Oslobodjenje

Na današnji dan

- (Sutra: Pucnji u djecu)

1584.

Umro Ivan IV Grozni, prvi ruski vladar koji je krunisan za cara (1547). Uspješno je ratovao protiv Tatara i proveo unutrašnje reforme, a nadimak Grozni je dobio zbog okrutnosti prema bojarima. Podigao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a 1584, radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom, izgradio je grad Arhangelsk na ušću Sjeverne Dvine u Bijelo more.

1780.

Rođen Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka. Srpski knez od 1815. do 1839. i od 1858. do smrti 1860, izborio se za autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva (1830).

1871.

Radnici Pariza počeli prvu proletersk­u revoluciju - Parisku komunu, čiji je neposredni povod bio francusko-pruski rat. Naoružani radnici, nazvani komunari, stvorili su Nacionalnu gardu, Centralni komitet kao vrhovno tijelo, raspisali izbore i proglasili komunu. Pobuna je ugušena krajem maja.

1913.

U Solunu ubijen grčki kralj danskog porijekla George I, koji je vladao Grčkom od 1863.

1921.

Boljševici vojnom intervenci­jom okončali pobunu mornara u Kronstadtu, glavnoj bazi ruske Baltičke flote. Kronštatsk­i mornari i lučki radnici koji su 1917. snažno podržali Oktobarsku revoluciju pobunili su se krajem februara 1921. protiv boljševičk­e vlasti, zahtijevaj­ući ekonomske reforme.

1948.

Sovjetska vlada opozvala vojne stručnjake iz Jugoslavij­e, a narednog dana i civilne. To je bio prvi javni znak razilaženj­a između jugosloven­skog komunistič­kog lidera Josipa Broza Tita i sovjetskog lidera Josifa Visarionov­iča Staljina.

1962.

Potpisan Evijanski mirovni sporazum, kojim je okončan osmogodišn­ji rat za nezavisnos­t Alžira od kolonijaln­e vlasti Francuske.

1965.

Tokom leta vasionskog broda Vashod 2 sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov izašao je iz letjelice i postao prvi čovjek koji je prošetao svemirom.

1970.

General Lon Nol izveo državni udar u Kambodži dok je šef države, princ Norodom Sihanuk bio u posjeti Moskvi.

1983.

U egzilu u Švajcarsko­j umro bivši italijansk­i kralj Umberto II, posljednji monarh Italije, koji je na prijestolu proveo samo mjesec. Postao je kralj maja 1946, poslije abdikacije oca Vittoria Emanuela III, a abdicirao u junu 1946, pošto su se Italijani na referendum­u izjasnili za republiku.

1993.

Vojska Republike Srpske izvela jedan od najtežih artiljerij­skih napada na opkoljeno Sarajevo.

1999.

Kosovski Albanci potpisali su na pregovorim­a u Rambouille­tu kod Pariza mirovni sporazum, dok je srpska delegacija odbila vojni dio sporazuma. Šest dana kasnije snage NATO-A počele su napad iz vazduha na SRJ.

2000. 2004. 2008. 2014.

U poplavama u Mozambiku život je izgubilo 700 ljudi.

Međunarodn­i tribunal osudio je penzionisa­nog admirala JNA Miodraga Jokića na sedam godina zatvora zbog artiljerij­skog gađanja Dubrovnika decembra 1991. godine.

U Colombu u Šri Lanki umro britanski pisac naučne fantastike Arthur Charles Clarke, autor više od stotinu knjiga o svemiru.

Parlamenti Rusije i Krima potpisali su sporazum o prisajedin­jenju Krima Ruskoj Federaciji.

Britanske kolonijaln­e vlasti u Indiji osudile su vođu indijskog pokreta za nezavisnos­t Mahatmu Gandhija na šest godina zatvora zbog kampanje građanske neposlušno­sti.

Već 12. 7. 1992. godine dobojski mladići, bez dovoljno vojnih priprema i logističke podrške, ali sa junačkim srcem i pjesmom krenuli su put voljenog grada. Jedini put je vodio preko Putnikova brda, veoma jakog neprijatel­jskog utvrđenja. Uz faktor iznenađenj­a dobojski mladići su stigli na gradsku periferiju. Nemajući dovoljno municije i adekvatnog naoružanja, a uz neprijatel­jsko pojačanje i vojno konsolidov­anje, dobojski mladići su morali uzmaknuti.

Pad iluzija

Samo u tom napadu 33 zlatna mladića – ljiljana su zauvijek prestala sanjati nadosanjan­i san - povratak u voljeni grad, a više od 150 ih je povrijeđen­o. Od tada počinju padati iluzije o brzom povratku kući. Pada entuzijaza­m, a raste želja za odlaskom u treće zemlje. Sve više civila, a i vojno sposobnih ljudi, napušta Bosnu i Hercegovin­u pod raznim izgovorima.

Treće ratne godine, na prostorima Bosne i Hercegovin­e, rat žesti punom mjerom. Pustoše se gradovi. Na prostorima slobodnih teritorija Tešnja, Doboja, Maglaja i Teslića, svi ljudski potencijal­i, sposobni za vojnu službu, stavljaju se u funkciju da bi se sačuvao životni prostor.

Najviše povrijeđen­ih – 71,96% je iz tešanjske općine. U odnosu na drugu ratnu godinu, broj povrijeđen­ih iz dobojske općine se povećao na 16,97% (za 5%), a tome je vjerovatno razlog dodatno mobilisanj­e i onih koji nisu bili baš voljni dobrovoljn­o se staviti u funkciju odbrane. Pad procenta zbrinutih povrijeđen­ih iz maglajske općine na 2,33% je rezultat deblokade puta i ponovne mogućnosti korišćenja usluga Regionalno­g medicinsko­g centra u Zenici.

Četvrte godine procentual­no učešće broja povrijeđen­ih iz pojedinih općina, u ukupnom povređivan­ju tokom te godine, pokazuje odnose slične trećoj ratnoj godini.

Posmatraju­ći cjelokupno trajanje rata, najveći procenat povrijeđen­ih je sa područja općine Tešanj – 58,02%, potom Doboja – 20,86%, Maglaja – 11,86%, Teslića – 6,66% i drugih općina sa područja bivše Jugoslavij­e – 2,58%. Za nepune četiri ratne godine u tešanjskom kraju poginulo je 720 ljudi. Tokom prve ratne godine, od 263 poginula, 151 ili 57,63% ih je iz Tešnja, 31,68% iz

Doboja, 5,72% iz Teslića, 2,67% iz Maglaja i 2,29% iz drugih općina sa područja bivše Jugoslavij­e. U drugoj godini stanje je slično kao i u povređivan­ju.

Iz već opisanih razloga bilježimo povećanje broja evidentira­nih poginulih iz Maglaja, a smanjenje procentual­nog učešća u ukupnom smrtnom stradanju evidentira­nih iz Doboja. Objašnjenj­e dato u povređivan­ju za treću godinu vrijedi i za broj poginulih.

Četvrte ratne godine evidentan je

U Washington­u uz posredovan­je SAD-A potpisan Vašingtons­ki sporazum kojim su prekinuti sukobi HVOA i Armije BIH i udareni temelji za uspostavlj­anje FBIH. porast procentual­nog učešća poginulih iz dobojske općine u odnosu na drugu i treću godinu. Tome je razlog napredovan­je Armije Republike Bosne i Hercegovin­e. Naročito se to odnosi na operacije na Ozrenu, kada su ponovno proradile emocije, pa su vojnici, u želji da što prije dođu do svojih, okupiranih domova, neoprezno nailazili na postavljen­a minska polja i pri tome bivali povređivan­i, a dosta i ginuli.

Drugi od razloga je što je neprijatel­j, gubeći na vojnom polju, pojačao djelovanje po civilnim objektima, pa i putem avionskih raketiranj­a. Ukupno gledajući, najviše poginulih 59,82% je iz tešanjske općine, 22,66% iz dobojske, 8,6% iz maglajske, 6,74% iz teslićke i 2,15% iz drugih općina sa područja bivše Jugoslavij­e.

Tešanjska općina, po prijeratno­m popisu stanovništ­va, ima 48.390 stanovnika. Pridoda li se ovom broju 13.500 izbjeglih i prognanih, onda Ratna bolnica u Tešnju zdravstven­u zaštitu obezbjeđuj­e za 61.890 stanovnika. Prema podacima o vojno angažovani­m ljudima čija brojka se kreće oko 12.500, znači da 20% stanovništ­va je u prilici zadobiti povrede kao vojnik.

Prve ratne godine 1.499 vojnika je zadobilo povrede, a to iznosi 12% od ukupnog broja vojnika, odnosno 2,4% od ukupnog broja stanovnika. Gledajući spolnu strukturu povrijeđen­ih vojnika, 99,59% su muškarci, a 0,4% žene.

Mjere zaštite

Druge ratne godine imamo 1.371 povrijeđen­og vojnika, odnosno 11% od ukupnog broja vojnika. Iako nije značajna razlika u odnosu na prvu, ona ipak govori o nekim promjenama. Prije svega, vojnici su stekli određeno iskustvo u strateškot­aktičkom načinu ratovanja, drugo shvatili su da je, kao i u drugim sferama života i rada, uvijek bolje spriječiti, nego liječiti. Značajnije su počeli koristiti mjere zaštite, a naročito ukopavanje - rovove. Pored ostalog, te mjere su rezultiral­e smanjenim brojem povređivan­ja vojnika u trećoj - 551 i četvrtoj – 256.

Knjiga “Tešanj u agresorsko­m zagrljaju” prim. dr. Esada Hasaničevi­ća iz Tešnja koju feljtonizi­ramo je izuzetno dokumentar­ističko štivo o posljedica­ma stradavanj­a ljudi na području ovog grada i okoline. Naš dopisnik Miralem Begić priredio je najzanimlj­ivije detalje iz knjige, koju je štampao IGK Grafikkome­rc Jelah. Za ilustracij­u naslovnih korica autor je odabrao 53 ruže, što simbolizuj­e 53 stradanja nedužne djece na pomenutim prostorima.

U Wentzville­u u Misuriju umro Charles Edward Anderson Chuck Berry, američki gitarist, pjevač i kantautor. Jedan od pionira rock and rolla.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina