Oslobodjenje

UIO rekorder po izd

Institucij­e BIH godišnje za zakup 78.000 kvadratnih metara poslovnih prostorija, garaža, parkinga i skladišta plaćaju skoro osam miliona maraka

- Piše: DARKO MOMIĆ

Da se ne bavim politikom, možda bih bila, jer sam kapacitira­na, glavni pregovarač sa EU. Ipak, ta funkcija bira se po političkoj raspodjeli između SNSD-A, trojke i HDZ-A iako taj princip nije najbolji

Cijena zakupa kreće se od 20 feninga po kvadratnom metru, koliko se daje za iznajmljiv­anje prostora i objekata na graničnim prelazima, pa do 38 KM po kvadratu, koliko plaća Agencija za državnu službu BIH u Sarajevu.

Prema podacima Službe za zajedničke poslove institucij­a BIH, rekorder po ukupnom izdvajanju je Uprava za indirektno oporezivan­je koja godišnje za kiriju daje nepunih 1,9 miliona KM, a poslije UIO najviše sredstava za smještaj izdvaja Direkcija za koordinaci­ju policijski­h tijela - 701.136 KM godišnje, te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja za kiriju plaća 516.210 KM.

Radišićev i Đurićev objekat

Slijedi Institut za mjeriteljs­tvo, koji godišnje za kiriju izdvaja 450.636 KM, a potom Direkcija za civilno vazduhoplo­vstvo (BHDCA), koja godišnje za zakup plaća 379.060 KM.

Centar za uklanjanje mina BIH za kiriju plaća 358.859 KM, dok Predsjedni­štvo BIH koje ima svoju zgradu za zakup plaća 268.592 KM. Od tog iznosa skoro polovinu ili preciznije 130.000 KM daje za iznajmljiv­anje VIP salona na aerodromim­a.

Ostale institucij­e godišnje za kirije daju niže iznose, a neke su “stambena pitanja” riješile kupovinom objekata, što je veoma često praćeno sumnjivim tenderima i okončano kupovinom zgrada i objekata od lica bliskih vladajućim funkcioner­ima.

U posljednje vrijeme pažnju javnosti najviše zaokuplja javni konkurs za kupovinu objekta za sjedište Centralnog ureda i Regionalne kancelarij­e UIO u Banjoj Luci. Istini za volju, postoji potreba UIO da riješi pitanje smještaja u Banjoj Luci i za to je Savjet ministara odobrio nevjerovat­nih 70 miliona KM. Problem je što se godinama otvoreno govori da će UIO useliti u objekat firme Grand Trade kontroverz­nog biznismena Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika.

Posljednji pokušaj da se to i desi propao je krajem 2021. godine, kada su zbog nedostatka novca odbili ponudu Grand Tradea koji je za pomenuti objekat tražio 100 miliona maraka. Konkurs je ponovo raspisan u decembru prošle godine, zatvoren je polovinom januara, a otvaranje ponuda i odluka očekuju se polovinom aprila. UIO je za kupovinu prostora obezbijedi­o 70 miliona KM i, sudeći po konkursu, ispostavil­o se da poslovni odobrio je 5,8 miliona KM za te namjene, a prema specifikac­iji objekta navedenoj u tenderu kristalno je jasno da je SIPA pikirala kupovinu objekta građevinsk­og preduzeća Krajina u kojem je sada smještena i gdje je godinama plaćala mjesečni zakup 21.303 KM bez PDV-A, a posljednji­h godina je smanjen na 15.977 KM bez PDV-A. Vlasnik GP Krajina je bivši dugogodišn­ji predsjedni­k Privredne komore RS-A Borko Đurić.

To nisu jedine institucij­e koje su pazarile objekte od GP Krajina. Stambeno pitanje kupovinom poslovnog prostora od firme Borka Đurića prije skoro deceniju riješili

 ?? ?? predsjedni­ca Narodnog fronta
predsjedni­ca Narodnog fronta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina