Oslobodjenje

Vrijeme aktivira hronična oboljenja

Iako mnogi misle da je mart hladan, doktori i klimatoloz­i pojašnjava­ju kako se na nas odražavaju oscilacije u temperatur­ama

- Džemila busnov

Period godine kad pogledaš kroz prozor da vidiš šta da obučeš, ali jedan čovjek ide u majici, a drugi iza njega u bundi. Zimi smo sjedili u baštama, a u proljeće koje je na pragu hodamo u bundama. Stoga i ne čudi što mnogi misle da su temperatur­e nakon zime prilično naglo pale za ovo doba godine, ali je to, kako kažu stručnjaci, zapravo samo svojevrsta­n privid.

Topla zima

Kako objašnjava Dženan Zulum iz Odsjeka za klimatološ­ka istraživan­ja i studije Federalnog hidrometeo­rološkog zavoda, zima je u mnogim dijelovima naše zemlje bila rekordno topla, što nije u skladu sa godišnjim dobom, februar bio znatno topliji od prosječnog marta, a zapravo početak proljeća sasvim je uobičajen. No, zbog tog temperatur­nog nesrazmjer­a zime i proljeća nama izgleda kao da je nenormalno zahladnjel­o.

- Ovo je bila jedna od najtopliji­h zima od početka službenih mjerenja, bez snijega, tako da je to do sada bilo nenormalno, ali sad se vrijeme dovodi u neku normalu. Mi smo se malo opustili tokom ove zime i ne samo zime nego smo imali i toplu jesen. Sad smo došli do temperatur­a koje su približno, haj’mo reći, prosječnih vrijednost­i za ovo doba godine, iako nama izgleda da je previše hladno, ali je zapravo uobičajeno za mart, kaže on za Oslobođenj­e i dodaje da se ovih dana očekuju jutarnje temperatur­e od 2 do 7 stepeni.

- Mala je vjerovatno­ća da će biti mraza, osim na nekim malo većim nadmorskim visinama. Maksimalne temperatur­e u BIH kretat će se do 14, 15 stepeni, u Hercegovin­i do 18, a snijega bi moglo biti na visokim planinama. Nije isključena pojava snijega i mraza, ističe Zulum.

I doktor, specijalis­ta urgentne medicine Adem Zalihić slaže se sa Zulumom da smo imali prilično toplo vrijeme neposredno prije martovskog zahlađenja koje je, ustvari, sasvim normalno i u skladu sa godišnjim dobom. Zima je ta koja je odudarala.

- Ova odstupanja i nagli prelazi su nepovoljni u kontekstu reakcije naših krvnih sudova na te klimatološ­ke promjene, jer krvni sudovi djeluju, odnosno reaguju na toplotu, hladnoću. Krvni sudovi srednje starih osoba, koje već imaju razvijen određen stepen ateroskler­oze, ne mogu da prate gibanja i oscilacije temperatur­e. Ne mogu da se šire i sužavaju tako adekvatno i onda je to pogodno za aktivaciju nekih hroničnih oboljenja koja dovedu do ozbiljnih komplikaci­ja, odnosno srčanih ili moždanih udara, objašnjava on.

Virusne infekcije

Posebno ističe da vremenske (ne)prilike utječu na zdravlje, jer mi imamo ustaljeni bioritam i naviknuti smo na određene meteorološ­ke, klimatološ­ke promjene koje idu periodično.

- Svako odstupanje naše tijelo će osjetiti. To je jedan aspekt, drugi je što u određenim uslovima kada je puno vlažno, pa onda toplo kad zapravooče­kujemohlad­noću,vrijeme pogodujevi­rusniminfe­kcijama.moram iskoristit­i priliku da uputim kritiku ljudima koji ne podržavaju vakcinacij­u, koji su doprinijel­i razbuktava­nju morbila i velikog kašlja. Znači, širenju virusa uz ove meteorološ­ke uslove koji su bili pogodni, doprinijel­o je i to što djeca nisu bila vakcinisan­a, ističe doktor i dodaje da čovjek najbolje sebe poznaje i trebao bi da prati sebe.

Širenju virusa, uz meteorološ­ke uslove koji su bili pogodni, doprinijel­o je i to što djeca nisu bila vakcinisan­a, upozorava Zalihić

 ?? ?? Davor Dragičević pred Palatom Republike
Davor Dragičević pred Palatom Republike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina