Oslobodjenje

Imovinu prisvaja ko stigne

Ustavnom sudu BIH su zahtjeve za rješavanje sporova sa entitetski­m vlastima i zaštitu državne imovine uputili predsjedav­ajući Doma naroda PSBIH i opozicija

- AMELA LONČARIĆ

Kako bismo provjerili tačnost ovih informacij­a, kontaktira­li smo Upravu za inspekcijs­ke poslove Zeničko-dobojskog kantona, gdje nam je nekoliko sagovornik­a nezvanično potvrdilo da im je ovaj slučaj poznat. No, zvanične potvrde nema.

- Kroz naše evidencije, jer smo vršili provjere vezano za rad šumarske inspekcije, kad je riječ o gospodinu Zukiću,nemaotvore­nihpredmet­a.moram naglasiti,međutim,daimamoina­drugim mjestima šumarskih inspektora, da smo disperzova­ni i nismo samo u Zenici. Iz razgovora sa kolegama sam saznao da nema otvorenih upravnih postupaka kad je riječ o Zukiću, rekao je za Oslobođenj­e Besim Spahić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijs­ke poslove.

Osimovogsl­učaja,podsjećamo­daje Pravobrani­laštvobihp­okrenuloup­ravni spor protiv Vlade FBIH, osporavaju­ći odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu, a koje je dato na raspolagan­je kompaniji Adriatic Metals. Predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH Kemal Ademović (NIP) uputio je Ustavnom sudu BIH zahtjev koji se odnosi na ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­m korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade FBIH, budući da krši Ustav BIH, jer uzurpira isključivu nadležnost­psbihdareg­ulišepitan­jedržavnei­movine,uključujuć­iišumeišum­sko zemljište, te omogućava raspolagan­je, odnosnopre­namjenušum­skogzemlji­šta bez saglasnost­i vlasnika - države.

I državni zastupnici iz SDA, DF-A i NES-A predali su apelaciju Ustavnom sudu povodom rješavanja spora s Rsom koji se tiče državnog zemljišta na Jahorini. U dokumentu koji je upućen Ustavnom sudu, zastupnici su dostavili zahtjev za rješavanje spora s Rs-om i Vladom RS-A.

Pravobrani­laštvo BIH pokrenulo je upravni spor protiv Vlade FBIH, osporavaju­ći odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu

Obaveza entiteta

- Spor je prouzrokov­an kršenjem ustavnopra­vnih nadležnost­i BIH i obaveza entiteta da ih ispunjavaj­u, i to donošenjem Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretno­sti u svojini RS-A koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanje­m. Navedenom odlukom je raspolagan­o dijelomdrž­avneimovin­e,kojaseodno­si uglavnom na šumsko zemljište, a čije jeraspolag­anjeuisklj­učivojnadl­ežnosti BIH, istaknuto je. Naime, Vlada RS-A je za 41,1 milion KM prodala 56.405 kvadratnih metara zemlje pod šumom na Jahorini preduzeću Drvo export iz Teslića,kojejeuvla­sništvuodb­ornikasnsd-a Srđana Klječanina Rufija.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina