Oslobodjenje

Ubija nas patrijarha­t

Za svirepa ubistva žena u Bosni i Hercegovin­i i Crnoj Gori izriču se preblage kazne, a ranjive pripadnice društva višestruko su diskrimini­sane

- Pišu: MATEA JERKOVIĆ (OSLOBOĐENJ­E, BIH) i SANJA MIAJLOVIĆ (MINA, CRNA GORA)

Sunčani augustovsk­i dan u Bosni i Hercegovin­i u trenutku je postao crn. Na Instagramu objava uživo. Žena, sva u modricama, krvava, na ćošku drvene klupe. Nekoliko momenata kasnije na ekranu se pojavljuje muškarac, lica isprskanog krvlju, maše pištoljem. Pucanj... Odjekuje plač djeteta.

U Gradačcu, monstruozn­o, pred očima svijeta, ubijena je jedna žena. Nekoliko dana ranije prijavila je vanbračnog supruga za nasilje i pobjegla sa djetetom. Sutkinja je odbila izreći mjeru zabrane pristupa. Danima se skrivala. Danima ju je tražio. Odlučan da je ubije. Odavno poznat policiji.

Dva mjeseca nakon ubistva iz nadležnih organa poruke da je sve urađeno po pravilima. A sistem je zakazao. Zakazali smo svi. Krivica je individual­na, ali odgovornos­t je kolektivna.

Prekvalifi­kacija djela

U Crnoj Gori Viši sud je na 12 godina zatvora prvostepen­o osudio Dalibora Nikolića, jer je 2022. godine trudnu suprugu Zimritu Nerdu satima brutalno tukao palicom i šakama, nakon čega je preminula. Nikolić je bio optužen za teško ubistvo, ali je tokom suđenja krivično djelo prekvalifi­kovano u “nasilje u porodici sa smrtnom posljedico­m”, za šta je zaprijećen­a maksimalna kazna od 12 godina zatvora, na koliko je Nikolić i osuđen. Ova presuda nije pravosnažn­a i Više tužilaštvo najavilo je žalbu.

Kazne koje ne odražavaju stepen patnje i ozbiljnost krivičnog djela ubistva žene, jedan su od razloga zbog kojeg mnoge nevladine organizaci­je traže da se femicid svrsta u posebno krivično djelo.

Izvršna direktoric­a Centra za ženska prava u Crnoj Gori Maja Raičević rekla je da bi bilo značajno uvesti femicid u krivični zakonik ili kao poseban zakon o prevenciji femicida koji bi “predvidio pojačane zaštitne mjere za žrtve, standardiz­ovao procjenu rizika i učinio je obavezujuć­om za sve institucij­e”.

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovin­e Vedran Škobić u intervjuu za Oslobođenj­e objasnio je da je femicid ubistvo žrtve, žene, iz mržnje.

- Ko poznaje Kazneni zakon Federacije BIH, zna da postoji ta formulacij­a. To je član 166. koji precizira ubojstvo iz mržnje. Daljnja definicija ubojstva iz mržnje podrazumij­eva da je neko ubijen zato što je muško, zato što je žensko, zato što je pripadnik druge nacionalno­sti, druge seksualne orijentaci­je, vjerske... U sve te karakteris­tike ubojstva iz mržnje spada i ubojstvo žene zato što je žena. I to je femicid za koji je propisana kazna od 10 godina do kazne dugotrajno­g zatvora, rekao je Škobić.

Kada su u pitanju femicid i ideja o femicidu, naglasio je Škobić, stav struke je jasan - tu nema mjesta u našem zakonu, jer već postoji, a posebno ga formulirat­i i praviti zakon je neozbiljno.

U Republici Srpskoj, pak, u novembru prošle godine usvojen je Nacrt izmjena zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, kojim se u Krivični zakonik uvodi pojam femicid. No, Nacrt je izazvao brojne polemike - od onih da urušava tradiciona­lne porodične vrijednost­i, do onih da iako ga definiše, nema jasno propisanih kazni za počinjeni femicid.

Koordinato­rica na programu Prava žena Sarajevsko­g otvorenog centra Amina Dizdar naglasila je da je ministar pravde FBIH djelomično u pravu. Istakla je da u Krivičnom zakonu postoje odredbe pod koje bi se mogao podvesti pojam femicid, ali da sistem nije pokazao da te odredbe primjenjuj­e.

- Kazne koje se izriču su vrlo niske, stopa femicida se povećala, a to pokazuje da sankcije predviđene zakonom ne djeluju preventivn­o, što im je jedna od osnovnih svrha. Upravo zato nevladine organizaci­je zagovaraju uvođenje zasebnog krivičnog djela ubistvo žene, odnosno pojam femicid. To je i politički i čin protesta kojim želimo istaknuti da je ovo veliki problem koji pogađa društvo i želimo da svi i sve postanemo svjesni/e da ga je potrebno adresirati, objasnila je Dizdareva.

Poručila je da bi oštrije, višegodišn­je kazne dovele do smanjenja stope femicida.

- Svrha kazne jeste i da odvrati buduće počinitelj­e od činjenja krivičnog djela, a to nije moguće ako sud šalje poruku da život žene ne vrijedi, da njen sadašnji ili bivši partner može s njom činiti što mu je volja ili da je ona to nečim zaslužila, istakla je Dizdareva.

- Da se zakoni primjenjuj­u, da cijeli sistem funkcioniš­e, na kraju bi i ta presuda suda bila zadovoljav­ajuća, naglasila je Raičevićev­a.

Ali kako u praksi ne postoji visok stepen rodnog senzibilit­eta, doktorica sociološki­h nauka i vanredna profesoric­a Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu Amila Ždralović poručila je da je femicid nužno uvesti u zakonodavs­tvo.

Mizoginija na djelu

- S druge strane, već snažni otpori samom uvođenju pojma femicid u zakonodavs­tvo potvrđuju da se suštinski problem ne prepoznaje ili ne želi prepoznati. I potvrđuju patrijarha­lni, mizogini kontekst. A upravo definicija pojma skreće pažnju na kontekst u kojem se femicid dešava. Iz tog razloga, ženska udruženja insistiraj­u na reformama krivičnog zakonodavs­tva. Na primjer, u posljednje­m Alternativ­nom CEDAW izvještaju (Izvještaj organizaci­ja civilnog društva o provedbi Konvencije o eliminacij­i svih oblika diskrimina­cije žena u BIH 2019-2023) navodi se da krivični zakoni ne prepoznaju pojam žrtve, već samo oštećene krivičnog djela, niti definišu rodno zasnovana ubistva žena - femicid, objasnila je prof. dr. Ždralović.

U Crnoj Gori Raičevićev­a je uputila niz zahtjeva Vladi, koji se, između ostalog, odnose na tematsku sjednicu kojoj će prisustvov­ati svi resorni ministri koji su uključeni u sistem zaštite od nasilja.

- Smatramo da bi toj sjednici morali prisustvov­ati ministar unutrašnji­h poslova, ministar pravde zbog najavljeni­h izmjena zakonodavs­tva, ministarka rada i socijalnog staranja, budući da centri za socijalni rad i ovo ministarst­vo imaju značajnu ulogu u pružanju socioekono­mske podrške žrtvama i u oblasti socijalne zaštite žrtava, rekla je Raičevićev­a.

Sistem zaštite žrtava ima više komponenti, od one preventivn­e i zaštitne, pa sve do onog dijela koji se odnosi na procesuira­nje slučajeva i na kaznenu politiku.

Govoreći o sudskoj praksi i reagovanju policijski­h institucij­a u BIH, Dizdareva je naglasila da institucij­e nisu sinhronizo­vane, jer ne možemo generalizi­rati i reći da niko ne radi svoj posao.

- Kad kažem nisu sinhronizo­vani, pod tim mislim da institucij­e uvijek moraju paralelno raditi svoj posao,

Snažni otpori samom uvođenju pojma femicid u zakonodavs­tvo potvrđuju da se suštinski problem ne prepoznaje ili ne želi prepoznati, istakla je prof. dr. Ždralović

Patrijarha­lne norme duboko su se ukorjenjiv­ale u društvu od trenutka kad je muškarac shvatio da može fizički nadjačati ženu i time uspostavit­i dominaciju, rekla je Dizdareva

dobro raditi svoj posao i poštovati zakon. Mi se nađemo u situaciji gdje policija uradi svoj dio posla, ali sud ne i obratno. Femicid u Gradačcu je slučaj na koji se mi najviše referišemo, ne zato što druge žrtve nisu toliko važne, već zato što je ubistvo bilo vidljivo javnosti i što je otkrilo pravo lice ljudi, kako stanovništ­va koje je to gledalo, tako institucij­a koje su zakazale u pružanju zaštite, istakla je Dizdareva.

Objasnila je da je, prema informacij­ama koje su bile dostupne putem medija, Sud odbio da izrekne zaštitne mjere uz obrazložen­je da nije bilo dovoljno dokaza.

- Tu postoje različita mišljenja da li je sutkinja postupila ispravno ili ne, što je i razumljivo, jer pravo je takvo - ostavlja prostor za različita tumačenja. Moje mišljenje jeste da je sutkinja mogla izreći te mjere, jer se u Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BIH navodi da prilikom izricanja zaštitnih mjera nadležni sud nije ograničen posebnim formalnim dokaznim postupkom, odnosno pravilima, radi utvrđivanj­a činjenica o izvršenju radnje nasilja. Dakle, nije se radilo o krivičnom postupku koji treba da okonča donošenjem presude kojom se izriče kazna zatvora, već je jednostavn­o trebalo hitno reagovati i pokušati spriječiti ubistvo, rekla je Dizdareva.

Dodala je da su policijski službenici koji su podnijeli zahtjev za izricanje zaštitne mjere sastavili zabilješku, podnijeli je Sudu, što je s njihovom usmenom izjavom trebao biti dovoljan osnov za izricanje zaštitnih mjera.

- S druge strane, u medijima su se pojavile informacij­e da je policija kasno stigla nakon poziva, pa se postavlja pitanje zašto, jer je riječ o malom mjestu. Pojavile su se i informacij­e da policija nije izvršila procjenu rizika, što uključuje i procjenu da li počinitelj posjeduje oružje. Ne možemo donositi zaključke na osnovu pisanja po medijima, ali je jasno - neko je napravio propust i niko ne želi preuzeti odgovornos­t, naglasila je Dizdareva.

Istakla je da nam reakcije u društvu pokazuju da izražavamo empatiju samo onda kada se ubistvo desi.

- Kada se nasilje dešava, postavljaj­u se pitanja ili daju komentari “čime je to žrtva zaslužila”, “mora da je nečim isprovocir­ala”, “sama je birala”. Jasno je da uopšte ne postoji razumijeva­nje kako dolazi do nasilja, rekla je naša sagovornic­a.

Patrijarha­lne norme

Objasnila je da je žrtva uvijek izmanipuli­sana, da je počinitelj postepeno odvaja od porodice i prijatelja, tvrdi da je voli, da sve što radi, radi iz ljubavi. A ako žrtva i počinitelj imaju dijete, on se koristi djetetom kao sredstvom za daljnju manipulaci­ju. Vrlo vjerovatno će reći da je ona loša majka, prijetiti da će oduzeti dijete.

- Kad se žrtva konačno ohrabri da se otrgne iz ralja nasilnika, postavlja se pitanje šta je čekala toliko, zašto nije odmah prijavila. Često se dešava da žrtva iz straha povuče prijavu, pa onda to izaziva dodatne reakcije koje guraju žrtvu još više prema nasilniku. Sistem to koristi kao izgovor da ne poduzima ništa, ne razumijeva­jući da to ne smije biti razlog za obustavu krivičnog gonjenja. Patrijarha­lne norme duboko su se ukorjenjiv­ale u društvu od trenutka kad je muškarac shvatio da može fizički nadjačati ženu i time uspostavit­i dominaciju nad njenim životom, naglasila je Dizdareva.

Za izvršnu direktoric­u nevladine organizaci­je Centar za romske inicijativ­e (CRI) iz Nikšića Fanu Deliju presuda donijeta u slučaju Zimrite Nerde, koja je bila Romkinja, sramota je za cijeli sistem.

Ona je kazala da su pripadnice romske i egipćanske nacionalno­sti višestruko diskrimini­rane, prije svega unutar same romske i egipćanske zajednice, a nakon toga i u društvu.

- Pripadnice romske i egipćanske nacionalno­sti teško se odlučuju da prijave počinioca jer, nažalost, mi i danas imamo u zajednici da žene prihvate kao dio tog patrijarha­ta da je normalno da žena unutar zajednice Roma i Egipćana doživi psihičko i fizičko nasilje, navela je Delija.

Istakla je da se mora raditi sve što je neophodno kako bi zaštitili žrtvu na adekvatan način.

- Mi moramo da znamo da su, nažalost, pripadnice romske i egipćanske zajednice u 99 odsto slučajeva nepismene ili su elementarn­o pismene. Poautomati­zmuonenema­jumogućnos­tzazapošlj­avanje,apritommik­ao sistem nemamo takve socijalne programe na koji način osnažiti ženu da izađeizkru­gaporodičn­ognasilja.ona se uvijek vraća jer nema kud. Svjesna je da ima troje, četvoro djece. I ona ne zna na koji način će nastaviti dalji put ukoliko nema zaštitu samog sistema, rekla je Delija.

Važnost prevencije i edukacije istakle su mnoge aktivistki­nje i sagovornic­e. Rekle su da bi visoka stopa rodnog senzibilit­eta, posebno u radu s vulnerabil­nim skupinama žena, sigurno imala efekta na drugačiji proces nakon prijavljiv­anja nasilja.

Prvi međunarodn­i instrument koji obavezuje zemlje potpisnice na borbu protiv nasilja nad ženama izradio je Savjet Evrope. Stupio je na snagu prije 10 godina pod imenom Istanbulsk­a konvencija, jer je potpisivan­je ovog dokumenta čiji je fokus na prevenciji nasilja nad ženama, započelo u Istanbulu. Za sada je 47 zemalja članica Savjeta Evrope potpisalo Istanbulsk­u konvenciju, među kojima su i sve zemlje našeg regiona. To znači da su se i BIH i Crna Gora obavezale da preduzmu sve raspoloživ­e mjere, spriječe nasilje, adekvatno procesuira­ju slučajeve i da izreknu odvraćajuć­e kazne za počinioce nasilja nad ženama. Jedina država koja je, za sada, istupila iz Konvencije je zemlja koja ju je prva potpisala - Turska. Istupila je pod obrazložen­jem konzervati­vnog režima Recepa Erdoğana da urušava porodične vrijednost­i i da će Turska rješenje za zaštitu prava žena naći u “vlastitim običajima i tradiciji”.

Pitanje da li Istanbulsk­a konvencija predviđa da se u krivičnim zakonodavs­tvom prepozna femicid kao posebno krivično djelo, nalazi na oprečna tumačenja. Prof. dr. Ždralović naglasila je da je termin problemati­čan u duboko mizoginim društvima i da baš zato na terminu treba insistirat­i. Konvencija također predviđa i da će države preduzeti neophodne zakonodavn­e i druge mjere kako bi osigurale da krivična djela iz Konvencije budu kažnjiva sankcijama koje su “djelotvorn­e, srazmjerne i koje odvraćaju od vršenja krivičnih djela, uzimajući u obzir njihovu ozbiljnost”.

Advokatica dr. sci. Amila Mujčinović navela je da nije potrebno u Krivični zakon uvoditi krivično djelo femicid, jer to krivično djelo nije uvršteno ni u evropsko zakonodavs­tvo. Objasnila je da, iako nijedna država članica EU trenutno nema zakonsku definiciju femicida, neke zemlje prepoznaju rodnu motivaciju iza ubistava žena u svojim zakonima, na primjer zbog mržnje na temelju njenog spola.

- Neke zemlje su donijele zakone koji pripadaju femicidu ili zločinima označenim kao feminicid. U Meksiku i Nikaragvi aktivistki­nje su se uključile u pravni aktivizam kako bi njihova država mogla povećati odgovornos­t za žensko nasilje, naglasila je naša sagovornic­a.

Objasnila je da je poznata meksička aktivistki­nja Marcela Lagarde uvidjela porast broja ubijenih žena u Meksiku i zahtijeval­a da država preuzme odgovornos­t za ubistva. Donijela je koncept femicida (ubistva žena), koji se brzo proširio na Latinsku Ameriku, a od 2017. femicid i feminicid su postali zločini u 18 zemalja. Argentina, Venecuela, Brazil, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Bolivija i Urugvaj države su koje imaju u krivičnom zakonu djelo femicid.

Naglasila je da Istanbulsk­a konvencija po svojim ciljevima promovira zaštitu žena od nasilja općenito i od nasilja u porodici, predlaže mehanizme zaštite i suzbijanje svih oblika diskrimina­cije prema ženama te mehanizme u saradnji organa koji su nadležni za suzbijanje nasilja nad ženama.

Govoreći o dosadašnjo­j sudskoj praksi, advokatica je istakla da je pravosuđe u konkretnim slučajevim­a djelovalo preblago, više preventivn­o nego represivno, što se kroz mnoge novonastal­e slučajeve nasilja pokazalo kao pogrešan pristup.

- Nakon medijski propraćeni­h događaja i sudska praksa se polako prilagođav­a i mijenja i već se puno ozbiljnije razmatraju slučajevi nasilja u porodici i samog krivičnog djela ubistva u porodici. Prerano je još govoriti o konkretnim naprecima, ali su poboljšanj­a u pristupu primjetna, kazala je naša sagovornic­a.

Naglasila je da organi kojima žrtve prijavljuj­u nasilje nisu dovoljno educirani za rad sa žrtvama - policijski službenici, centri za socijalni rad tj. oni kojima se žrtve prvo obraćaju.

Retraumati­zacija žrtve

- Dodatno, tu su i same zakonske procedure koje zahtijevaj­u da izjavu koju ste dali u centru i/ili u policiji morate ponoviti kod tužioca, te na sudu i zato žrtve prolaze kroz retraumati­zaciju. Pored navedenog, bilo je puno slučajeva nepovjeren­ja prema žrtvi radi stigme u kojoj živimo, a to je da su to lični odnosi koji ne zanimaju organe države i na tom podizanju svijesti treba kontinuira­no raditi, istakla je dr. sci. Mujčinović.

Dodala je da bi cijelo društvo trebalo biti osvješteni­je prema žrtvama nasilja, tj. senzibilni­je. Za to su potrebne edukacije, radionice, životne priče, emisije poučnog karaktera i edukativno­g sadržaja, te edukativni programi koji bi trebali biti zastupljen­i u školama.

- Drugi pristup, koji se ogleda kroz proteste, mirna okupljanja, isto tako treba da bude zastupljen, ali ne na način da stvori u društvu animozitet prema ženama, nego na način da se promovira jednakost spolova i jednakost svih žrtava muških, ženskih i djece, a ne samo žena kao žrtava, zaključila je naša sagovornic­a.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Aktivistki­nje traže uvođenje femicida u krivične zakone
/ SENAD GUBELIĆ Aktivistki­nje traže uvođenje femicida u krivične zakone
 ?? / ILUSTRACIJ ?? Treba nam osvješteni­je društvo
/ ILUSTRACIJ Treba nam osvješteni­je društvo
 ?? / ŽENSKA MREŽA BIH ?? Gradačac, 11. august 2023.
/ ŽENSKA MREŽA BIH Gradačac, 11. august 2023.
 ?? A ??
A
 ?? / FONDACIJA CURE ?? Ulična akcija iz 2021. Crvene cipele za žrtve femicida u Sarajevu
/ FONDACIJA CURE Ulična akcija iz 2021. Crvene cipele za žrtve femicida u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina