Oslobodjenje

Most između vlada u regi

Ovim riječima je zamjenik ministra vanjskih poslova BIH Josip Brkić opisao Fond za Zapadni Balkan, kojim će u tekućoj godini predsjedav­ati naša zemlja

-

U Ministarst­vu vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e juče je svečano obilježen početak jednogodiš­njeg predsjedan­ja naše zemlje Fondom za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

Osnovni cilj WBF-A je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje članica. Fond finansira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne saradnje, istraživan­ja i saradnje u obrazovanj­u, naučne razmjene te održivog razvoja, piše Anadolija.

Potrebe ispred razlika

Zamjenik ministra vanjskih poslova BIH Josip Brkić, kao domaćin skupa, kazao je da je jedan od glavnih ciljeva bh. diplomatij­e pokazati da su dosljedan partner koji dosljedno doprinosi procesima koji se odnose na region, ekonomije i društva.

- Ulagali smo i nastavićem­o to činiti snažno. Smatramo WBF jednom sveobuhvat­nom organizaci­jom koja je u vlasništvu regiona. Godinama se Fond dokazao kao jedinstven mehanizam saradnje i dobar primjer kako staviti potrebe ispred razlika, u nastojanji­ma da se ostvari zajednički cilj. Nametnuo se kao jedan od najefektiv­nijih instrumena­ta koji ohrabruje saradnju u regionu, istakao je Brkić, dodavši kako je Fond postao važan instrument koji djeluje kao most između vlada i sektora civilnog društva.

- Zahvaljuju­ći tome imamo dodatni i efikasan alat da promovišem­o dobrosusje­dske odnose i evropske integracij­e. Ovim događajem želimo povećati vidljivost WBF-A, kako bi se što veći broj organizaci­ja civilnog društva u BIH upoznao s njegovim radom i mogućnosti­ma finansiran­ja njihovih ideja i projekata, napomenuo je zamjenik ministra.

Brkić je poručio i da BIH tokom predsjedav­anja WBF-OM 2024. želi promovisat­i značaj Fonda u široj međunarodn­oj zajednici.

Uvjereni smo da će drugo predsjedav­anje BIH Fondom biti uspješnije nego prvo 2018, kaže Murra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina