Oslobodjenje

I to se dešava: Kabinet premijera postao firma

U Uredbi o osnivanju kabineta premijera KS-A u članu 7 uvela se jedna rečenica - “Kabinet ima svojstvo pravnog lica”

- Jasmina Mališević

U moru odluka i uredbi koje Vlada Kantona Sarajevo donosi ispod žita i okojimaneo­bavještava­javnost,osim onih kada se nekoj od ministrica ili ministara ili premijeru dodijele zahvalnice za podršku nekom udruženju ili organizaci­ji, prilično neopaženo je prošla i provučena posebna Uredba o dopuni uredbe o osnivanju kabineta premijera KS-A, odnosno u član 7 uvela se jedna rečenica - “Kabinet ima svojstvo pravnog lica”. Ta odluka je 25. januara diskretno provučena kroz Službene novine KS-A 5/24, a tiče se proširenja moći u odlučivanj­u trenutnog premijera Nihada Uka.

Bez konsultaci­ja

Građanima, koji se ne sreću često sa terminom pravnog lica, to bi značilo da je kabinet premijera zapravo firma, odnosno da ima svojstvo firme.

U Uredbi piše da premijer ima pravo podijeliti i sredstva i to od 25.000 KM kvartalno, odnosno 100.000 KM godišnje, a to bi bilo 400.000 KM za vrijeme mandata, bez obavezujuć­ih konsultaci­ja sa Skupštinom i sl. Faruk Selmanović, zastupnik SDA u Skupštini KS-A, pitao je čemu proširenje ionako optimalne moći premijera, odnosno njegovog kabineta.

- Čemu ova netranspar­entnost i ova diskrecija u donošenju ovakvih uredbi, kada se radi o sredstvima poreznih obveznika? To sam pitao premijera i njegove koalicione partnere i odgovorili su da je to preporuka federalne revizije. Uvidom u federalnu reviziju navodi se da se poslovi kabineta usklade sa važećim propisima, aktima, dokumentim­a, ali nigdje nije izričito rečeno da se mora raditi o pravnom licu. Federalni zakoni dozvoljava­ju da određeni sektori mogu dobiti status pravnog lica, ali u ovom konkretnom slučaju nije preciziran­o niti objašnjeno javnosti koji su motivi za pridobijan­jem tog statusa. Kabineti federalnog premijera i predsjedav­ajuće Vijeća ministara nemaju taj status, istakao je Selmanović.

Njegov stranački kolega Mahir Dević kaže da ovakva uredba nije ništa novo kada je u pitanju rad trojke.

- Ta priča o transparen­tnosti rada Vlade je za malu djecu. Jer sličnu situaciju smo imali i sa dodjelom sredstava predsjedav­ajućeg Skupštine KS-A Elvedina Okerića. I on je dijelio novce kome je htio. Sada imamo dva Djeda Mraza koji kroz plašt transparen­tnosti rade to što rade, rekao je Dević.

A šta znači ova uredba i može li kabinet premijera biti pravno lice, pojašnjava profesor Izudin Kešetović, ekonomski stručnjak. On kaže da kabinet bilo kojeg premijera ne može biti pravno lice.

- To nigdje ne postoji. Ključno pitanje budžeta u sličnim slučajevim­a, koji postaje loša praksa na svim nivoima vlasti, jeste nepoznavan­je budžetskih principa. Umjesto da slijedimo duh zakona i razvijamo transparen­tnost i učinkovito­st /efikasnost trošenja javnog novca, izmišljaju se “derivati” budžetskih principa, čime se remeti budžetski princip specifikac­ije koja podrazumij­eva tačnu naznaku zašto se koristi javni novac sa stanovišta namjene i visine. Na taj način se oduzimaju ingerencij­e zakonodavn­e vlasti da kontroliše izvršnu vlast. Pri tome se gube smisao i svrha revizije kao oblika zakonodavn­e kontrole i nadzora. Javni novac koji se troši mora zadovoljit­i namjenu kroz primjenu principa ili načela javnih rashoda, a to su opštost, prioritet i efikasnost. Stoga ovom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju i primijenit­i praksu zemalja sa visokim demokratsk­im standardim­a i bogatom parlamenta­rnom praksom. Naime, svrha ograničenj­a trošenja novca u svom nastojanju je imala za cilj da suverenu, bio on kralj ili car ili predsjedni­k, ograniči moć i težnju da se stavi iznad interesa naroda. Zato se moraju poštovati računovods­tveni i revizorski standardi i jačati parlamenta­rna kontrola i nadzor, navodi profesor Kešetović.

Javni novac koji se troši mora zadovoljit­i namjenu kroz primjenu principa ili načela javnih rashoda, kaže profesor Kešetović

“Međeđa” usluga

Kaže da vlast treba da se bavi sistemom koji doprinosi boljem standardu stanovništ­va, a ne redistribu­cijom javnog novca poreskih obveznika mimo mandata koji su dobili na izborima.

- Najnovije afere su upravo vezane za ovakvo ponašanje neodgovorn­ih premijera, predsjedni­ka, ministara, direktora. Stoga bilo kakvo objašnjenj­eukonkretn­omslučajun­emožebiti izvan dobre teorije i prakse. Naprotiv, praksamora­dapokažeda­postojivis­oka odgovornos­t osoba kojima su data na raspolagan­je javna dobra u novcu iliimovini.toznačidaf­unkcijanez­nači priliku za bogaćenje i pljačku. Tolerancij­a odstupanja od principa poštenja treba biti nulta. Zato se moraju poštivatib­udžetskipr­incipiione­mogućiti pojedincim­a da troše javni novac kao svoj. To je “međeđa” usluga pojedincu i vlasti. To je loša praksa, zaključuje Kešetović.

 ?? ?? Profesor Izudin Kešetović: Loša praksa
Profesor Izudin Kešetović: Loša praksa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina