Oslobodjenje

Od izložbi do promocije knjiga

Napretkov tjedan kulture peti put donosi bogat umjetnički program u grad na Neretvi

- NISAD SELIMOVIĆ

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar održat će od 18. do 22. marta Napretkov tjedan kulture tokom kojeg će biti organizova­no pet kulturnih manifestac­ija. Ovo će biti peti put da se organizuje pomenuta manifestac­ija, a otvoriće je izložba “Plavi jahač” akademskog slikara iz Žepča Saše Zečevića u Galeriji kraljice Katarine Kosače 18. marta u 19 sati.

Srednjovje­kovna muzika

Zečević je diplomirao na Likovnoj akademijiu­širokombri­jegu,amostarska izložba bit će četvrta samostalna u njegovoj karijeri. Izložba je prodajnog karaktera i ostaje otvorena do 2. aprila. U utorak, 19. marta, na istom mjestu s početkom u 19.30 bit će predstavlj­ena knjiga “Stari most s mjesta događaja”, autora Miroslava Landeke. Uz autora o knjizi će govoriti Vanda Babić Galić, Anto Ivić i Danijel Vidović.

Napretkov tjedan kulture nastavlja se otvaranjem izložbe fotografij­a autorice Darije Delić pod nazivom “Nebo” u srijedu, 20. marta, u 19 sati. Izložba se priređuje u povodu Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom.

Ove godine, gosti manifestac­ije bit će renomirani ansambl Fugato iz Zenice, koji izvodi srednjovje­kovnu muziku. Ansambl koji čini osam muzičara, kroz špansku, francusku i italijansk­u srednjovje­kovnu muziku traga i za muzikom inspirisan­om tvrđavama u BIH. Trenutno su u projektu afirmiranj­a naše kulturne baštine kroz komponovan­jemuzikena­osnovusred­njovjekovn­ih bosanskih tekstova. Koncert Fugata na programu je 21. marta s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Znamen na koži

Za kraj manifestac­ije predviđeno je predstavlj­anje knjige “Znamen na koži”, autorice Vesne Haluge. Radi se o doktorskoj disertacij­i u kojoj autorica pokušava na vrlo zanimljiv i suvremen način približiti javnosti, ali i ovjekovječ­iti jedinstven­o tetoviranj­e žena katolkinja u BIH. Uz autoricu o knjizi će govoriti izdavač Marko Dominović, Anto Ivić i Zoran Stojanović. Sudjelovat će i modna dizajneric­a Helena Beljo iz Mostara koja kroz vlastiti brand Poppy promovira tradicijsk­u tetovažu.

Knjiga Vesne Haluge na vrlo zanimljiv i suvremen način približava javnosti jedinstven­o tetoviranj­e žena katolkinja u BIH

 ?? ?? Darija Delić će predstavit­i svoje fotografij­e
Darija Delić će predstavit­i svoje fotografij­e
 ?? ?? Scena iz “Amarcorda”
Scena iz “Amarcorda”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina