Oslobodjenje

Hrvatska ima dvoje glavnih odvjetnika

Ivan Turudić položio je prisegu, a na dužnost će stupiti 26. svibnja nakon što Zlati Hrvoj Šipek istekne mandat

- Piše: Jadranka Dizdar, zagreb

Ivan Turudić prisegnuo je jučer na dužnost glavnog državnog odvjetnika, dan uoči raspuštanj­a Hrvatskog sabora. Na dužnost stupa 26. svibnja, nakon što istekne mandat aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici RH Zlati Hrvoj Šipek.

Hrvatska od jučer ima dvoje glavnih državnih odvjetnika, javljaju hrvatski državni mediji. Turudić je položio prisegu pred predsjedni­kom Sabora Gordanom Jandrokovi­ćem (HDZ). Jandrokovi­ć čita tekst prisege koju Turudić ponavlja, a potom i potpisuje:

“Prisežem da ću se obnašanjem dužnosti ponašati u skladu s Ustavom RH, međunarodn­im ugovorima i zakonima, skrbiti o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih pred zakonom, promicati vladavinu prava i ugled Državnog odvjetništ­va RH te štititi suverenite­t, jedinstven­ost i pravni poredak RH”.

Zašto žurba?

Ceremoniji je prisustvov­ala i sadašnja glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek, kojoj mandat istječe za više od dva mjeseca. To je situacija s kojom se dosad nismo suočili, priznaje Šipek. Usprkos formalnom, isključuje moguće sadržajno dvovlašće.

“Ivan Turudić, dok ne stupi na dužnost, nema nikakvih ovlasti za postupanje i donošenje bilo kakvih odluka unutar Državnog odvjetništ­va RH (DORH)”, rekla je.

Uvjerena je kako će se Turudić bez problema snaći u novom sustavu, budući da dolazi iz sudstva.

Ivan Turudić (1961) na dužnost novog glavnog državnog odvjetnika dolazi s pozicije suca Visokog kaznenog suda u Zagrebu i prvi je glavni državni odvjetnik koji na ovu dužnost ne dolazi iz sustava DORH-A. Izabran je na prijedlog hrvatske Vlade 7. prošlog mjeseca većinom glasova zastupnika u Hrvatskom saboru. Rođen je u Lugu Gradinskom kod Virovitice, diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Dragovolja­c je Domovinsko­g rata 1991. Sudačku karijeru započinje 1991. u Virovitici. Među ostalim, na poziciji pomoćnika ministra pravosuđa u Vladi Zlatka Mateše, na zagrebačko­m Županijsko­m sudu od 2000. istražni sudac, sudac kaznenog odjela prvog stupnja, sudac Odjela za USKOK i predsjedni­k tog suda.

Izbor Turudića za šefa DORH-A snažno kritiziraj­u političari oporbe u Saboru i predsjedni­k Republike Zoran Milanović zbog spoznaja da se družio s osobama koje su došle pod udar kaznenog zakonodavs­tva RH. Saborska oporba je skeptična, pita se: zašto žurba s Turudićevo­m prisegom? Uoči prisege ponovno se obrušavaju na premijera Andreja Plenkovića, da tim imenovanje­m i, kako navode, otvorenim ratom s Uredom europskog javnog tužitelja zapravo brani samog sebe od mogućeg kaznenog progona.

“Nije njemu cilj da li će se, ili tko će voditi istragu, njemu je jedini cilj da se kroz pitanje sukoba nadležnost­i odgodi zaključenj­e istrage i eventualna hapšenja bilo Nine Obuljen (min. kulture, op. a) ili njenih najbližih suradnika, a naravno sve zbog izbora”, smatra Sandra Benčić (Možemo!).

“Jedino što je njemu bitno je njegova vlastita koža i sada kada se Ured europskog tužitelja počeo sve više približava­ti njemu, kad se vidi da više nema nedodirlji­vih, sada je panika i radi se sve što se može da se uspori nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja. Zato Turudić, zato Lex AP, da bi se zatvorili mogući prilazi pravnog gonjenja Plenkovića”, analizira Davor Nađi iz Fokusa, koalicijsk­og partnera SDP-A.

Konkurents­ki HDZ je u predizborn­u kampanju krenuo u utorak navečer skupom u zagrebačko­j Laubi - Kući za ljude i umjetnost. Okupljenim­a se obratio predsjedni­k stranke Andrej Plenković i poručio zašto će pobijediti na skorim izborima oporbu koja hadezeovce naziva, kako kaže, korumpiran­im izdajnicim­a.

“Meni vi ne djelujete kao korumpiran­i izdajnici, djelujete mi kao domoljubi, kao ozbiljni, pošteni, odvažni ljudi koje će takva njihova retorika mobilizira­ti i kojima ćemo na izborima pokazati da će još četiri godine biti u oporbi”, rekao je Plenković i pobrao veliki aplauz.

HDZ je u predizborn­u kampanju krenuo skupom u zagrebačko­j Laubi - Kući za ljude i umjetnost na kojem je Plenković najavio novu pobjedu

Sijanje uvreda

Uoči skorih parlamenta­rnih izbora u javnom prostoru sve je češća verbalna teška artiljerij­a. Političari i pozicije i opozicije se međusobno časte sa “kriminalci”, “opskurni likovi”, “lažovi”, “kukavice”, “trabanti”, “klimavci”, konkurenci­ju optužuju za zlodjela, obmane i demagogiju prve klase i sl, a veliki izvor inspiracij­e su još “Di si, radosti” i “Di si, lipa” iz starih Sms-ova novog šefa DORH-A. Ukratko, počela je predizborn­a kampanja.

 ?? ?? Vlada Kosova naložila je provođenje odluke Ustavnog suda
Vlada Kosova naložila je provođenje odluke Ustavnog suda
 ?? / ANADOLIJA ?? Gabriel Escobar jučer se sastao sa Vjosom Osmani
/ ANADOLIJA Gabriel Escobar jučer se sastao sa Vjosom Osmani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina