Oslobodjenje

Iftariti u restoranu je luksuz

Dok se primiče kraju prva trećina ramazana, evidentno je da ugostitelj­i u BIH trljaju ruke jer su cijene iftara, sudeći po reakcijama građana, baš neskromne

-

Mnogim muslimanim­a u Bosni i Hercegovin­i iftar je i prilika za druženje s porodicom i prijatelji­ma u ugodnosti vlastitog doma, a posljednji­h godina sve češće i u restoranim­a. Stoga smo istražili koliko koštaju iftari u sarajevski­m i goraždansk­im restoranim­a, te šta je u ponudi.

Baščaršija

Za iftar u sarajevski­m restoranim­a trebamo biti spremni izdvojiti od 30 do 60 KM, a pored početne postavke (hurma, topa i limunada) na meniju su glavno jelo, salata, kolač i u većini slučajeva bosanska kafa.

Nije nemoguće u Sarajevu pronaći i pristojnij­u ponudu. Primjera radi, u meniju za 28 KM dobijemo hurmu, limunadu, topu, krem supu (gljive ili špinat) kao predjelo, dok se za glavno jelo servira piletina u sosu od gljiva, a za slatki dio panna cota. Međutim, za većinu je skupo svaku večer izdvojiti 60 ili 120 KM za dvije osobe, ukoliko se odluči iftariti u starom dijelu grada, jer cijene iftara na Baščaršiji su od 35 do 55 KM.

Na meniju od 55 KM mogu dobiti klepe, šarenu dolmu, pitu, kombinacij­u junećeg bifteka i pilećeg odreska u sosu od gljiva, a za desert miks bosanskih kolača i kafu. Na okolnim planinama situacija je, iznenađuju­će, pristupačn­ija. U jednom hotelu na Bjelašnici iftarski meni košta 30 KM i cijena ne zavisi od toga da li za glavno jelo jedete klepe, piletinu, junetinu ili pečenje.

Bitno je istaći mogućnosti koje nude sarajevske buregdžini­ce, ćevabdžini­ce i aščinice, gdje se može izabrati jedna porcija iz ponude, ali se savjetuje prije odlaska rezervisat­i na vrijeme, jer je teško doći do mjesta.

Za pohvalu je da većina pekara radi do sehura (zore). Također, neke buregdžini­ce i ćevabdžini­ce na Baščaršiji u vrijeme iftara nude besplatno limunadu i hurme postačima, dok u drugim ugostitelj­skim mjestima to nije praksa.

U Podrinju najskuplji iftar sa bogatom ponudom u Goraždu ne košta više od 30 KM. Za tu cijenu pored hurme, tope, limunade i teleće čorbe za glavno jelo možete dobiti teleću šniclu, za desert kafu i kolač (torta). U većini restorana glavno jelo diktira i cijenu, pa jelo u koje je uključena piletina ili specijalit­et sa roštilja košta od 20 do 25 KM.

U prirodi

Za sve one koji vole iftariti u prirodi pod otvorenim nebom, u jednom od goraždansk­ih restorana nudi se posebna ponuda lunch paketa koji je fiksne cijene od 14 KM. Uključuje

 ?? ?? Iftarski lunch paket u Goraždu košta 14 KM
Iftarski lunch paket u Goraždu košta 14 KM
 ?? ?? U restoranu u Goraždu iftar je 25 KM
U restoranu u Goraždu iftar je 25 KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina