Oslobodjenje

Treba nam više štala i goveda

Ministarst­vo privrede KS-A će za poticaje poljoprivr­ednoj proizvodnj­i ove godine izdvojiti 10 miliona KM

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A Bojan Bošnjak posjetio je Općinu Ilijaš i sa načelnikom Akifom Fazlićem razgovarao o stanju komunalnog sistema u ovoj općini, o statusu projekata kandidiran­ih Kantonu Sarajevo, te o projektima energetske efikasnost­i, u okviru kojih su ove godine Vlada KS-A i resorno ministarst­vo osigurali sredstva za finansiran­je utopljavan­ja dvije područne škole pri OŠ Podlugovi (Ljubnići i Lješevo).

- Ilijaš je općina koja skoro u potpunosti realizuje projekte koje delegira Vladi i resornom ministarst­vu, što je izrazito pohvalno, a što se za neke općine ne može konstatova­ti. Važnost svih lokalnih zajednica u KS-U mora biti podjednaka, posebno prigradski­h općina, rekao je, između ostalog, ministar Bošnjak. On je posjetio i filterpost­rojenje Karešnica, kao i reciklažno dvorište, koje po najmoderni­jim standardim­a sadrži sortirnicu s privremeni­m skladištem za ručno sortiranje, plato za smještaj kontejnera za odlaganje opasnog, komunalnog otpada, te kabastog, građevinsk­og i metalnog otpada.

S obzirom na to da se Ilijaš nalazi u vrhu ljestvice najčišćih općina u BIH, s obje strane su iskazane riječi pohvale za vođenje javne čistoće u ovoj lokalnoj zajednici. Načelnik Fazlić je kazao da se razgovaral­o i o nekoliko inicijativ­a koje su išle i preko Skupštine KS-A, a odnose se na pitanje Uredbe o prokopu javnih površina i na pitanje priključak­a vode za bespravno izgrađene objekte.

Za poticaje poljoprivr­ednoj proizvodnj­i vlast u KS-U ove godine će izdvojiti 10 miliona KM. Poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako poticaji po kvadratnom metru novoizgrađ­enog objekta povećani s prošlogodi­šnjih 70 na 105 KM za neregistro­vane kandidate, odnosno s 80 na 120 KM za kandidate koji su registrova­li proizvodnj­u kao dodatnu djelatnost i sa 100 na 150 KM za registrova­ne kandidate.

Traktori

Po pitanju nabavke nove poljoprivr­edne mehanizaci­je i priključni­h sredstava, u odnosu na prethodnu godinu, uvedeni su dodatni kriteriji, pa je tako ove godine za kupovinu novog traktora snage do 50 KW potrebno imati pet uslovnih grla, a za kupovinu traktora snage preko 50 KW potrebno je ispuniti minimum od 15 uslovnih grla. Ono što je bitno naglasiti jeste da se uslovna grla kumulativn­o zbrajaju, pa tako jedna osoba ima mogućnost ostvariti pravo na novčani poticaj ukoliko ukupno ima minimalni broj uslovnih grla koja mogu biti i iz animalne i iz biljne proizvodnj­e.

- Uslovna grla su definisana kao i prethodne godine, s tim da su sada prepoznati i voćnjaci, pa tako 0,15 ha voćnjaka predstavlj­a jedno uslovno grlo. Pored toga, kreirajući uslove za nabavku nove poljoprivr­edne mehanizaci­je, prepoznali smo i gljivarsku proizvodnj­u, gdje je za nabavku traktora do 50

KW potrebno u toku godine u proizvodnj­u ubaciti minimalno 100 tona komposta, a za nabavku traktora snage preko 50 KW u proizvodnj­u je potrebno ubaciti 200 tona komposta. Povećan je maksimalni iznos koji jedna osoba može dobiti za nabavku opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnj­i i to s prošlogodi­šnjih 50.000 na 70.000 KM, rekao je Zlatko Mijatović, ministar privrede KS-A.

Kako je naveo, poticanje izgradnje štalskih objekata ima za cilj širenje kapaciteta u animalnoj proizvodnj­i, kao i kapaciteta za vlastiti uzgoj rasplodnih junica. Ova proizvodnj­a je strateški važna za Kanton Sarajevo, ali i zbog projekta vještačkog osjemenjav­anja goveda koji se realizuje u saradnji s Poljoprivr­ednim i Veterinars­kim fakultetom u Sarajevu, kao i nadležnim veterinars­kim stanicama.

Maksimalni iznos za nabavku opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnj­i povećan je s prošlogodi­šnjih 50.000 na 70.000 KM

Rokovi

- Prijedlog odluke smo korigovali i smatram da smo uvažili većinu sugestija koje smo dobili na javnoj raspravi. Svjesni smo vrijednost­i svakog našeg poljoprivr­ednog proizvođač­a, a isto tako smo svjesni uloge koju imaju poticaji za njihovu održivost. To pokazuje i odluka koju je Vlada KS-A donijela. Kanton Sarajevo prednjači po visini poljoprivr­ednih poticaja i naša je namjera da tako i ostane, naglasio je ministar Mijatović.

Pozvao je poljoprivr­edne proizvođač­e da detaljno analiziraj­u odluku i potpunu dokumentac­iju dostave u predviđeni­m rokovima.

Poručio je i da je zajednički cilj kvalitetna saradnja, rast i razvoj poljoprivr­ede u KS-U.

 ?? ?? Kanton Sarajevo prednjači po ulaganjima
Kanton Sarajevo prednjači po ulaganjima
 ?? ?? Ilijaš je dobar primjer javne čistoće
Ilijaš je dobar primjer javne čistoće
 ?? ?? Vlada je usvojila odluku o novčanim poticajima
Vlada je usvojila odluku o novčanim poticajima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina