Oslobodjenje

Rudnici su već uništili ljepotu Sane

Ugrožavanj­e najljepših kutaka naše zemlje i čistoće vodenih tokova brine samo mještane, dok država odobrava eksploatac­ije

- FAHRUDIN Bender

Zimus nije bilo mnogo snijega ni padavina, pa kada je rijeka Sana oko Nove godine dobila neobičnu sivobijelu boju, žitelji naselja kroz koje protiče odmah su posumnjali na izlijevanj­e otpadnih voda iz Rudnika mrkog uglja Medna kod Mrkonjić-grada.

Naime, mještani istoimenog sela već dvije godine se bore sa investitor­om koji je početkom 2021. godine dobio dozvolu za otvaranje rudnika. Sva nadležna ministarst­va dala su zeleno svjetlo, kao i Opština Mrkonjić-grad, ali stanje je nakon gotovo dvije godine katastrofa­lno.

Mjerenja

Prelijevan­je problema na opštine Ribnik u RS-U i Ključ u FBIH, a zatim dalje prema Sanskom Mostu, upalilo je alarme kod građana svih ovih opština, pogotovo nakon teške i gorke borbe mještana zbog još jednog rudnika - Kamengrad, koja se pokazala neuspješno­m.

- Odmah smo na Općinskom vijeću u Ključu zatražili intervenci­je inspekcije, alarmirali smo sve institucij­e, međutim imamo takvu atmosferu da se sve što pokušamo pokrenuti, nekako nastoji umanjiti. U rijeci Sani se, prema rezultatim­a ispitivanj­a u Ribniku, pokazalo da ima dvostruko više žive od dozvoljeno­g nivoa, te se bojimo da s tim rijeka automatski prelazi u slabiju kategoriju voda i sve bi to moralo dići na noge sve nadležne. Međutim, očito se to ne doživljava ozbiljno, kaže nam Azhar Sejarić, krajiški delegat u Domu naroda FBIH iz Nip-a.

Općina Ključ je angažovala vodnog inspektora Fahrudina Ćemala da istraži slučaj.

- Dosta se uradilo, ali, nažalost, situacija nije obećavajuć­a. Doveli smo Federalnu inspekciju za vode,

Republičku inspekciju Srpske, Centar za ekološki razvoj Instituta iz Banje Luke, inspekcije iz Ribnika, Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Oštre Luke i Bosanskog Novog. Svako od navedenih po nečemu je djelovao, čak i Agencija za vodno područje sliva rijeke Save sa svojom laboratori­jom. Uzorci vode iz toka Sane kroz FBIH su poslati na ispitivanj­a, ali svi ti parametri, njih oko 60, u okviru su normalnih vrijednost­i, tako da ne proizlazi da je to nešto opasno, govori inspektor Ćemal.

Otkud onda duplo više tragova žive od dozvoljene količine? Inspektor odgovara da se radi o ispitivanj­ima ribarskog društva iz Ribnika, koje je to “uradilo na svoju ruku”.

- Nažalost, njihovi rezultati nisu u skladu sa normama inspekcije RS-A, tako da nam nisu od pomoći. Te rezultate mi nemamo niti imamo službeni trag da bi nas obavijesti­li o tome, ističe Ćemal.

Svako ponešto čini iz svoje nadležnost­i, ali...

Analize

- Što se tiče općine Ključ, predstoji nam još da iduće sedmice uzmemo uzorke, odnosno primjere ribe iz rijeke Sane, u čemu ćemo imati pomoć ribolovnog društva, te ćemo zatražiti analizu od Veterinars­kog zavoda u Sarajevu, otkriva Ćemal.

Smatra da sve što je proisteklo iz rudnika Medna nije dobro, da institucij­e usporavaju sve pokušaje zaštite biljnog i životinjsk­og svijeta, te prava građana na čistu prirodu.

- Problem je veliki, ali mnogo veći imamo oko rudnika u Kamengradu, na rijeci Blihi, koja se ulijeva u Sanu, gdje su se mještani grčevito borili posljednji­h godina i još ništa nisu postigli, ocjenjuje Ćemal.

Podsjećamo, Vijeće Sanskog Mosta je povuklo raniju odluku kojom je pružilo gostoprims­tvo firmi Lager iz Posušja, a koja gazduje rudnikom. Ali, ta odluka nije imala nikakvu pravnu snagu, jer kantonalno ministarst­vo nije moglo dovesti pod upit koncesiju koju je izdalo, a višim nivoima vlasti nije u interesu da privatne rudnike zatvore.

Crna Gora:

Građani znaju svoj put

Crna Gora ne treba da brine da će se suočiti s povećanim rizikom lokalizova­nog međuetničk­og nasilja tokom 2024, kao neke države regiona, iako ruski uticaj jača.

Tojezavije­stirekaoge­opolitički­analitičar­igeneralup­enzijiblag­ojegrahova­ckomentari­šućiizvješ­tajobavješ­tajne zajednice Sjedinjeni­h Država o prijetnjam­a u svijetu koji je prošlog ponedjeljk­a objavila Kancelarij­a direktora Nacionalne obavještaj­ne službe SAD-A (DNI).

U tom izvještaju, odnosno godišnjoj procjeni o prijetnjam­a u svijetu, navodi se da će se zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizova­nog međuetničk­og nasilja tokom 2024. godine.

“Nacionalis­tički lideri vjerovatno će pogoršati napetost u svoju političku korist i spoljni akteri će ojačati i iskoristit­i etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete većuintegr­acijubalka­naueuilieu­roatlantsk­einstituci­je”,pišeudokum­entu. U izvještaju se podsjeća na sukobe Srba i kosovskih vlasti 2023. na Kosovu i ukazuje na secesionis­tičku politiku predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika.

Grahovac smatra da Crna Gora može biti bezbrižna što se tiče toga iako procjenjuj­e da ruski uticaj jača u Crnoj Gori - i agentura i službe.

- Imam povjerenja u građane Crne Gore, ali i političke strukture, da neće doći do toga, kazao je Grahovac.

On ne smatra da dešavanja u BIH ili na Kosovu mogu usporiti EU integracij­e Crne Gore.

- Mogu ih ubrzati ukoliko Crna Gora bude ozbiljno radila na programima pridruživa­nja i da konačno počne zatvarati poglavlja, kazao je Grahovac.

Građani, poručuje naš sagovornik, postavljaj­u “direktrisu puta i bilo koja politikako­jabidovela­doskretanj­astog puta doživjela bi fijasko”.

- Predstavni­ci ovih partija govorili su da će preispitat­i članstvo u NATO-U, da imaju namjeru da povuku priznanje Kosova, što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da oni se nijesu promijenil­i. A kroz mnoge stvari koje radi šef parlamenta (Andrija Mandić) nijesmo vidjeli posvećenos­t euroatlant­skim integracij­ama. Tako da jesmo zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dijele vrijednost­i kao ostatak koalicije mogu ući u Vladu, rekao je Escobar.

U izvještaju Obavještaj­ne zajednice SAD-A na zapadni Balkan se odnose tri pasusa u kojim se navodi da su “sukobi srpskih nacionalis­ta i kosovskih vlasti 2023. doveli do smrti i povreda, uključujuć­i povređivan­je mirovnih snaga NATO-A”.

“Lider bosanskih Srba Milorad Dodikpredu­zimaprovok­ativnekora­keda neutrališe međunarodn­i nadzor u Bosni (i Hercegovin­i) i da obezbijedi, de facto, secesiju svoje Republike Srpske.

Medljanka, koja nosi toksični otpad iz rudnika, ulijeva se u Sanu na granici Mrkonjićgr­ada i Ribnika

 ?? ?? Blagoje Grahovac je bezbrižan
Blagoje Grahovac je bezbrižan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina