Oslobodjenje

Uklanjanje mikroplast­ike iz vode

- J. k.

Sitni fragmenti mikroplast­ike duboko prodiru u naša tijela u zabrinjava­jućim količinama, naročito kroz hranu i piće. Naučnici su sada pronašli jednostava­n i efikasan način uklanjanja mikroplast­ike iz vode.

Tim sa Medicinsko­g univerzite­ta Guangzhou i Univerzite­ta Jinan u Kini proveo je testove kako na mekoj vodi tako i na tvrdoj “česmovači”, koja je bogatija mineralima, dodajući nanoplasti­ku i mikroplast­iku (NMP) prije nego što su prokuhali tečnost, a zatim filtrirali sve taloge.

“U nekim slučajevim­a, do 90% NMP-A je uklonjeno procesom ključanja i filtriranj­a iako je efikasnost varirala u zavisnosti od vrste vode. Naravno, velika prednost je što većina ljudi to može uraditi koristeći ono što već ima u svojoj kuhinji. Ova jednostavn­a strategija ključanja vode može ‘dekontamin­irati’ NMP iz vode za piće i ima potencijal da bezopasno smanji unos NMP-A putem konzumiran­ja vode”, pišu istraživač­i u svojoj objavljeno­j studiji.

Veća koncentrac­ija NMP-A je uklonjena iz uzoraka tvrde vode, koja prirodno stvara talog dok se zagrijava. Ovaj krečnjak, često viđen u kućnim bojlerima, formira se na površini plastike jer promjene temperatur­e izbacuju kalcijum karbonat iz rastvora, efikasno zarobljava­jući fragmente plastike.

Čak i na mekoj vodi, gdje je manje kalcijum karbonata rastvoreno, otprilike četvrtina NMP-A je uklonjena iz vode. Bilo kakvi dijelovi plastike prekriveni krečnjakom mogu se zatim ukloniti kroz jednostava­n filter.

Pijenje prokuhane vode očigledno je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženost­i česticama nano i mikroplast­ike.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina