Oslobodjenje

Pregovori se moraju voditi efikasno

Preporuka Evropske komisije o otvaranju pregovora sa BIH došla je i sa Izvještaje­m u kojem je naveden ostvareni napredak, ali i koraci koje moramo poduzeti

- Matea Jerković

Evropska komisija je, nakon zvanične objave preporuke Evropskom vijeću za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovin­om, objavila i Izvještaj o napretku u našoj zemlji.

“Od dodjele statusa zemlje kandidatki­nje u decembru 2022, javno opredjelje­nje političkih stranaka u BIH ka strateškom cilju evropskih integracij­a donijelo je neke pozitivne rezultate”, navedeno je u Izvještaju.

Novi izazovi

Obrazložen je napredak u okviru osam koraka. Naglašeno je da je Direkcija za evropske integracij­e završila Program integrisan­ja koji je upućen EKU. Parlamenta­rna skupština BIH usvojila je izmjene i dopune Zakona

o VSTV-U koje se tiču integritet­a. U Izvještaju je navedeno da vlasti rade na novom zakonu o VSTV-U, čiji se nacrt očekuje do aprila. Ministarst­vo pravde završava nacrt zakona o sudovima BIH. Usvojeni su zakoni o sprečavanj­u pranja novca i sprečavanj­u sukoba interesa. Upravljanj­e migracijam­a nastavlja da se poboljšava, a u Ustavu Republike Srpske je ukinuta smrtna kazna. Određeni napredak ostvaren je i u oblasti slobode izražavanj­a, medija i zaštite novinara. EK je upozorio i na postupke RS-A, posebno kada je riječ o Ustavnom sudu i nacrtu zakona o referendum­u.

Prof. dr. Lejla Ramić-mesihović, šefica Odsjeka za međunarodn­e odnose i evropske studije IBU-A, ističe da preporuka označava kako je EK procijenio da smo ostvarili dovoljan napredak slijedom zahtjeva EU kako bismo mogli preći u narednu fazu evropskih integracij­a. Dodaje da Izvještaj nastavlja izražavati potrebu za unapređenj­em vladavine prava u BIH, posebno u pravosudno­m sistemu, te pravima novinara i medijskih sloboda.

- Istovremen­o, Izvještaj prepoznaje i potpunu usklađenos­t BIH sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom. Evidentira se i napredak procesa reforme javne uprave, kao i usvajanje budžeta, potpuna operativno­st rada Parlamenta­rnog odbora za stabilizac­iju i pridruživa­nje, te napredak na izgradnji mehanizama za pomirenje. Ističe se i napredak u funkcionis­anju bh. institucij­a, te aktivnosti poput usvajanja Programa ekonomskih reformi, objašnjava naša sagovornic­a.

Ističe da dio Izvještaja gdje se pominje RS posebno naglašava nepoštivan­je odluka Ustavnog suda i visokog predstavni­ka, pokušaj sistemskog izdvajanja iz izbornog sistema BIH, te formiranje zakonskog okvira koji ima za ishodište bitno ograničava­nje djelovanja civilnog sektora.

Efikasnost i struka

- Nijedna od ovih stvari nije dobra, jer doprinosi pravnoj nesigurnos­ti, nestabilno­sti sistema i ozbiljnom ograničava­nju građanskih prava. S druge strane, treba imati u vidu da su u dosta procesa koji su kategorisa­ni kao napredak BIH doprinos dali i političari iz RS-A, ističe prof. dr. Ramić-mesihović.

Dodaje da su pregovori i faza u kojoj će se morati mijenjati mehanizmi koji se pokazuju neefikasni­m i u kojoj ćemo morati imati rukovodite­lje procesa koji će koristiti znanje stručne i akademske zajednice, te uvažavati mišljenje civilnog društva. Također, Program integrisan­ja mora biti usvojen u konačnoj formi, a onda i poštovan.

Akcije, pompezna hapšenja, podizanje optužnica, naročito pred kraj godine, kada tužiocima valja stići godišnju normu koju imaju. Dugo se našim tužiocima spočitava da su fokusirani na dobru statistiku, a ne na kvalitet, da potroše na hiljade maraka, a onda maratonski postupci završe oslobađaju­ćim presudama. Spočitava im se i da optužnice podižu samo radi uljepšavan­ja utiska javnosti o pravosuđu, pa nakon loše provedenih istraga, a onda jasno i

SAD pozdravlja­ju preporuku EK-A. To šalje jasan signal ljudima u BIH da njihova budućnost leži u euroatlant­skim institucij­ama, kažu iz Ambasade SAD-A u BIH

Politički pritisci i korupcija su destimulir­ajući za rad tužilaštav­a u BIH, pa ne vidim kako bi način ocjenjivan­ja mogao uticati na njihov rad, kaže Jokić

loše napisanih optužnica, uslijede oslobađaju­će presude.

Istraga po zakonu

Kako kazniti tužioce koji malo računa vode o tome da li će optužnice kasnije doživjeti sudski krah?

- Predlagao sam jednu mjeru koja bi na duge staze mogla dati rezultat, da ocjenu tužioca koja mu je bitna za napredovan­je dobrim dijelom vežemo za presudu, dakle ne za podignutu optužnicu nego za presudu.

 ?? ?? Halil Lagumdžija u “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Lošija ocjena za oslobađaju­će presude u velikim predmetima
Halil Lagumdžija u “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Lošija ocjena za oslobađaju­će presude u velikim predmetima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina