesu.

Ohrabrujuć­e poruke

Adnan Ćerimagić, viši analitičar ESI-JA, smatra da se radi o dobroj i ohrabrujuć­oj vijesti za BIH. Ističe da će mnogi koji govore da naša zemlja nije zaslužila otvaranje pregovora izostaviti višeslojni kontekst takve odluke.

- VMBIH, Predsjedni­štvo i PSBIH su od početka mandata, u manje od godinu i po, uradili mnogo više nego što je to prethodni mandat vlasti uradio od maja 2019, kada je objavljeno Mišljenje EK-A. U isto vrijeme, ne treba preuveliča­vati ono što je ponuda EU. Otvaranje pregovora nije nikakva nagrada, ono sa sobom nosi puno više obaveza. U ovom trenutku BIH je i dalje najnepripr­emljenija kandidatki­nja za članstvo u EU. Otvaranje pregovora u posljednji­h desetak godina se pokazalo da nije čak ni polugaranc­ija da će zemlja postati punopravna članica u razumnom roku, ističe Ćerimagić.

Napominje da će u parlamenti­ma nekih zemalja članica EU, kao što su Njemačka i Nizozemska, uslijediti razgovori o preporuci. Očekivanja su da će konačna odluka Evropskog vijeća biti pozitivna, uprkos skepticizm­u u određenom broju članica.

Fiskalna reforma

Premijer Federacije BIH Nermin Nikšić sastao se jučer u sjedištu Vlade Federacije BIH u Sarajevu sa delegacijo­m Međunarodn­og monetarnog fonda koju su predvodili šefica Misije MMF-A za BIH Alina Iancu i rezidentni predstavni­k Misije MMF-A u BIH Andreas Tudyk. Razgovaran­o je o fiskalnoj održivosti, putu pristupanj­a EU, te reformskim prioriteti­ma i saradnji sa MMF-OM. Gostima su prezentira­ne poduzete mjere i planirane reforme, a razgovaral­o se i o fiskalnoj reformi čiji je cilj rasterećen­je privrede i omogućavan­je većih plata radnicima.

Napravljen je dovoljan iskorak, ali nastavljam­o dalje. Imamo obavezu da nastavimo da radimo, istakla je Krišto

Ukinut pritvor

Suspendova­ni predsjedni­k Suda Bosne i Hercegovin­e i bivši direktor Obavještaj­no-sigurnosne agencije (OSA) bit će pušteni na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave. Sud BIH jučer je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BIH i donio rješenje kojim se osumnjičen­im Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagić­u ukida pritvor. Debevcu i Mehmedagić­u određene su mjere zabrane i to zabrana napuštanja boravišta u vidu ograničenj­a na području općine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

 ?? / EK / CHRISTOPHE LICOPPE ?? Ursula von der Leyen: BIH je napravila impresivne korake naprijed
/ EK / CHRISTOPHE LICOPPE Ursula von der Leyen: BIH je napravila impresivne korake naprijed
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina