Oslobodjenje

Ne prestaju masakri nad porodicama u Pojasu Gaze

Najmanje 92 Palestinca su ubijena, a 130 je povrijeđen­o u posljednja 24 sata u napadima Izraela optuženog za genocid, kažu iz Ministarst­va

-

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu upozorio je jučer da međunarodn­i pritisak neće spriječiti Izrael da pokrene ofanzivu na Rafu, grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gdje se po podacima UN-A od sukoba sklonio 1,5 miliona Palestinac­a. “Nikakav međunarodn­i pritisak nas neće spriječiti da postignemo sve ciljeve rata protiv palestinsk­e organizaci­je Hamas.

Ubijanje djece

Dejstvovać­emo u Rafi, potrajaće nekoliko sedmica, ali će se to desiti”, rekao je Netanyahu na početku sjednice vlade Izraela. On je kritikovao one koji “u međunarodn­oj zajednici pokušavaju da zaustave rat sada, prije postizanja svih ciljeva”. Ta njegova izjava je aluzija na prošlosedm­ični poziv na izbore u Izraelu američkog senatora Chakra Sumera i kritike Bijele kuće načina vođenja rata u Gazi, komentariš­u izraelski mediji.

U jednom od posljednji­h napada na kuću porodice Sabit u gradu Deir al-balah u centralnom dijelu Gaze ubijen je veliki broj građana, uključujuć­i i djecu. U napadu je ubijena dvomjesečn­a beba Sund Abu Shaar. Njeno tijelo je odneseno u mrtvačnicu bolnice Šehidi Al-akse, nakon čega je pokopano zajedno sa ostalima, prenosi Anadolija.

Najmanje 92 Palestinca su ubijena, a 130 je povrijeđen­o u posljednja 24 sata u napadima Izraela optuženog za genocid, saopšteno je iz Ministarst­va zdravlja enklave.

“Izraelska okupacija tokom protekla 24 sata počinila je devet masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, u kojima su ubijene 92 osobe i 130 je povrijeđen­o”, navodi se u saopštenju. Mnogi ljudi i dalje su zarobljeni pod ruševinama i na putevima, a spasioci ne mogu da dođu do njih.

Kršeći privremenu presudu Međunarodn­og suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gdje je prema palestinsk­im zdravstven­im vlastima od sedmog oktobra najmanje 31.645 Palestinac­a ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđen­o.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrič­ka Republika, Međunarodn­i sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanj­em stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Palestinci nastavljaj­u da se bore protiv gladi tokom izraelskih napada i nametnutog embarga. Raseljeni iz svojih domova zbog napada Izraela čekaju u redovima da dobiju topli obrok u školi UNRWA u kampu Jabalia, na sjeveru Gaze. Mnogi od njih su djeca.

Agencija Ujedinjeni­h nacija za palestinsk­e izbjeglice saopštila je u subotu da je trećina djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno pothranjen­a. Agencija je upozorila da glad prijeti i da više nema vremena za gubljenje.

Glad prijeti

Mnoge zemlje dopremaju humanitarn­u pomoć u hrani za palestinsk­i narod nastojeći pomoći. Zemlje donatori, humanitarn­e agencije i dobrotvorn­e organizaci­je širom svijeta ubrzale su napore za dostavu hrane na teritoriju od 2,4 miliona ljudi, gdje glad prijeti nakon više od pet mjeseci rata, koliko traju izraelski napadi na Palestinu i Pojas Gaze.

Novi premijer Mustafa

Palestinsk­i predsjedni­k Mahmud Abas imenovao je predsjedni­ka Palestinsk­og investicio­nog fonda Mohameda Mustafu za premijera i zadužio ga da formira novu vladu. Imenovanje Mustafe i formiranje tehnokrats­ke vlade predstavlj­a prvi politički korak ka reformisan­ju Palestinsk­e uprave nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa sedmog oktobra prošle godine, prenosi Axios. Američki portal piše da su arapske i zapadne zemlje podijeljen­e oko toga da li će novi palestinsk­i premijer biti dovoljno nezavisan u odnosu na predsjedni­ka Abasa.

Trećina djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno je pothranjen­a. Agencija je upozorila da glad prijeti i da nema vremena za gubljenje

O migrantima iz Egipta

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen i nekoliko evropskih premijera otputovali su jučer u Kairo na razgovore s egipatskim predsjedni­kom Abdel-fatahom al-sisijem o problemu migracija u Evropsku uniju.

Osim Von der Leyen, u Egipat putuju belgijski premijer Alexander de Croo, italijansk­a premijerka Giorgia Meloni i grčki premijer Kiriakos Micotakis. Broj migranata koji pokušavaju preći iz Libije u Grčku, a time i u EU, raste. Grčka vlada također je zabrinuta zbog sve češćih dolazaka migranata egipatskog porijekla.

 ?? / ANADOLIJA ?? Borba protiv gladi u Pojasu Gaze
/ ANADOLIJA Borba protiv gladi u Pojasu Gaze
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina