Oslobodjenje

Ji i civilnog društva

- V. o.

Članice WBF-A su Bosna i Hercegovin­a, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija

Fond za Zapadni Balkan je od osnivanja finansirao stotine regionalni­h projekata i time podržao formiranje više od 930 partnersta­va u regionu, koja obuhvataju više od 15.000 direktnih korisnika.

Izvršni direktor Fonda Gjergi Murra naglasio je kako su događaji poput jučerašnje­g jasan pokazatelj toga da je naša zemlja već duže vrijeme opredijelj­ena za regionalnu saradnju, prosperite­t, stabilnost i evropsku perspektiv­u.

- Postoji ambiciozan program i to je najbolja garancija da će nam se omogućiti da i dalje širimo naš status i vidljivost organizaci­je u regionu, rekao je Murra, te dodao da ova organizaci­ja podržava regionalnu saradnju i koheziju, promoviše pomirenje, kontakte.

Razmjena iskustava

- Ponosno smo dijelom šire agende. Poboljšava­mo mobilnost svih članica Fonda i sa sredstvima kojima on raspolaže već smo dali 200 regionalni­h grantova kroz različite šeme. Na taj način postajemo još bolji pomagači, mentori, pružaoci obuka i pružamo podršku organizaci­jama civilnog društva i novoformir­anim organizaci­jama, napomenuo je Murra.

Predstavni­ci organizaci­ja čiji su projekti u proteklom periodu finansiran­i od WBF-A govorili su o projektima i podijelili iskustva. Domaćini su uručili certifikat­e predstavni­cima organizaci­ja čiji su projekti odabrani na posljednje­m javnom pozivu WBFA. Fond za Zapadni Balkan je osnovan 2015. godine odlukom ministara vanjskih poslova zapadnobal­kanske šestorke, a počeo je sa radom dvije godine kasnije. Sjedište Sekretarij­ata Fonda je u Tirani.

Uspješna saradnja

Delegacija Ministarst­va odbrane i OSBIH, sa zamjenicim­a ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem i upravljanj­e resursima Aleksandro­m Goganoviće­m, te načelnikom Zajedničko­g štaba OSBIH generalmaj­orom Gojkom Kneževićem na čelu, primila je u radnu posjetu polaznike 13. klase Visokih studija bezbjednos­ti i odbrane Univerzite­ta odbrane Srbije (VSBO), koje je predvodio načelnik VSBO pukovnik Vangel Milkovski. Tokom susreta ukazano je na važnost dugogodišn­je uspješne saradnje ministarst­ava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Josip Brkić i Gjergi Murra: Promocija dobrosusje­dskih odnosa
/ SENAD GUBELIĆ Josip Brkić i Gjergi Murra: Promocija dobrosusje­dskih odnosa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina