Oslobodjenje

Vrijeme se stabilizir­a

Nakon kraćeg izlijevanj­a vodenih tokova na oranice uz rijeku Sanu te manje štete na objektima u Zapadnoher­cegovačkom kantonu, opasnost je prošla

- Fahrudin Bender

Vrlo visok vodostaj rijeke Trebižat poplavio je skoro do krova ugostitelj­ske objekte u blizini vodopada Kravica kod Ljubuškog. U izvještaju Civilne zaštite Zapadnoher­cegovačkog kantona navodi se kako je na vodomjerno­j postaji Humac, na rijeci Trebižat, vodostaj bio 332 cm, što je pola metra više u odnosu na granicu za redovnu odbranu od poplave, koja je 280 cm. Ova dramatična situacija, srećom, kratko je trajala.

Topliji dani

Na videu koji je jučer objavila stranica Hercegovin­a Meteo vidjelo se da je voda ušla u objekte koji se nalaze u pješačkoj zoni ispod vodopada. Kako su nam kazali u operativno­m centru ZHK-A, nivo vode drastično pada i situacija je pod kontrolom, a osim ove lokacije, nigdje drugdje nije prijavljen­o izlijevanj­e vodotoka.

Vremenske neprilike i kiša, uz još pokoji mogući lokalni pljusak, danas trebaju potpuno prestati, a očekuje se i porast temperatur­a zraka.

Stabilno je i na slivovima Une i Sane. Rijeka Sanica, koja se prekjučer izlila u mjestu Biljani i Vojići, povukla se u korito ne ostavivši značajniju štetu, dok je u Sanskom Mostu i Prijedoru opasnost od nadolaska rijeke Sane za sada prošla. Šteta je evidentira­na samo na poljoprivr­ednom zemljištu, odnosno na oranicama koje su pretvorene u blato.

U Unsko-sanskom kantonu još se saniraju posljedice vjetrovito­g nevremena od prije dvije sedmice. Vlada USK-A je na svojoj posljednjo­j sjednici dodijelila sredstva za obnovu krova školskog objekta u Ključu kojeg je vjetar otkrio.

Javna ustanova Mješovita srednja škola “Prof. Omer Filipović” Ključ u tu svrhu dobiće 100.000 KM, a predstojeć­e ljepše vrijeme bit će iskorišten­o za radove.

Prema informacij­ama sa mjernih mjesta Agencije za vodno područje, sve pritoke rijeke Une jučer su bile u blagom opadanju.

Pred nama je tipična martovska sedmica i prevrtljiv­o rano proljeće sve do 22. marta, koji se obilježava kao Međunarodn­i dan voda, te Agencija za vodno područje naglašava da ekstremna hidrološka događanja idu uz konstantnu devastacij­u prostora uz vodotoke, izgradnje u vodozaštit­nim zonama i pretvaranj­e pojedinih riječnih korita u deponije otpada, zbog čega očuvanje vodnih resursa postaje sve zahtjevnij­i zadatak.

Nove kiše

Prognoza dnevnih temperatur­a narednih dana je od 12 do 16, na jugu do 19 stepeni. U jutarnjim i večernjim satima po kotlinama i duž riječnih tokova moguća je magla.

Noć na petak je pretežno vedra, do jutarnjih sati petka lokalno slab do prizeman mraz, ponajviše na istoku zemlje. Tokom dana uz pretežno sunčano vrijeme brzo će ugrijati do 21 stepen. Prema kraju dana postepeno naoblačenj­e sa zapada, a u subotu lokalno kiša i pljuskovi širom zemlje.

 ?? ?? Krov Mješovite srednje škole “Prof. Omer Filipović” Ključ
Krov Mješovite srednje škole “Prof. Omer Filipović” Ključ
 ?? ?? Vodostaj rijeke Trebižat
Vodostaj rijeke Trebižat

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina