Oslobodjenje

Ukrajina oborila 14 ruskih dronova

Ruska vojska ispalila je pet raketa S-300 na oblast Harkov i Donjeck, kao i dvije vazdušne rakete Kh-59 na oblast Černihiv, objavilo je ukrajinsko vazduhoplo­vstvo

-

Ukrajina je jučer objavila da je oborila 14 od 16 ruskih dronova iznad jugozapadn­e regije Odesa, javila je Anadolija. U saopštenju ukrajinsko­g ratnog vazduhoplo­vstva navodi se da je Rusija također lansirala pet navođenih protivvazd­ušnih raketa S-300 prema istočnim oblastima Harkov i Donjeck, kao i dvije navođene vazdušne rakete Kh-59 prema sjevernoj oblasti Černihiv. U saopštenju nije preciziran ishod ovih napada.

Do obaranja dronova došlo je nakon što je u petak u raketnom napadu na Odesu poginula najmanje 21, a povrijeđen­o više od 70 osoba.

Tokom obraćanja u subotu navečer ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski je rekao da će definitivn­o biti vojnog odgovora Ukrajine Rusiji.

“Ove sedmice su mnogima pokazale da ruska ratna mašina ima slabe tačke do kojih možemo doći našim oružjem”, dodao je on.

Rusko ministarst­vo odbrane je u subotu saopštilo da je pogodilo “područja privremeno­g raspoređiv­anja nacionalis­tičkih formacija Luth i Tsunami” u blizini Odese.

Ukrajina je ponovo napala dronovima Rusiju u kojoj se tri dana održavaju izbori za predsjedni­ka države, na kojim se očekuje pobjeda Vladimira Putina. Rusko ministarst­vo odbrane saopštilo je da je tokom noći oboreno 35 ukrajinski­h dronova, uključujuć­i četiri u Moskovskoj oblasti. Gradonačel­nik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da nema žrtava i materijaln­e štete u glavnom gradu.

Prema podacima ministarst­va odbrane, još dvije bespilotne letjelice su gađane iznad Kaluške oblasti južno od Moskve i Jaroslavsk­e oblasti sjeveroist­očno od glavnog grada. Jaroslavsk­a oblast nalazi se na oko 800 kilometara od ukrajinske granice, te je to jedan od najudaljen­ijih napada koje je Ukrajina izvela do sada, prenose agencije.

Neizbježna mogućnost

Visoki predstavni­k Evropske unije Josep Borrell je u poruci američkoj javnosti izjavio da “skoro sve evropske prijestoln­ice pomno rade na scenariju skoro neizbježne mogućnosti razornog konvencion­alnog rata u Evropi”.

Borrell je u izlaganju na Georgetown University u New Yorku, koje je objavljeno u Bruxellesu, naglasio da se “svi, naravno, nadaju da se to neće dogoditi, ali su se Evropljani digli na uzbunu” zato što su u igri njihovi životni interesi, predočivši jasno da misli na rat s Rusijom, prenose agencije.

 ?? ?? Rusko raketiranj­e gradova u Ukrajini se nastavlja
Rusko raketiranj­e gradova u Ukrajini se nastavlja
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina