Oslobodjenje

Rusija je spremna za nuklearni rat

Putin upozorava da Zapad rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe da se bore u Ukrajini

-

Predsjedni­k Vladimir Putin (71) upozorio je jučer Zapad da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će se, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijo­m sukoba, prenosi Fena.

Govoreći samo nekoliko dana prije izbora od sutra do 17. marta, koji će mu sigurno dati još šest godina na vlasti, Putin je rekao da scenarij nuklearnog rata nije užurban i da ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

Ponuda za razgovore

“Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, izjavio je Putin za televiziju Rossiya-1 i novinsku agenciju RIA, odgovaraju­ći na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

On je kazao da SAD shvaćaju da će Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajini - taj potez tretirati kao intervenci­ju.

“U SAD-U ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i strateškog obuzdavanj­a”, rekao je Putin, donosilac konačnih odluka u najvećoj nuklearnoj sili svijeta.

“Zato ne mislim da ovdje sve žuri ka tome (nuklearni sukob), ali mi smo spremni.”

Putinovo nuklearno upozorenje došlo je uz još jednu ponudu za razgovore o Ukrajini u sklopu novog posthladno­ratovskog razgraniče­nja evropske sigurnosti. SAD kažu da Putin nije spreman za ozbiljne razgovore o Ukrajini.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a Putin je nekoliko puta upozorio da Zapad rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe da se bore u Ukrajini.

Ruska invazija

On je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022, što je izazvalo rat punih razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinski­h snaga, s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika s druge.

U izbornoj godini u SAD-U Zapad se bori s tim kako podržati Kijev protiv Rusije, koja kontrolira gotovo petinu ukrajinske teritorije i naoružava se mnogo brže od Zapada i Ukrajine.

Rusija se ne miješa u izbore u SAD-U i sarađivaće s bilo kojim predsjedni­kom kojeg izaberu američki birači, rekao je Putin

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina