Oslobodjenje

Impresivan nastup Aronjana i Robsona u St. Louisu

Slično Chess.com Champions Chess Touru, igrači počinju turnir s dva života, što znači da moraju izgubiti dva meča da bi bili eliminisan­i. Dvodnevni mečevi sastoje se od po jedne classic (90+30) i rapid (15+10) igre

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M.

Novi monumental­ni i vrlo zanimljivi turnir American Cup 2024. došao je na red od 12. do 21. marta u St. Louisu. Američka elita u muškoj i ženskoj konkurenci­ji obrela se u Svjetskoj šahovskoj kući slavnih da se ogleda na nokaut eventima s formatom dvostruke eliminacij­e, što znači da će svatko tko izgubi meč dobiti drugu priliku u utješnoj skupini.

Pripreme

Slično Chess.com Champions Chess Touru, igrači počinju turnir s dva života, što znači da moraju izgubiti dva meča da bi bili eliminisan­i. Dvodnevni mečevi sastoje se od po jedne classic (90+30) i rapid (15+10) igre, te eventualno blitz tie-breaka (3+2) za slučaj neriješeno­g rezultata. Ukupni nagradni fond iznosi 400.000 dolara, od kojih 250.000 ide muškarcima, a 150.000 ženama, što predstavlj­a novu diskrimina­ciju prema ljepšem i slabijem spolu. Pobjednik muškog turnira inkasiraće 75.000, dok prva nagrada na ženskom iznosi 40.000 dolara. Prvak iz 2023. godine, GM Hikaru Nakamura, nije prisutan ove godine u St. Louisu, zbog pripreme za Turnir kandidata koji počinje 4. aprila u Torontu. Za razliku od Nake, Caruana, koji je slavio godinu ranije, isto tako će nastupiti u Torontu, no to ga nije spriječilo da se pridruži svojim kolegama na AC-U 2024. Popularni Fabi nije mogao bolje početi događaj, jer je jedini igrač koji je prvog dana dobio obje igre protiv Oparina. Sutradan je remijem u classic partiji završio meč sa 2,5:0,5. Wesley So je dosta lako eliminisao Sama Shanklanda 2,5:0,5, dok je u preostala dva meča vladala potpuna neizvjesno­st. Aronjan je poslije sva četiri remija tek u blitz doigravanj­u riješio Seviana s 2:0 i zakazao polufinaln­i meč protiv Caruane.

Dominguez Perez je bio favorit protiv Robsona, no ipak je izgubio ukupnim rezultatom 1,5:2,5. U ženskoj konkurenci­ji Kruš je bez napora savladala Tang 3:1, Paikidze Zatonsku 2,5:0,5, Lee Abrahamyan 2,5:0,5 i Tokhirjono­va Yu 2,5:0,5, tako da smo dobili polufinaln­e parove Kruš - Paikidze i Lee - Tokhirjono­va. Kruš i Lee ubilježile su svaka 2:0 trećeg dana ACA.

U ženskoj konkurenci­ji Kruš je bez napora savladala Tang 3:1, Paikidze Zatonsku 2,5:0,5, Lee Abrahamyan 2,5:0,5 i Tokhirjono­va Yu 2,5:0,5

I u drugoj rundi bile su uspješne, Kruš je upisala poraz i pobjedu za 3:1 u konačnici, dok je Lee odmah ostvarila pobjedu i s 3:0 završila posao.

Pobjede

Kod muškaraca Robson je poveo 1,5:0,5 protiv Soa, dok su Caruana i Aronjan remizirali u obje igre. Narednog

dana nove podjele bodova i uslijedio je blitz tie-break u kome je Aronjan poentirao u obje partije i završio meč pobjedom od 4:2. Prijatno je iznenadio Ray Robson, koji je zaustavio Soa u pokušaju da poravna rezultat. Viđena je ista slika, remi u classicu, pobjeda u rapidu za konačan rezultat 3:1.

Cazin za Huremagića

U nedjelju, 10. marta, u cazinskom Centru za kulturu i turizam odigran je drugi blitz GP USK-A od predviđeni­h 12, na kojem su nastupila 23 igrača, a pobjedu je odnio četvrti nositelj Edin Huremagić sa 8/9. Apsolutnu dominaciju potvrdio je sa osam pobjeda i jednim porazom (Edo Duraković). Ponovo moramo istaći izvrsnu igru mlade braće Kekić, od kojih su Ahmed sa 6/9 i Naid sa 4,5/9 zauzeli visoko peto, odnosno 13. mjesto. Naredni treći GP USK-A na programu je početkom aprila.

Huremagić 8, Čaušević 7, Ar. Kekić 6,5, Beganović i Ah. Kekić 6, Ružnić 5,5, Begić i Amižić 5 itd.

Konačan poredak:

 ?? / LENNART OOTES ?? Levon Aronjan zaustavio je Fabiana Caruanu rezultatom 4:2
/ LENNART OOTES Levon Aronjan zaustavio je Fabiana Caruanu rezultatom 4:2
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina