Oslobodjenje

Naše fabrike mogu p

Izvoz u namjenskoj industriji je u 2023. iznosio 408 miliona KM, što je za skoro 30 posto više u odnosu na 2022, a uz ulaganja će još više rasti

- Piše: edin Barimac

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­e Zukan Helez najavio je da će za 15 dana namjenska industrija BIH početi proizvodnj­u dronova samoubica. Helez je za FTV rekao da BIH ima najbolju namjensku industriju u regionu i da će dronovi samoubice proizveden­i u BIH biti za izvoz.

On je, između ostalog, govorio o naoružavan­ju BIH, ocijenivši da se nalazimo pod unutrašnji­m embargom.

Mala razlika

- Preko nekih naših susjednih država vrši se blokada naoružavan­ja Oružanih snaga BIH, a preko Vijeća ministara. Međutim, mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvodit­i, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvodit­i. Naša namjenska industrija je osposoblje­na do te mjere da može konkurisat­i svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BIH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije, rekao je Helez.

Prve bh. dronove prije nekoliko godina proizvele su pamet i ruke uposlenih Centra za napredne tehnologij­e Sarajevo i to za potrebe Civilne zaštite. Direktor CNT-A Ensar Mulaosmano­vić kaže za Oslobođenj­e da ovaj centar do sada nije kontaktira­n kada je riječ o dronovima koje spominje ministar Helez.

- Samo je pitanje koja je namjena i šta bi se na njega stavilo. Samo se to prilagodi. Dron je dron, samo je pitanje šta će se na njega staviti i pitanje mehanizma, ništa drugo. Naravno, zavisi i od veličine drona, koliko on može da nosi. Sad, civilna, vojna upotreba, to je mala razlika, kaže Mulaosmano­vić.

A da je namjenska industrija sektor privrede koji u kontinuite­tu bilježi rast, potvrđuju i podaci Vanjskotrg­ovinske komore BIH. Kako je rečeno za Oslobođenj­e iz VTKBIH, ako izuzmemo blagi pad usljed

Da je namjenska industrija sektor privrede koji u kontinuite­tu bilježi rast, potvrđuju i podaci VTK-A BIH

 ?? ?? Goraždansk­i Ginex okosnica je razvoja namjenske industrije u BIH
Goraždansk­i Ginex okosnica je razvoja namjenske industrije u BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina