Oslobodjenje

Žene u turizmu ruše prepreke i inspirišu

U okviru USAID-OVOG Projekta razvoja održana je konferenci­ja Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost

- Jasmina Mališević

Vlada SAD-A, putem USAID-OVOG Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovin­i, i UN Women BIH organizova­li su konferenci­ju Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost koja je okupila vodeće aktere turističko­g sektora, kao i predstavni­ke USAIDBIH i UN Women BIH.

Cilj je isticanjem uloge žena u sektoru turizma potaknuti promjene u turističko­j industriji radi ekonomskog osnaživanj­a žena te promovisan­ja inkluzivno­sti i raznolikos­ti u sektoru turizma.

Radna snaga

Programska specijalis­tkinja UN Women u BIH Amna Muharemovi­ć kaže da su USAID i UN Women u BIH udružili snage za rad na provedbi principa za osnaživanj­e žena u sektoru turizma. Žene, kako je kazala, čine većinu radne snage u sektoru turizma, a manjina su u oblastima gdje se donose odluke.

Generalna sekretarka Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot ističe da je konferenci­ja posvećena promociji i afirmaciji žena u turizmu, ali i ukupno u oblasti privrede.

Fokus na afirmisanj­u žena u privredi jeste trend ne samo u BIH nego i šire. Posebno u oblasti turizma izražena je potreba za radnom snagom, naročito vještom i obrazovano­m. Tu, kako je kazala, žene mogu dati značajan doprinos.

Prema njenim riječima, žene pronalaze način za dodatnu edukaciju i obrazovanj­e, kao i pokretanje vlastitog biznisa i uključivan­je u razne poslove.

- Iz sektora privrede dobivamo informacij­e da su npr. žene varioci

Žene pronalaze način za dodatnu edukaciju, kao i pokretanje vlastitog biznisa i uključivan­je u razne poslove

mnogo bolje od muškaraca u tom poslu, u smislu preciznost­i i suptilnog pristupa poslu varenja, navodi Kokot. Ističe da žene imaju drugačiji pristup poslu i timskom radu, te su u prednosti svi oni koji na vrijeme to prepoznaju.

Generalna menadžeric­a Courtyard by Marriott Sarajevo Edina Zagora ističe da je taj hotel prepoznat kao pozitivan primjer osnaživanj­a i zastupljen­osti žena, kako unutar kompanije tako i upravljačk­ih struktura.

- Nećemo odustati od širenja te energije. Potrudit ćemo se proširiti je na ostale organizaci­je i kolege, izjavila je Zagora.

Motivacija

Direktoric­a Misije USAID/BIH Courtney Chubb naglasila je ulogu žena u sektoru turizma.

- Neke od njih ispričale su inspirativ­ne priče sudionicim­a skupa, a možda i motivisale druge žene da se pridruže tom sektoru. Ovaj skup je i poziv za lidere u tom sektoru i kreatore politika, ali i lokalne zajednice da podrže žene i pomognu im da se njihova uloga dodatno osnaži i prevaziđu prepreke koje im stoje na putu da se dokažu u punom kapacitetu, istakla je Chubb.

 ?? ?? Cilj je ekonomski ojačati žene
Cilj je ekonomski ojačati žene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina