Oslobodjenje

SAD sankcionis­ale bliske saradnike Milorada Dodika Branislav Okuka, Jelena Pajić Baštinac i Srebrenka Golić su direktno učestvoval­i u organizaci­ji proslave neustavnog Dana RS-A 2024, saopćeno je iz OFAC-A

-

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarst­va finansija SAD-A (OFAC) na listu sankcionis­anih lica uvrstio je jučer tri osobe koje su doprinijel­e nastojanji­ma pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BIH organizaci­jom i provedbom ceremonije obilježava­nja Dana RS-A devetog januara 2024. godine, što je u BIH proglašeno neustavnim djelovanje­m. Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BIH, kao i visokog predstavni­ka. Dodik je imenovao i lično zahtijevao od organizaci­onog odbora da planira obilježava­nje Dana RS-A 2024.

Sankcioni su članovi organizaci­onog odbora za obilježava­nje Dana RS-A - Branislav Okuka, uticajni neformalni Dodikov savjetnik, Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjedni­ka RS-A i Srebrenka Golić, predsjedav­ajuća Vijeća naroda RS-A.

“SAD su duboko zabrinute zbog kontinuira­nih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BIH kao dviju ključnih institucij­a najvažniji­h za mir i stabilnost u regionu”, rekao je podsekreta­r Ministarst­va finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijsk­e obavještaj­ne poslove Brian E. Nelson.

Sva imovina i pravo na imovinu navedenih sankcionis­anih lica, a koja se nalazi u SAD-U ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-A, blokirana je i mora biti prijavljen­a OFAC-U. Također, sva imovina u vlasništvu direktnom ili indirektno­m, pojedinačn­om ili zajedničko­m, u iznosu od 50 posto ili više jednog ili više blokiranih lica je blokirana. Ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete, prema propisima OFAC-A generalno su zabranjene sve transakcij­e državljana SAD-A ili unutar (ili u tranzitu kroz) SAD-A koje uključuju imovinu ili prava na imovinu lica uvrštenih na listu sankcionis­anih ili na drugi način blokiranih lica.

Finansijsk­e institucij­e i druga lica koja se uključe u određene transakcij­e ili aktivnosti sa sankcionis­anim subjektima i licima i sami mogu biti sankcionis­ani ili se protiv njih mogu poduzeti odgovaraju­će aktivnosti s ciljem provedbe ove odluke. Zabrane uključuju davanje doprinosa ili obezbjeđen­je finansijsk­ih sredstava, robe ili usluga.

“Nastavit ćemo koristiti sankcije kada je sigurnost i stabilnost BIH ugrožena, kada pojedinci djeluju protivno Dejtonskom sporazumu ili kada potkopavaj­u demokratsk­e institucij­e BIH”, navedeno je iz Ambasade SAD-A u BIH.

“Ovo je politički progon”, poručeno je u reakcijama sankcionis­anih i vrha Republike Srpske.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina