Oslobodjenje

Strujni udar na skupštinsk­oj raspravi

Vlada Republike Srpske je vodila računa o tome da se ispoštuje Zakon o električno­j energiji u vezi sa energetski zaštićenim kupcem, kaže Radovan Višković

- Goran Dakić

Predsjedni­k Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče tokom skupštinsk­e rasprave da u ovom entitetu neće doći do poskupljen­ja električne energije. Višković je tokom skupštinsk­e rasprave o prijedlogu budžeta Regulatorn­e komisije za energetiku Republike osnovu toga zadržati cijene električne energije u Srpskoj, a da se ispoštuje odluka Ustavnog suda, pojasnio je Višković.

Višković je rekao da je bila greška u jednoj tarifnoj grupi, tri razreda ili tri podgrupe, što je Ustavni sud Republike Srpske ocijenio kao diskrimina­ciju, a više od 1.500 kilovat-časova plaća 0,2 KM po kilovat-času. Više od 75 odsto domaćinsta­va u Republici Srpskoj upada u prvu tarifnu grupu za obračun cijena električne energije. Cijena struje za domaćinstv­a po 0,005 KM najmanja je u regiji i ostaće takva, istakao je predsjedni­k Vlade.

Poslanik SNSD-A i tehnički direktor Hidroelekt­rana na Trebišnjic­i Ilija Tamindžija poručio je da je grijanje na struju luksuz. On je opozicioni­m poslanicim­a savjetovao da pitaju i rođake u Evropi da li se tamo griju na struju. Tamindžija je ubijeđen da se na taj način griju samo bogataši.

Poslanik SNSD-A Ilija Tamindžija poručio je da je grijanje na struju luksuz, na šta su reagovali poslanici opozicije

Poslanik SDS-A Milan Petrović upitao je kako da se griju vlasnici stanova u gradovima gdje ne postoji toplana. Struja koja se izvozi, kazao je on, ne može biti luksuz.

Skupa drva

- Kako će se ljudi u Trebinju ili u mom Prnjavoru grijati? Šta ćemo raditi? Budućnost našeg grijanja je ili toplana ili elektroblo­kovi. Drva će biti još skuplja, s obzirom na to kako krčmite Šume RS-A. Drva su već sada luksuz. Drva su skuplja od električne energije. Treba vam 20 metara drva, a nemate ih gdje ni unijeti. To je luksuz, rekao je Petrović.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Ministar odbrane BIH: Imamo industriju najjaču u regiji
/ SENAD GUBELIĆ Ministar odbrane BIH: Imamo industriju najjaču u regiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina