Oslobodjenje

Još jedan Pixarov dragulj

U našem redovnom mjesečnom pregledu Pixarovih CGI uspješnica došlo je vrijeme za njihov prvi prequel “Čudovišta sa sveučilišt­a”

- SEAD VEGARA

Digitalni lutkari iz Pixara su 14. CGI animiranim uratkom “Monsters University” (Čudovišta sa sveučilišt­a, 2013), prequelom svog ostvarenja iz 2001. “Monsters Inc.” (Čudovišta iz ormara), još jednom potvrdili da spadaju u rijetke filmske pripovjeda­če koji su u stanju napraviti nastavak, ako ne bolji od originala, onda svakako nastavak koji može rame uz rame stajati sa originalni­m filmom. Njihova maštovitos­t i darovitost je očigledna u gotovo svakom kadru animiranog ostvarenja u kojem nam ovaj put pripovijed­aju priču o mladalački­m danima čudovišta Mikea Wazowskog (glas Stojana Matavulja) i Jamesa P. Sullivana (glas Pjera Meničanina), njihovim nastojanji­ma da se izbore za svoje mjesto na titularnom Sveučilišt­u za čudovišta u programu strašitelj­a.

Galerija likova, tj. čudovišta i kreatura koji se mogu vidjeti u filmu je zapanjujuć­a, a kako karakterno su dobro ispisani, svjedoče situacije kojima su oni dovedeni do iznenađuju­će kvalitetno razrađenog zapleta. Istina, cijeli taj sistem studiranja koji je predstavlj­en u “Monsters University” je američki (razna bratstva i rivalstva između njih) i pomalo stran nama, ali ni u kom slučaju ne smeta jer je učinjen tako dopadljivi­m i nevjerovat­no smiješnim da jednostavn­o ne možete a da ne uživate.

Činjenica da je (svaki) animirani uradak (prvenstven­o) namijenjen djeci i time treba biti sinhronizi­ran, starijim zaljubljen­icima u animaciju koji ne mogu da prihvate bilo kakav izgovor (jezik) osim onog originalno­g postaje zamorna, jer naši zapadni susjedi radeći sinhroniza­ciju svoj posao shvataju itekako profesiona­lno i bogatstvo originalno­g jezika u sinhroniza­ciji biva nadomješte­no originalni­m lokalizmim­a. Sullyjevu repliku upućenu Mikeu: “Nisi strašan, ali si zato neustrašiv!”, toliko dobro dočaravaju vokalni talenti u hrvatskoj sinhroniza­ciji, koji su zaista sa velikom pažnjom i zalaganjem uradili svoj posao.

Opet, mi kao stariji bismo se trebali sjetiti vremena kada smo bili klinci i kada smo toliko voljeli svoj jezik, a nekako nam se prevod, tj. podnaslov na animiranim i filmovima općenito, činio kao nešto zbunjujuće jer nismo ni mogli stići pročitati sve što bi pisalo. U svakom slučaju, Pixarov prvi prequel režiran od reditelja debitanta (i koscenaris­te) Dana Scanlona po scenariju Daniela Gersona i Roberta L. Bairda je još jedan dragulj u kruni najambicio­znijih, najmaštovi­tijih i najtalento­vanijih filmskih pripovjeda­ča u svijetu show businessa.

Pa, ako već neko namjerava raditi “Imajicu”, mislim da je on dobar momak za to. I da, on je također adaptirao Kingov “The Stand”.

“Stand” je nova serija koju je uradio za CBS...

- Da.

Vidio sam plakat i seriju. Bilo je vrhunski urađeno. Ipak mislim da je “Imajica” jedno od tvojih najvažniji­h djela. Zato što je ne samo ogromno već i tako čarobno i kompleksno. To je nevjerojat­na knjiga, ali moram te pitati o “Deep Hillu”, knjizi koja je na pomolu.

- Da, naravno.

Rekao si da je ogromna, da je poprilično velika knjiga?

- To je velika knjiga, da. To je dugo poput “Sakramenta”, pretpostav­ljam. Nije duljina “Imajice”, ali je, znaš, moje knjige rastu dok ih pišem, kao i tvoja djela. Znam, jer si mi rekao. Znaš, ti započneš priču i odjednom shvatiš moram pisati o tome, moram pisati i o tome...

Da.

- A ovo je komplicira­na priča koju pričam i zapravo nije horor priča u očitom smislu. Nije, nema vampira

Galerija likova koji se mogu vidjeti u filmu je zapanjujuć­a, svjedoči situacije kojima su oni dovedeni do iznenađuju­će kvalitetno razrađenog zapleta

Ako već neko namjerava raditi “Imajicu”, mislim da je Josh Boone pravi čovjek za to

ili vukodlaka ili bilo čega od tog sranja. Ovdje se radi o sadašnjem životu u svijetu koji pred našim očima postaje fašistički i kako živimo s tim. “Deep Hill” je gradić na sjeveroist­oku Pennsylvan­ije. A budući da te poznajem, znam da znaš što se događa u našem političkom životu ovdje.

Pennsylvan­ia je ključna država. Zapravo, zove se ključna država doslovno ključna država. Izabrao sam tu saveznu državu iz stvarno političkih razloga jer se u knjizi radi o političkoj korupciji, ali također je i o tome što stoji iza korupcije. I tu dolazimo do stvari koje su fantastičn­ije i vrlo, u nekim slučajevim­a, vrlo grafički zastrašuju­će.

 ?? ?? Clive Barker je i vrstan crtač
Clive Barker je i vrstan crtač
 ?? ?? O društvenim i klimatskim promjenama
O društvenim i klimatskim promjenama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina