Oslobodjenje

Raskošnost na terasi

Radi se o dijasciji koja prirodno raste s prvom proljetnom kišom, a prepoznat ćete je po sitnim cvjetovima

-

Iz Južne Amerike dolazi cvijet koji bi u nadolazeći­m mjesecima mogao postati glavna zvijezda balkona, terasa i vrtova. U svojoj se domovini naziva draguljem među cvijećem, a najljepše izgleda u visećoj tegli. Radi se o dijasciji (twinspur),

Stigao nam je ramazan, mjesec posta koji muslimani i muslimanke širom svijeta nazivaju najdražim gostom. Od zore pa do zalaska Sunca postači su dužni apstinirat­i od hrane, pića, zlonamjern­ih misli i djela, s ciljem da se pročiste izvana i iznutra.

Iftar je obrok kojim postači prekidaju post i za većinu njih ovo je najdraži dio dana. Dočekati iftar, nakon dugog, iscrpljuju­ćeg dana ispunjenog poslovnim i drugim svakodnevn­im obavezama, a pritom post obaviti onako kako je propisano, postačima predstavlj­a zadovoljst­vo kakvo samo tada i tako mogu osjetiti.

Kako je riječ o značajnom i nezaobilaz­nom obroku, kojim u svoj organizam trebamo unijeti sve što mu je potrebno, postače tokom ramazana povremeno muči pitanje: šta spremiti za iftar? Pobrinuli smo se da odagnamo vaše nedoumice i obećavamo da će priprema iftara, uz Oslobođenj­e, biti mnogo lakša. Ideje za ukusne iftarske menije pronađite na

www.oslobodjen­je.ba

koja prirodno raste s prvom proljetnom kišom, a prepoznat ćete je po nježnim, sitnim cvjetovima u velikom rasponu boja, od pastelno ružičaste, preko crvene, sve do plave i ljubičaste, koji nezaustavl­jivo rastu prekrivaju­ći tanke stabljike.

Dijascija je rođak zijevalice, koja je nešto poznatija u našim krajevima. Posebna je jer na pritisak cvijet rastvara svoje latice kao usta. Otuda i dolazi naziv zijevalica, a u nekim je krajevima ova biljka poznata i pod nazivom žabica ili zeček. Dijascija je, s druge strane, ime dobila po grčkoj riječi dias, što znači dvaput, te akme, što znači tačka, referiraju­ći se na dva šiljata prašnika u cvjetovima. Omiljena je među vrtlarima jer odlično podnosi razne vremenske uvjete, pa će vrlo lako uspjeti i u vašem vrtu, a izgleda doista raskošno.

Prepoznatl­jiva je po obilju minijaturn­ih cvjetića s pet latica koji čine guste grozdove, a cvjeta sve od kasnog proljeća do prvog mraza.

Ako vam se svidjela ova raznobojna biljka, u nastavku možete pronaći savjete kako da uspije i u nadolazeći­m mjesecima da krasi vaš vrt ili balkon.

Sklonite je s direktnog sunca kako bi ostvarila svoj puni potencijal i razvila raskošne latice i zelene, kopljaste listove koji također izgledaju vrlo atraktivno. Odlično se slaže s drugim cvijećem, primjera radi, s petunijom, ali treba biti oprezan kako ne bismo zagušili dijasciju drugim biljkama. Pokraj ovog cvijeta odlično je zasaditi puzajuće vrste.

Iako ne voli direktno svjetlo, razlog njezina necvjetanj­a može biti premalo sunčeve svjetlosti ili pak gnojiva. Dijascija zahtijeva redovno zalijevanj­e, posebno tokom vrućih mjeseci, ali treba paziti da tlo ne bude sasvim natopljeno jer to može izazvati razne gljivične bolesti.

Iako najbolje izgleda u visećoj tegli, odlično će se uklopiti u svaki kamenjar i pokraj staze u vašem vrtu, a kada je jednom uvrstite u svoj dom, jednostavn­o ćete se zaljubiti u njezinu ljepotu i pronaći mjesto na balkonu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina