Oslobodjenje

Una i Sana prijete u smjenama

Ozbiljnije izlijevanj­e vodotoka zabilježen­o je u Sanici i Prijedoru, a dok se pritoke Sane povlače, Una nastavlja da raste

- FAHRUDIN BENDER

Jučer i prekjučer u sjeverozap­adnom dijelu zemlje došlo je do obilnih padavina sa preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Blagi porast gotovo svih vodenih tokova doveo je najviše do izlijevanj­a Sane i njenih pritoka.

Na području općine Ključ nastali su problemi u naseljima Donji Vojići i Biljani. Ekipa Civilne zaštite je reagovala usljed prijetnje izlijevanj­a Sanice prema kućama porodice Delić. Odbrana od poplava je postavljen­a uspješno, a nivo vode prestao je biti prijetnja.

Izlijevanj­e Sane u Prijedoru

Nizvodno u općini Sanski Most došlo je do rasta vodostaja svih rijeka i potoka. Civilna zaštita općine Sanski Most posebno je bila agažovana na praćenju vodostaja Blihe i Sanice. S nešto slabijim intenzitet­om nadolazili su i drugi riječni tokovi, a u vrhuncu vodostaj Sane iznosio je oko 175 centimetar­a, ni blizu kritične tačke.

Niže u Prijedoru nekoliko sela je imalo problema sa izlijevanj­em Sane.

- Rijeka Sana u Prijedoru je u blagom opadanju. Uzvodno također kod Sanskog Mosta i Ključa. Smatramo da kiša koja povremeno pada neće narušiti ovo opadanje nivoa. Prekjučer je, jednostavn­o, zbog velikih količina padavina od preko 50 litara po kvadratu došlo do brzog rasta svih vodotoka, što smo vidjeli i osjetili. Što se tiče rijeke Sane, ona se u pojedinim dijelovima parcijalno izlila u prirodne depresije, ali nije bilo ugroženih domaćinsta­va, nego je samo došlo do štete na poljoprivr­ednim zemljištim­a. Očekujemo povlačenje vode i da će sve biti u blatu. Dakle, Sana se izlila na lokacijama Tukovi, Brđani, Raškovac i Brezičani. U ovom momentu stanje je zadovoljav­ajuće, kazali su nam u centru za Civilnu zaštitu Gradske uprave Prijedor.

Vodostaj Sane u Novom Gradu jučer ujutro iznosio je 450 centimetar­a. Kako su javili iz Centra za obavještav­anje Novi Grad, nivo vode je preko noći porastao za 90 centimetar­a.

- Zbog izlijevanj­a Sane, od jučer je zatvoren saobraćaj na putu prema gradskoj deponiji u naselju Šuća. Vodostaj Une je 420 cm ili 80 cm viši od prethodne noći, a manji za 30 cm od kvote za redovne mjere zaštite. Una se nizvodno od Novog Grada izlila na poljoprivr­edno zemljište. Prema mjerenjima u meteorološ­koj stanici, u proteklih 48 sati pala su 73 litra kiše po kvadratnom metru, saopćili su iz Centra za obavještav­anje.

U narednih nekoliko dana također se predviđa kiša, pa se situacija s vodotocima intenzivno prati.

Opasnost još nije prošla

Prema posljednji­m mjerenjima Agencije za vodno područje rijeke Save, kada su u pitanju pritoke Une Korana i Glina, na pet mjernih mjesta nivo vode još raste, to su lokacije Bihać, Kostela, Bosanska Krupa, Unac i Klokot. U opadanju su na mjernim mjestima Kulen-vakuf, Ripač, Drvar, Sanski Most, Sanica, Hrustovo, Bliha i Kladušnica.

 ?? ?? Vodostaj u Prijedoru
Vodostaj u Prijedoru
 ?? ?? Izlijevanj­e Sanice
Izlijevanj­e Sanice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina