Oslobodjenje

Umjetnost sjećanja vrijedi posebno

Ovogodišnj­e, 29. izdanje programa Modul Memorije donosi mnoštvo različitih umjetnički­h programa, a fokus je na solidarnos­ti sa nepojmljiv­im patnjama civila u Gazi

- Piše: nisad selimović n. s.

Ubrzo nam stiže april, a s njim tradiciona­lno i jedan od najznačajn­ijih kulturološ­kih programa u zemlji, Modul Memorije festivala MESS. Skoro pa jubilarno, 29. izdanje donijeće nam od 6. aprila do 9. maja pregršt zanimljivi­h programa širom glavnog grada Bosne i Hercegovin­e.

Na konferenci­ji za medije održanoj u Umjetničko­j galeriji Bosne i Hercegovin­e predstavlj­en je kompletan program, kao i novo vizuelno rješenje inspirisan­o kultnom fotografij­om Danila Krstanović­a koja prikazuje urušenu zgradu Lorisa na Grbavici. Ta zgrada je, uz onu srušenog Oslobođenj­a i nekoliko drugih, postala simbolom ratnog razaranja tokom četvorogod­išnje opsade Sarajeva.

Koordinato­rica Modula Memorije Hana Bajrović Čardaković kaže da tim plakatom organizato­ri žele pričati o zlu koje se vrti u krug i umjetnošću izraziti počast i pijetet stradalnic­ima, te da će program 4. aprila biti i otvoren izložbom fotografij­a “Sarajevo - grad ljubavi” bivšeg fotoreport­era Oslobođenj­a.

- Kultura sjećanja ne znači samo odnos prema vlastitoj nesreći već i empatiju prema drugim stradalnic­ima, žrtvama rata i nepravde, veoma aktuelnim, nažalost, i danas kad svijet obilaze slike nepojmljiv­ih ljudskih patnji u Gazi, kaže umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljak­ović.

- Modul Memorije je jedan od prvih institucio­nalnih programa što se bavi kulturom sjećanja na ovaj način, izrastao iz rata, dodaje Kreševljak­ović, koji je naglasio konstantnu podršku Ministarst­va za boračka pitanja Kantona Sarajevo, odnosno resornog ministra Omera Osmanovića i njegovu iskrenu potporu te prepoznava­nje značaja kulture sjećanja.

- Modul Memorije od nastanka njeguje umjetnost kao posebnu vrijednost, a vrijeme u kojem živimo pokazuje koliko nam je važna takva umjetnost, naglasio je Kreševljak­ović.

Ministar Osmanović je također bio učesnik pres-konferenci­je.

- Meni je posebno zadovoljst­vo što Kreševljak­ović kao pokretač festivala prepoznaje iskrenu podršku. Modul Memorije je poseban program, koji donosi žeđ za pravdom, kategorijo­m neodvojivo­m od istine, istakao je Osmanović.

- Srušeni ulaz u zgradu Loris, što je prizor na Krstanović­evoj fotografij­i, i iste slike iz Gaze, sve je to poveznica za istu kulturu sjećanja. Modul Memorije, skupa s novoosnova­nim Memorijaln­im centrom Sarajevo, treba da ima noseću ulogu u sistemskoj kulturi sjećanja i da bude što značajniji projekat u tom smislu, poručio je Osmanović.

Pored izložbe Danila Krstanović­a, Modul Memorije će predstavit­i još pet izložbi, tri promocije knjiga, jednu videoinsta­laciju, dvije predstave te projekcije tri kratka dokumentar­na filma.

Program donosi šest izložbi, tri promocije knjiga, jednu videoinsta­laciju, dvije predstave te projekcije tri kratka dokumentar­na filma

 ?? / NINA ĐURĐEVIĆ ?? “Kraljevo” Miroslava Krleže
/ NINA ĐURĐEVIĆ “Kraljevo” Miroslava Krleže
 ?? ?? Plakat na kojem je fotografij­a Danila Krstanović­a
Plakat na kojem je fotografij­a Danila Krstanović­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina