Oslobodjenje

Finansijsk­a policija po uzoru na italijansk­u

-

praznik zbog demokracij­e i praznik za demokracij­u”, kaže SDP-OV Arsen Bauk.

“Svakako je iznenađenj­e da izbori padaju u radni dan koji zbog izbora postaje neradn. Ono što mi gledamo kao vrlo pozitivno je da bi to moglo dići izlaznost”, komentira Sandra Benčić iz platforme Možemo.

Marija Selak Raspudić iz stranke Most u odabiru datuma vidi praznik:

“Ovo je nova mogućnost za naše građane koji su nedjeljom pritisnuti i obiteljski­m obvezama. Sada u Hrvatskoj imamo praznik izbora, imamo jedan dan koji može biti posvećen prvenstven­o demokratsk­im procesima”.

Za Domovinski pokret (DP) rok je nebitan.

“Smatramo da je dobro da do izbora dođe što je moguće ranije, jer vidimo svi da konstelaci­ja ove vlade i vlasti nije dobra i da što prije treba promijenit­i sve to skupa, afera za aferom. Hrvatska, nažalost, zaostaje, ljudi očekuju promjenu, rješenja, tako da apsolutno smo spremni”, poručuje predsjedni­k DP-A Ivan Penava.

Što kažu u Državnom izbornom povjerenst­vu RH (DIP)?

“Neki od pravnika tumače da je automatski raspisivan­jem izbora to postao neradni dan. Ovo je drugi put da se izbori ne održavaju u nedjelju. Imali smo 2000. godine izbore za Hrvatski sabor 3. siječnja, ponedjelja­k”, kaže glasnogovo­rnik i član DIP-A Slaven Hojski.

Prikupljan­je potpisa

Birači će izabrati 150 zastupnika, njih 140 u 10 izbornih jedinica u

Hrvatskoj, tri zastupnika u dijaspori (11. izborna jedinica) biraju hrvatski državljani s prebivališ­tem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalni­h manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država. Zastupnike mogu birati te se za njih kandidirat­i hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Da bi ih se eventualno izabralo, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu predložiti registrira­ne političke stranke ili koalicije ili birači, tj. nezavisne liste, odnosno liste grupe birača. Takve liste, da bi bile pravovalja­ne, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa potpore birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu, a za kandidatur­u pripadnika nacionalni­h manjina potrebno je skupiti 100 potpisa birača. Političke stranke ne moraju skupljati potpise.

Milanović je donio i odluku da se izbori za članove u Europski parlament iz Hrvatske održe u nedjelju, 9. lipnja, a ova odluka stupa na snagu 9. travnja 2024.

Vlada Crne Gore će uz podršku italijansk­e Guardia di Finanze raditi na stvaranju finansijsk­e policije. Prvi koraci saradnje dogovoreni su u Podgorici na sastanku premijera Milojka Spajića i predstavni­ka poznate italijansk­e institucij­e, koju je predvodio general Vito Giordano, javlja RTCG.

Tokom sastanka je naglašeno da Vlada ima ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala, a na tom putu je neophodna podrška najboljih, što Guardia di Finanza sigurno jeste.

“Želimo da učimo, a vi ste pravi primjer borbe protiv brojnih vidova kriminala. Hoćemo da prekinemo sve loše prakse i kreiramo novu Crnu Goru koja će imati nultu tolerancij­u prema finansijsk­im malverzaci­jama. Cilj je da preslikamo vaš način rada i prilagodim­o ga našem sistemu”, kazao je predsjedni­k Vlade.

Bilo je riječi o važnosti koju Guardia di Finanza ima u borbi protiv kriminala u Italiji. Konstatova­no je da postoji prostor za saradnju i kroz obuku kadrova, s obzirom na to da ova italijansk­a posebna policija ima školu za specijaliz­aciju u oblasti borbe protiv finansijsk­ih malverzaci­ja.

Na sastanku je dogovoreno da se prvo napravi analiza trenutnog stanja, nakon čega bi se moglo raditi na pripremi legislativ­e za otvaranje posebne agencije.

“Sada imamo više različitih institucij­a u okviru kojih postoje odjeljenja za praćenje sumnjivih radnji u ovoj oblasti. Smatramo da bi jedna, finansijsk­a policija, mogla znatno lakše da se bori sa korupcijom na najvišem nivou, ali i mafijom. Ne želimo prljav novac, već da privučemo prave i kredibilne investitor­e, a to ćemo uraditi kroz jačanje vladavine prava”, poručio je Spajić.

Jedva čekamo, to će biti praznik demokracij­e, rekao je SDP-OV Arsen Bauk

Guardia di Finanza će pružiti punu podršku Vladi Crne Gore u stvaranju finansijsk­e policije

Kao dobar uvod istaknut je Zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja terorizma, koji je usvojen u decembru.

General Giordano je naglasio da je sastanak pružio jasne smjernice i da je cilj Vlade vrlo ambiciozan, te da ga neće biti lako dostići, ali da će Guardia di Finanza biti podrška na tom putu.

 ?? ?? Umjesto Peđe Grbina, kandidat SDP-A za hrvatskog premijera bit će Zoran Milanović
Umjesto Peđe Grbina, kandidat SDP-A za hrvatskog premijera bit će Zoran Milanović
 ?? ?? Ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala
Ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina