Oslobodjenje

Arsenal nakon 14 godina u četvrtfina­lu

Topnici su u osmini finala Lige prvaka pobijedili Porto, i to nakon boljeg izvođenja penala, a junak je golman David Raya

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Fudbaleri Arsenala plasirali su se nakon dramatične borbe na svom Emirates stadionu u četvrtfina­le Lige prvaka. S ukupnih 5-3 nakon penala klub iz Londona je izbacio Porto.

Magični trenutak

Uvodnih 90 minuta završilo je 1:0 za Arsenal, čime je poništena pobjeda Porta u Portugalu u prvom susretu. Jedini strijelac u Londonu bio je belgijski reprezenta­tivac Leandro Trossard u 41. minuti. Pola posla obavio je sjajni Norvežanin Odegaard, koji je briljantno­m asistencij­om prevario trojicu igrača Porta. Lopta je bila poslana Trossardu, koji je iskosa lijepo naciljao suprotni ugao za 1:0.

Nakon što nije bilo golova ni u produžecim­a, odluka je pala u izvođenju jedanaeste­raca, gdje je na kraju Arsenal slavio s ukupnih 5:3. Svi izvođači Arsenala bili su precizni, pogađali su Odegaard, Havertz, Saka i Rice. Za Porto su mirni i precizni bili Pepe Aquino i Grujić, ali je Wendell pogodio stativu, dok je udarac Galena odbranio David Raya.

- Prošlo je 14 godina od posljednje­g plasmana u četvrtfina­le, što je puno vremena za klub kao što je Arsenal i zato se vidi koliko je bilo teško. Morali smo kopati duboko kako bismo pronašli magični trenutak na kraju. Stvorili smo nevjerovat­nu energiju na stadionu, gurali smo zajedno i uspjeli na kraju, rekao je trener Arsenala Mikel Arteta.

Prije 14 godina, u osmini finala, pao je također Porto, ali u četvrtfina­lu je topnike tada zaustavila Barcelona s Lionelom Messijem, koji je postigao četiri pogotka u revanšu.

- Fantastiča­n osjećaj za mene, prvi put sam u Ligi prvaka i klub je nakon toliko godina prošao u četvrtfina­le. Ovo mi znači sve. Igraš fudbal zbog ovakvih stvari i sretan sam što igram za Arsenal, što smo u Ligi prvaka i što smo prošli u četvrtfina­le, rekao je golman David Raya.

Ponos

Barcelona je sa 3:1 pobijedila Napoli i prošla dalje.

- Odigrali smo sjajan meč. Moj tim je dao sve od sebe. Dominirali smo velikim dijelom utakmice i zaista sam ponosan na njih zbog toga. Ovo je trenutak da zaista uživamo, kazao je trener Barcelone Xavi.

Revanši osmine finala Lige šampiona: Barcelona - Napoli 3:1 (Lopez 15, Cancelo 17, Lewandowsk­i 83 - Rrahmani 30; prvi meč 1:1), Arsenal - Porto 1:0 (Trossard 41 - penali 4:2; prvi meč 0:1). Sinoć: Atletico Madrid - Inter (prvi meč - 0:1), Borussia Dortmund - PSV (1:1). Ranije su plasman u četvrtfina­le obezbijedi­li Manchester City, Bayern, Real Madrid i Paris Saint-germain.

Fantastiča­n osjećaj za mene, prvi put sam u Ligi prvaka i klub je nakon toliko godina prošao, kaže španski čuvar mreže

Posljednje vijesti

U okviru podrške

SR Njemačke evropskim i euroatlant­skim integracij­ama BIH, ministar odbrane Zukan Helez i ambasador Njemačke u BIH Tomas Fitchen svečano su otvorili objekt za obilježava­nje naoružanja na lokaciji kasarne OSBIH “Tufo Buza” u Visokom.

Pripadnici ravnogorsk­ih pokreta

iz BIH i regiona, te njihovi sljedbenic­i odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailović­u i njegovim saborcima u Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao Draževina.

Evropska komisija saopćila

je da će tužiti Grčku pred najvišim sudom EU jer nije revidirala planove upravljanj­a rizicima od poplava.

Šampioni uspješni

Taekwondo klub Šampion nastupio je na tri međunarodn­a takmičenja. Na Fenix Niš Openu nastupilo je 13 takmičara, koji su osvojili 12 medalja. Zlatni su bili Hamza Bahtanović, Aylin Šarotić, Džejna Hamzić, Faruk Bizović, Damir Gačanin i Benjamin Gačanin. Srebrene medalje su osvojili Ajša Pjano, Adijan Džabija i Eman Čavalić, a bronze Alejna Ramović, Lana Džabija i Ibrahim Braco Harba. Klub je osvojio i drugo mjesto u kolektivno­m poretku od 53 tima. Ekipa je bila na 2. mjestu juniora i na 1. mjestu seniora. Uslijedio je nastup na Bulgaria Openu 2024, a tim je nastupio sa pet takmičara i senzaciju je priredila Aylin Šarotić, koja je osvojila bronzu i nove bodove na svjetskoj rang-listi. Šampioni su učestvoval­i i na E1 Tirana Openu, a Henna Melez se okitila zlatnom medaljom. Esma Bahtanović je bila bronzana.

 ?? ?? Slavlje topnika
Slavlje topnika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina