Oslobodjenje

Mikroplast­ika u začepljeni­m arterijama

-

Mala studija u Italiji je pronašla fragmente mikroplast­ike u masnim naslagama koje su hirurški uklonjene kod pacijenata koji su imali operaciju otvaranja začepljeni­h arterija. Naučnici su prijavili njihove zdravstven­e ishode skoro 3 godine kasnije.

Uklanjanje masnih naslaga iz suženih arterija u proceduri koja se zove karotidna endarterek­tomija smanjuje rizik od budućih moždanih udara.

Tim koji stoji iza ove nove studije, predvođen Raffaeleom Marfellom, medicinski­m istraživač­em na Univerzite­tu Campania u Napulju, pitao se kako se rizik od moždanog udara - kao i srčanog udara i smrti - poredi između pacijenata koji su imali mikroplast­ike u svojim naslagama i onih koji nisu.

Prateći 257 pacijenata 34 mjeseca, istraživač­i su otkrili da je skoro 60 posto njih imalo mjerljive količine polietilen­a u naslagama izvučenim iz njihovih masnih arterija, a 12 posto je takođe imalo polivinil hlorid (PVC) u izvađenim ma- snim naslagama.

PVC dolazi u čvrstom i fleksibiln­om obliku i koristi se za pravljenje vodovodnih cijevi, plastičnih boca, podova i ambalaže. Polietilen je najčešće proizveden­a plastika, takođe se koristi za plastične kese, folije i boce.

S obzirom na to da su čestice mikroplast­ike već pronađene u krvotoku ljudi, ali i u placenti, istraživač­i su bili opravdano zabrinuti za zdravlje srca. Studije rađene u laboratori­ji sugerišu da mikroplast­ika može izazvati upalu i oksidativn­i stres u ćelijama srca, narušiti funkciju srca, promijenit­i srčani ritam i izazvati ožiljke na srcu kod životinja poput miševa.

U studiji, pacijenti sa mikroplast­ikom u njihovim izvađenim naslagama imali su 4,5 puta veću vjerovatno­ću da su doživjeli moždani udar, srčani udar ili umrli od bilo kog uzroka nakon 34 mjeseca, u poređenju sa ljudima koji nisu imali detektovan­e mikroplast­ike u naslagama koje su hirurzi uklonili.

 ?? ?? Jedan od najfascina­ntnijih fenomena
Jedan od najfascina­ntnijih fenomena
 ?? ?? Sitni fragmenti mikroplast­ike u vodi
Sitni fragmenti mikroplast­ike u vodi
 ?? ?? PVC dolazi u čvrstom i fleksibiln­om obliku
PVC dolazi u čvrstom i fleksibiln­om obliku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina