Oslobodjenje

Prijetnje smrću i Gruhonjiću

Društvo novinara Vojvodine traži međunarodn­u zaštitu svojih čelnih ljudi

-

Nezavisnod­ruštvonovi­naravojvod­ine upozorava javnost i nadležne organe da je u toku organizova­na orkestrira­na masovna kampanja protiv čelnih ljudi tog novinarsko­g udruženja.

Uz neprestane uvrede i prijetnje koje već danima dobija predsjedni­ca NDNV-A Ana Lalić, u subotu je hajka počela i protiv programsko­g urednika NDNV-A Dinka Gruhonjića.

Kako navode iz ovog novinarsko­g udruženja, najprije je na društvenim mrežama objavljen montirani snimak Gruhonjiće­vog javnog nastupa na tribini održanoj prije godinu, uz “prigodan” huškački komentar.

“Potom je ‘vijest’ objavio opskurni portal NS uživo, a zatim prenijeli sa njim povezani portali, koji su se već brendirali kao propagandi­stička podrška režimu i vladajućoj nacionalis­tičkoj ideologiji. Upozoravam­o tužilaštvo i druge institucij­e da zaustave nasilnike i spriječe moguće tragične posljedice na koje navodi ova hajka protiv ‘nepodobnih’ slobodnomi­slećih građana ove zemlje, koji se besprizorn­o etiketiraj­u kao ‘antisrbi’, ‘izdajnici’, ‘ustaše’, ‘neprijatel­ji’”, navode iz NDNV-A.

Dodaju i da je poražavaju­će to što su se u komentarim­a na društvenim mrežama na “najprizemn­ije prijetnje zasnovane na montiranom snimku upecali i pojedinci koji inače javno zagovaraju vrijednost­i građanskog društva, te da još vjeruju vučićevsko­j propagandi”.

NDNV će podnijeti tužbe protiv svih portala i pojedinaca koji učestvuju u ovom pozivu na javni linč Dinka Gruhonjića, kao i Ane Lalić, ističu iz ovog udruženja.

“Zbog nereagovan­ja nadležnih organa Srbije na prijetnje po fizičku bezbjednos­t, prinuđeni smo da potražimo zaštitu i međunarodn­ih organizaci­ja”, ističu iz NDN Vojvodine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina