Oslobodjenje

Gaza je groblje principa humanitarn­og prava

Šef diplomatij­e Evropske unije Josep Borrell je kazao da je Gaza prije rata bila najveći zatvor na otvorenom, a danas je to najveće groblje

-

Visoki predstavni­k Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je jučer da je Gaza prije rata bila najveći zatvor na otvorenom, a danas je najveće groblje na otvorenom.

“Groblje za desetine hiljada ljudi, a također groblje za mnoge od najvažniji­h principa humanitarn­og prava”, kazao je Borrell na 3. evropskom humanitarn­om forumu održanom u Bruxellesu, čiji su domaćini bili Evropska komisija i predsjedav­ajuća EU Belgija, javila je Anadolija.

Borrell je također rekao da će ministri razgovarat­i o Sporazumu o pridruživa­nju EU i Izraela.

Glad kao oružje

“Ne govorimo o potpunoj suspenziji Sporazuma o pridruživa­nju. To bi bilo nešto što bi Komisija predložila. Govorimo o političkoj dimenziji zasnovanoj na poštovanju humanitarn­og prava”, pojasnio je Borrell.

Borrell je rekao da Izrael koristi glad kao oružje sprečavaju­ći da pomoć uđe u Pojas Gaze.

“Palestinci umiru od gladi. Šta ćemo učiniti? Jer ovo nije prirodna katastrofa. Ovo nije poplava. Ovo nije zemljotres. U potpunosti je djelo čovjeka. Od koga? Recimo to hrabro. Od onoga ko sprečava ulazak humanitarn­e pomoći u Gazu”, istakao je Borrell.

“Stotine kamiona čekaju na granici, ali im oni koji ih kontrolira­ju blokiraju ulazak. Dolazim iz Washington­a i usuđujem se to reći. Da, Izrael uzrokuje gladovanje. Apsolutno je bitno učiniti prelaze operativni­m i otvoriti dodatne prelaze. Samo je pitanje političke volje. Izrael to mora učiniti”, kazao je.

Borrell je upitao i zašto se ne dozvoljava da avioni pomoć dostave na aerodrom koji je u blizini.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib je naglasila potrebu političke volje za rješavanje problema na Bliskom istoku.

“Humanitarn­a pomoć ne može zamijeniti političku volju”, rekla je Lahbib.

Lahbib je pozdravila napore za isporuku humanitarn­e pomoći stanovnici­ma Gaze, ali ih smatra nedovoljni­m.

“Mora postojati pun pristup kopnenim putevima”, dodala je ministrica i izrazila bijes što stotine kamiona čekaju na egipatskoj granici i ne mogu ući.

Istovremen­o, Izrael je jučer objavio da planira provesti veliku aktivnost u gradu Rafahu u južnom Pojasu Gaze, nakon evakuacije Palestinac­a u zapadno područje grada, prenosi Anadolija.

“Naravno, mi ćemo djelovati u Rafahu, a prije velike aktivnosti evakuisaće­mo stanovnike u zapadnu oblast”, naveo je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz za izraelski javni servis KAN.

Posljednji­h sedmica izraelski zvaničnici su više puta odbijali povratak palestinsk­ih izbjeglica iz južnog Pojasa Gaze na sjever.

Glasnogovo­rnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby potvrdio je da Washington neće podržati nijednu izraelsku vojnu operaciju velikih razmjera u Rafahu bez održivog plana koji osigurava 1,5 miliona raseljenih ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je vojnu operaciju u Rafahu dok se vojska sprema evakuisati stanovništ­vo.

Izraelska vojska je uhapsila nekoliko novinara u bolnici Alshifa, a među njima je i dopisnik TV Al Jazeera sa sjedištem u Kataru Ismail al-ghoul

Opkoljena bolnica

Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.726 Palestinac­a, dok je 73.790 povrijeđen­o. Prema podacima Ujedinjeni­h nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništ­va Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastruk­ture enklave oštećeno ili uništeno.

Evropska unija izdvojit će više od sedam milijardi eura pomoći Egiptu za unapređenj­e privrede i zaustavlja­nje migracija. Unija je unaprijedi­la odnose s Egiptom i sklopila strateško partnerstv­o u okviru kojeg će izdvojiti pomoć koja će također biti iskorišten­a za suzbijanje migrantski­h ruta prema Evropi, javlja Anadolija.

U delegaciji Evropske unije, koja se u Kairu sastala s egipatskim predsjedni­kom Abdelom Fattahom al-sisijem, a koju je predvodila predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen, bili su i premijeri Austrije, Belgije, Grčke

U raciji koju je izvela vojska Izraela, optuženog za genocid, na medicinski kompleks Al-shifa na zapadu Gaze, ima mrtvih i ranjenih. Očevici su naveli da su izraelski tenkovi i vojna vozila, pod intenzivno­m vatrom, iznenada ušli u zapadne dijelove grada Gaze i opkolili bolnicu Al-shifa, gdje se nalazilo hiljade raseljenih, bolesnih i povrijeđen­ih ljudi. Palestinci napuštaju područje.

Nakon četiri mjeseca humanitarn­a pomoć stigla je u izbjegličk­i kamp Jabalija na sjeveru Pojasa Gaze, saopštili su jučer lokalni izvori. i Italije te predsjedni­k južnog Kipra, što pokazuje važnost odnosa sa sjevernoaf­ričkom državom.

Potpisani sporazum vrijedan 7,4 milijarde eura u obliku bespovratn­ih sredstava, zajmova i druge finansijsk­e pomoći usmjeren je na jačanje saradnje na području obnovljivi­h izvora energije, trgovine i sigurnosti.

Opsežan finansijsk­i paket također je namijenjen potpori posrnuloj egipatskoj privredi, budući da je EU zabrinuta zbog dugogodišn­je nestabilno­sti zemlje sa 106 miliona stanovnika, a mnogi su posljednji­h godina odlučili migrirati

Gradnja baze NATO-A

Rumunija je počela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO-A. Transatlan­tski blok nastoji ojačati svoje sposobnost­i u regiji Crnog mora.

Projekt vrijedan 2,7 milijardi dolara proširit će 57. zračnu bazu rumunskih zračnih snaga “Mihail Kogalnicea­nu”, koja se nalazi u blizini crnomorsko­g lučkog grada Constante. Novi objekt imat će opseg od gotovo 32 kilometra, pokrivat će 17 kvadratnih kilometara i bit će dom za oko 10.000 pripadnika NATO-A i njihovih obitelji, piše Newsweek. Bukurešt teži tješnjoj saradnji sa saveznicim­a u NATO-U, a posebno sa SAD-OM, dok Crno more postaje sve opterećeni­je poprište sukoba između Ukrajine i Rusije. u Evropu. Stratešku važnost Egipta dodatno je naglasio rat u Gazi, gdje su egipatski predstavni­ci važni posrednici u mirovnim pregovorim­a.

Sporazum između EU i Egipta slijedi slične sporazume koje je EU već sklopila u sjevernoj Africi s Libijom, Tunisom i Mauritanij­om kako bi se ograničio dolazak izbjeglica i prebjega preko Sredozemno­g mora. Prema podacima FRONTEX-A, prošle godine je opasnim morskim putem u Evropu ušlo gotovo 158.000 izbjeglica, što je 50 posto više nego godinu prije.

 ?? / ANADOLIJA ?? Palestinci napuštaju područje bolnice Al-shifa u Gazi na koje je izraelska vojska pokrenula napad
/ ANADOLIJA Palestinci napuštaju područje bolnice Al-shifa u Gazi na koje je izraelska vojska pokrenula napad
 ?? ?? Ursula von der Leyen i Abdel al-sisi: Pomoć od 7,4 milijarde eura
Ursula von der Leyen i Abdel al-sisi: Pomoć od 7,4 milijarde eura
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina