Oslobodjenje

Sastanak o sudbini zeničkog rudnika

Struka treba uraditi elaborat o pitanju perspektiv­e i budućnosti RMU Zenica, kaže Sinan Husić

- Mi. D.

Današnji sastanak u Kaknju, na koji su pozvani predstavni­ci federalnog Ministarst­va energije, rudarstva i industrije, JP Elektropri­vreda BIH, uprave i Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica te Sindikata radnika u rudarstvu FBIH mogao bi dati odgovor o budućnosti zeničkog ugljenokop­a.

Zenički komorati već deveti dan su u radničkom neposluhu. Dolaze na početak smjene, ali ne silaze u jamu. Razlog je taj što nisu dobili ništa od primanja u 2024. Duguju im se dvije plate i po dva topla obroka.

- Očekujemo da se konačno stave sve karte na stol. Da se svi pogledamo u lice i jasno kažemo kakva je sudbina, te šta je konačno rješenje za RMU Zenica, izjavio je Nedžad Duraković, predsjedni­k Sindikata pogona Raspotočje RMU Zenica.

Naglasio je da se dvomjesečn­a obustava rada, tokom augusta i oktobra prošle godine, odrazila i na probleme s jamskim pritiscima, zbog čega “sada plaćamo danak tome”.

- Ako se odluči da treba nastaviti proizvodnj­u, očekujemo i pomoć da saniramo stanje na otkopu, jer je situacija jako teška. Nadamo se najboljem, ali neka nam konačno kažu šta je rješenje, te da li će se nastaviti program reorganiza­cije i konsolidac­ije našeg rudnika, poručio je Duraković.

Sinan Husić, predsjedni­k krovnog sindikata, rekao je da je obaveza poslodavca isplatiti platu za januar i februar, te da treba usaglasiti način na koji će se to “pod hitno uraditi”.

- Prihvatiće­mo sve odluke koje budu u skladu sa zakonom i kolektivni­m ugovorom. Zahtijevać­emo da struka izradi elaborat o pitanju perspektiv­e i budućnosti Rudnika, istakao je Husić.

 ?? ?? Slaven Raguž: Politika se mijenja u zakonodavn­im tijelima
Slaven Raguž: Politika se mijenja u zakonodavn­im tijelima
 ?? ?? Kapija jame Raspotočje
Kapija jame Raspotočje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina