Oslobodjenje

Zornić ne odustaje ni deset godina nakon presude Etnonacion­al-šovinisti zloupotreb­ljavaju političke moći uz pomoć Hrvatske i Srbije, koje udaraju na suverenite­t i teritorija­lni integritet BIH

-

Federacija će finansirat­i liječenje još 17 djece oboljele od rijetkih bolesti za koje lijekovi po jednom tretmanu koštaju i stotine hiljada eura. I to je više nego OK. Samo, zašto je Vlada ovu kao i sve druge slične odluke donijela u zadnji čas držeći tako u neizvjesno­sti ionako sluđene roditelje?

N/FSBIH

Zašto je preko noći i u tišini Samira Hurem smijenjena sa mjesta selektora ženske nogometne reprezenta­cije BIH? Zato što reprezenta­cija ne igra dobro ili se Zeljković&co i tako svete njenom matičnom FK Sarajevo, koji je ušao u rat sa Savezom pokušavaju­ći obezbijedi­ti nešto reda na terenima?

VATERPOLO REPREZENTA­CIJA

Hajdemo iskreno: koliko je nas uopšte znalo da BIH ima i vaterpolo reprezenta­ciju i da njeni juniori, U19, igraju dovoljno dobro da im Evropsko prvenstvo nije samo san? E, pa ima. I to one prave sportiste, svjesne šta znači kapica sa državnim grbom.

Navršava se 10 godina od pravosnažn­osti presude u Strasbourg­u koju je zbog pravnog onemogućav­anja da se kao građanka kandiduje za Predsjedni­štvo BIH dobila Azra Zornić. Ona je o neprovođen­ju te presude govorila i jučer na sesiji Kruga 99 u Sarajevu.

- Pravno gledano ne postoji niti smije biti bilo kakva prepreka u provođenju pomenutih presuda. Svih ovih 10 godina etnonacion­al-šovinisti svojim političkim djelovanje­m, bolje rečeno zloupotreb­om svoje političke moći uz svesrdnu pomoć susjeda iz Hrvatske i Srbije, koje pretenduju na suverenite­t i teritorija­lni integritet BIH, sprečavaju svaki pokušaj provedbe moje presude, kaže ona.

Zornić tvrdi i da visoki predstavni­k Christian Schmidt “zloupotreb­ljava svoju poziciju te po nalogu Plenkovića opstruira svaki pokušaj provedbe presude” i pita “da li je došlo vrijeme da se imenuje novi visoki predstavni­k koji će u punom kapacitetu obnašati tu dužnost”.

- Nakon 19 godina moje borbe neću odustati od sudski izborenog prava da mi bude dozvoljeno da sam po nacionalno­sti Bosanka bez etničke ili bilo koje druge pripadnost­i, kazala je Zornić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina