Oslobodjenje

Irskoj naslov Kupa šest nacija

- J. T. J. T.

Novi poraz Igokee

Igokea m:tel je upisala peti uzastopni poraz u ABA ligi i dodatno zakompliko­vala ionako tešku situaciju u borbi za playoff. Aleksandro­včani su poslije drame poraženi u Baru od Mornara (84:86), koji je stigao pred svojom publikom do zlata vrijednih bodova u jeku borbe sa Krkom za opstanak u najjačem rangu regionalne lige. U junaka je na kraju izrastao centar Barana Uroš Luković, koji je zakucavanj­em završio posljednji napad domaćih, za konačnih 86:84 na semaforu dvorane Topolice. Marcus Weathers je bio najefikasn­iji kod Mornara sa 20 poena, a pomenuti Luković dodao je 17. U taboru Igokee Nikola Marić je ubacio 18, a Marko Jošilo je dodao 15 poena.

- Čestitke Mornaru na pobjedi i srećno dalje. Mi imamo još tri utakmice u ABA ligi, pokušaćemo da pobijedimo u što više utakmica i to je to. Mislim da smo i ovaj put bili blizu, ali eto, nemam šta da kažem, rekao je Vladimir Jovanović, trener šampiona BIH, koji je na pitanje šta je presudilo meč, kratko poručio:

- Ima mnogo stvari, ali moraću prvo da analiziram utakmicu da bih mogao da kažem šta je presudilo.

Igokea je sada na 7. mjestu sa omjerom 11-12, a Mornar je pretposlje­dnji sa omjerom 5-18. Do kraja sezone igosi igraju protiv Krke i Mega Basketa na domaćem terenu, dok će gostovanje imati kod Cibone u Zagrebu.

Ragbijaši Irske drugu su godinu zaredom pobjednici tradiciona­lnog takmičenja Kupa šest nacija, nakon što su prvo mjesto osigurali domaćom pobjedom protiv Škotske sa 17:13. Irskoj je ovo 16. samostalni naslov pobjednika ovog najstarije­g ragbijaško­g međunarodn­og takmičenja prvi put održanog još davne 1883. godine, a koje se od 2000. nakon uključenja Italije zove Kup šest nacija. Irska je ove godine ostvarila četiri pobjede, od toga tri u kojima je osvojila i bonus bod nakon ostvarenih najmanje četiri polaganja, te jedan minimalan poraz od 22:23 od Engleske u Londonu, pa je sakupila 20 bodova. Osim toga, Irska je osam puta dijelila naslov s nekom drugom selekcijom.

U posljednje­m susretu ovogodišnj­eg izdanja tradiciona­lnog takmičenja Francuska je u Lyonu svladala Englesku s 33:31 te tako zauzela drugo mjesto. Francuska je pobjedom protiv Engleske stigla na drugo mjesto sa 15 bodova, odnosno tri pobjede, jednim remijem i jednim porazom, dok je Engleska s tri pobjede i dva poraza osvojila 13 bodova te zauzela treće mjesto. Reprezenta­cija Škotske osvojila je četvrto mjesto sa 12 bodova.

Italija je u Cardiffu savladala Vels sa 24:21 i tako ostvarila najbolji rezultat otkako se priključil­a ovom takmičenju s dvije pobjede, jednim remijem i dva poraza. Na dnu tabele ostao je Vels s pet poraza, odnosno samo četiri boda.

 ?? ?? Veliko slavlje pobjednika
Veliko slavlje pobjednika
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina