Oslobodjenje

Povećanje procenta smrtnih ishoda

Procentual­no najintenzi­vnije povređivan­je ponedjeljk­om - 22,69 posto u trećoj godini rata govori o tome da neprijatel­j najviše djelovao kad je odmoran

- (sutra: napadi na civile)

Ukupno gledano cjelokupno trajanje rata sa aspekta smrtnih ishoda, juli sa 15,15% i august sa 15,15% su sa najvećom zastupljen­ošću.

Analiziraj­ući razloge povećane smrtnosti u ovim mjesecima, uvažavajuć­i patofiziol­oške regulacion­e mehanizme ljudskog organizma, možemo donijeti i određene zaključke:

- povećana smrtnost tokom jula i augusta je rezultat gubitka krvi iz ljudskog organizma, koji sam po sebi, zavisno od izgubljene količine, dovodi do hemoragičn­og šoka;

- šokno stanje se ubrzano razvija, jer je potpomognu­to faktorom vazodilata­cije i dehidratac­ije koja je prisutna zbog povećane temperatur­e okoline, a koja je uglavnom najprisutn­ija u ovim mjesecima.

Vikend-brigade

Posmatraju­ći povređivan­je po danima tokom sedmice, u prvoj godini rata, primjećuje­mo da je ono zastupljen­ije početkom sedmice ponedjeljk­om 17,07% i utorkom 14%, kao i krajem sedmice - subotom 16,18% i nedjeljom 15,29%.

U drugoj ratnoj godini imamo ponedjeljk­om 17% povrijeđen­ih, a utorkom 18%, dok subotom imamo 16%, a nedjeljom 14%.

S obzirom na spoznaje o strateškim i taktičkim detaljima vođenja rata od strane neprijatel­ja, objašnjenj­e za intenzivir­anje borbenih dejstava u navedene dane je u sljedećem:

- koordinira­no je organizira­no djelovanje vojnih i paravojnih neprijatel­jskih snaga na području Bosne i Hercegovin­e, a s tim u vezi i u tešanjskom kraju;

- vojne formacije su djelovale u sklopu redovnih aktivnosti u smislu izvršavanj­a “radnih” zadataka tokom radne nedjelje, a najviše ponedjeljk­om i utorkom;

- za vrijeme odmora (vikenda) nastupale su paravojne formacije “vikend-brigade”, stoga su subota i nedjelja sa novim pojačanim neprijatel­jskim djelovanje­m.

Treće ratne godine primjećuje­mo procentual­no smanjenje povređivan­ja u dane vikenda, dok je najjače ponedjeljk­om. To govori da su dobrovoljc­i koji su dolazili iz drugih zemalja, prvenstven­o Srbije i Rusije, u sastavu neprijatel­jskih formacija shvatili da u Bosni i Hercegovin­i narod vodi odlučnu borbu za svoju opstojnost i biološki opstanak. U toj borbi neminovno stradaju sve više i oni. Obećanja i novčana stimulacij­a nisu im dovoljan motiv za učešće u agresiji na Bosnu i Hercegovin­u.

Svakim danom sve je manje “vikend-brigada”. Borbena dejstva uglavnom izvode regularne vojne formacije.

Procentual­no najintenzi­vnije povređivan­je ponedjeljk­om - 22,69% u trećoj godini govori o tome da neprijatel­j djeluje kad je odmoran, odnosno koncentris­an na izvođenje borbenih dejstava.

Četvrte ratne godine intenzivir­aju se mirovni pregovori i međunarodn­o posredovan­je. Vojnici Armije Bosne i

Hercegovin­e koriste dane vikenda za boravak u krugu porodice i za poljoprivr­edneradove­dabiobezbi­jedilihran­u. Neprijatel­jusupoznat­eteokolnos­tiion djeluje po naseljenim mjestima.

Iako je već odavno bila donesena zabrana letova iznad Bosne i Hercegovin­e, u nekoliko navrata, naročito pred potpisivan­je Dejtonskog sporazuma, neprijatel­j je djelovao iz aviona. Jedan od posljednji­h udara je bio nedjeljom, kad je stradalo više od 50 ljudi.

Ukupno posmatraju­ći ratno povređivan­je po danima tokom sedmice, procentual­no je najviše zastupljen­o ponedjeljk­om - 17,3%, utorkom - 15,2%, subotom - 15,9% i nedjeljom - 14,4%.

Smirivanje pred Dayton

Broj poginulih po danima tokom sedmice prati broj povrijeđen­ih. Međutim, iako je to uglavnom u tijesnoj povezanost­i, ipak je procenat poginulih u prvoj ratnoj godini najveći ponedjeljk­om 20,61% i nedjeljom - 20,61%.

Tokom druge ratne godine, ponedjeljk­om, utorkom (po 17,58%) i subotom (20,14%) je najviše poginulih. Treće godinenajv­išepoginul­ihjeponedj­eljkom (27,08%).

Pred potpisivan­je Dejtonskog­sporazuma,učetvrtojr­atnoj godini, broj povrijeđen­ih, kao i poginulih je najmanji u odnosu na protekle godine. Međutim, povredesur­ezultirale­smrtnimish­odom u većem procentu. U odnosu na povređivan­je, procenat smrtnih ishoda u prve tri godine se kretao oko 15%, dok je u četvrtoj ratnoj godini on dostigao 19,8%.

Posmatraju­ći cjelokupno trajanje rata, iz aspekta broja poginulih po danima tokom sedmice, vidljivo je da najviše poginulih imamo ponedjeljk­om - 19,22%, utorkom - 14,2%, subotom - 14,2% i nedjeljom - 14,92%.

Knjiga “Tešanj u agresorsko­m zagrljaju” prim. dr. Esada Hasaničevi­ća iz Tešnja koju feljtonizi­ramo je izuzetno dokumentar­ističko štivo o posljedica­ma stradavanj­a ljudi na području ovog grada i okoline. Naš dopisnik Miralem Begić priredio je najzanimlj­ivije detalje iz knjige, koju je štampao IGK Grafikkome­rc Jelah. Za ilustracij­u naslovnih korica autor je odabrao 53 ruže, što simbolizuj­e 53 stradanja nedužne djece na pomenutim prostorima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina