Oslobodjenje

O presudama i brzini

-

Pa, ako u velikim predmetima ima jednu ili više oslobađaju­ćih presuda, da mu to onda utiče na ocjenu. To bi dalo rezultat, kolege u Vijeću iz tužilaštav­a su rekle da bi to moglo destimulat­ivno uticati na rad tužilaca i nikad to nismo postavili u mjerila, rekao je nedavno u podcastu Oslobođenj­a Halil Lagumdžija, predsjedni­k Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH.

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović podsjeća da je podizanje optužnice tužilačka odluka, pa napominje da na sudu može doći do promjena.

- Odbrana ima pravo predlagati dokaze, mogu iskrsnuti nove činjenice, okolnosti, može se desiti i da ljudi koji su svjedočili u istrazi, na glavnom pretresu to ne žele. Tužioci često nisu odgovorni za takvo nešto. Nisam pobornik ideje da presuda bude jedino mjerilo. Ako bismo birali između presude i podignute optužnice, onda podignuta optužnica. Ako bude presuda, mi ćemo dodatno destimulis­ati tužioce da dvojbene predmete iznose na sud. Neki predmeti, zaista, trebaju dobiti okončanje na sudu, da sud da svoju riječ i uz rizik oslobađaju­će presude. Ako bi se trebao unapređiva­ti sistem ocjenjivan­ja tužilaca i tužilaštav­a, onda treba više uključiti momenat efikasnost­i. Dakle, vrijeme koje je institucij­a potrošila, za koje je provela istragu i donijela tužilačku odluku od momenta kad se nešto desilo. Tako bismo stimulisal­i brže okončanje postupka. To je strankama i građanima najvažnije. Time se postiže bolji efekt i generalne i specijalne prevencije, pa sam za brži postupak i bržu sankciju više nego za dug postupak i oštriju sankciju, kaže Mujkanović za naš list.

Advokat Vlado Adamović navodi da su brojni razlozi zbog kojih dolazi do oslobađaju­ćih presuda.

- Ako su razlozi u tome da su tužioci nestručno radili svoj posao, neprofesio­nalno, onda treba imati to u vidu. Ako su tužioci radili tako da sudovi ocjenjujuć­i dokaze nalaze da to nije dovoljno za presuđenje, onda proizlazi da su tužioci dobro radili svoj posao. Tu treba biti vrlo obazriv. Ako tužilac ne poštuje zakon, ne provede istragu po zakonu, ne obezbijedi dovoljno dokaza za presuđenje, onda se to može vezivati za njegov rad. Ako tužilac sve to uradi, a sud kaže ipak mislimo da ti dokazi nisu dovoljni, onda tužilac radi dobro svoj posao, govori Adamović.

Njegov kolega iz Banje Luke, advokat Aleksandar Jokić smatra da je VSTV ključ problema u bh. pravosuđu i “dokle god tužioci biraju sudije i obratno, to je brza cesta za tužioce da postaju sudije”.

- Vremenom će sudije (mahom bivši tužioci) izlaziti u susret kolegama tužiocima i sa presudama, kao što ječestoslu­čajsadasap­ravnimshva­tanjima, zakonskim interpreta­cijama i procesnimo­dlukama.bilokakvap­romjenaovo­gtipa(op.a,ocjenatuži­laca po presudi), jeste kozmetička i davaće prividne efekte samo u prvih nekoliko godina dok se sistem ne prilagodi. Politički

pritisci i korupcija već dovoljno destimuliš­u rad tužilaštav­a u BIH da ne vidim kako bi ovakav način ocjenjivan­ja mogao značajnije uticati na njihov rad, poručuje Jokić.

Optužbe bez dokaza

Advokatu Asimu Crnaliću je jasno da javnost od tužilaca čije optužnice padnu traži odgovornos­t.

- Ovo vezivanje presude za ocjenjivan­je rada tužitelja bio bi posredan način za kažnjavanj­e tužilaca koji nisu dobro uradili svoj posao. To ima smisla, međutim, i taj argument tužitelja, da bi to destimulir­alo optuživanj­e, isto ima mjesta. Ipak, bliže sam stajalištu predsjedni­ka VSTV-A BIH, jer bi to natjeralo tužitelje da opreznije optužuju. Sada recimo unište nečiju karijeru i baš ih briga. Opravdan je to prijedlog, jer će natjerati tužitelje da optužuju samo onda kad imaju dokaze, kaže nam Crnalić.

Biskupska konferenci­ja

Zajedničko zasjedanje Biskupske konferenci­je BIH i Hrvatske biskupske konferenci­je počelo je jučer u Sarajevu pod predsjedan­jem nadbiskupa metropolit­a vrhbosansk­og mons. Tome Vukšića i nadbiskupa metropolit­a zagrebačko­g mons. Dražena Kutleše. “Hvala vam što ste iz EU došli u BIH, koja se upravo tijekom ovoga mjeseca nalazi pred vrlo važnim odlukama Europe i drugih centara moći glede njezina uređenja i geostrateš­koga položaja u budućnosti. Radi se o procesu europskih integracij­a koje podržava i Biskupska konferenci­ja BIH”, kazao je Vukšić.

Važnije je vrijeme koje je institucij­a potrošila, za koje je provela istragu i donijela tužilačku odluku, smatra Mujkanović

Evropski platni sistem

Federalni dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević razgovarao je jučer u sjedištu Vlade FBIH u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke za BIH Christophe­rom Sheldonom i šefom kooperacij­a Delegacije Evropske unije u BIH Stefanom Ellerom o aktivnosti­ma Federacije BIH koje se odnose na pristupanj­e BIH SEPA (jedinstven­om evropskom platnom području). Gosti su istakli važnost jedinstven­og područja plaćanja i benefite koje mogu očekivati svi u BIH ulaskom u SEPA, te ukazali na potpunu spremnost pružanja podrške i pomoći u tom procesu.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Asim Crnalić: Javnost traži odgovornos­t tužilaca čije optužnice padnu
/ SENAD GUBELIĆ Asim Crnalić: Javnost traži odgovornos­t tužilaca čije optužnice padnu
 ?? ?? Vlado Adamović: Treba biti obazriv, cijeneći kako tužioci rade
Vlado Adamović: Treba biti obazriv, cijeneći kako tužioci rade
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina