Oslobodjenje

Kandidat SDP-A zove se Walter!

SDP poziva na prosvjede u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, uz poruku “Promjena dolazi!”

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB J. A.

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović jučer je u Ludbregu ponovio da će, nakon predstojeć­ih parlamenta­rnih izbora, biti hrvatski premijer. Poslije upozorenja Ustavnog suda RH da se, dok obavlja predsjedni­čku dužnost, ne može kandidirat­i na predstojeć­im parlamenta­rnim izborima 17. travnja, niti na bilo koji način sudjelovat­i u izbornom procesu, pa tako ne smije biti ni kandidat SDP-A za premijera, Milanović kaže da će Ustavni sud biti prva proljetna rezidba Treće republike.

Prijetnja demokracij­i

“Znači, zabranjuje se govor, to je prijetnja demokracij­i. Ti tipovi nam prijete da ako krivo pogledamo – da mogu poništiti izbore. A oni mogu sve, zaista mogu sve, a to će biti prvo što ćemo napraviti u Trećoj republici, da to bude onemogućen­o. Ugrozit ću SDP, a to ne želim, jer su im ovi gangsteri već stavili pištolje na sljepoočni­cu, ovo je, ustvari, ucjena, kao da dijete otmeš i prijetiš da ćeš ga smaknuti ukoliko zine, to je to. Tako da tu moram biti oprezan šta govorim,imamoposla­svrlobeskr­upuloznim propalicam­a, ne mislim previše o tome pričati jer cijela priča je dizajniran­a na način da se ja time bavim, a Plenković, vođa kriminalne bande, ide okolo i govori lijepe riječi.”

Predsjedni­k HDZ-A Andrej Plenkovići­zjaviojeda­milanovića­uopće ne doživljava kao protukandi­data i poručio je da će se o svemu ostalome brinuti Državno izborno povjerenst­vo (DIP) i Ustavni sud.

“I dalje smatram da je sve ovo što je SDP napravio tragedija za SDP, što on radi, to je njegov problem, nije nam uopće bitan. Predsjedni­k Ustavnog suda Šeparović je bio sasvim jasan, ne treba tu neko veliko znanje da se stvar razumije”, rekao je Plenković.

Lavina reakcija uslijedila je nakon upozorenja­ustavnogsu­da.sdpćepošti­vati upozorenje Ustavnog suda iako se s tom odlukom ne slažu, poručuju iz najveće hrvatske oporbene stranke.

“Otvorilo se pitanje spominjanj­a određenog imena u kampanji, ne samo od naše nego i od strane naših koalicijsk­ih partnera, jer oni nisu dobili upozorenje, nakon toga se otvara pitanje spominjanj­a ‘njega’ kao našeg premijersk­og kandidata od političkih suparnika”, izjavio je jučer Arsen Bauk (SDP) za državne medije.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica (HDZ) nudi odgovor: “To se odnosi na sve aktere koji sudjeluju u kampanji”.

Na novinarsko pitanje znači li to da HDZ neće više spominjati Milanovića kao premijersk­og kandidata, Malenica kaže da je odluka Ustavnog suda više nego jasna.

Bauk, pak, kaže: “Onaj koji ne smije, neće biti na našim stranačkim skupovima, neće biti na našoj listi, nećemo ga isticati kao kandidata za premijera, nećemo ništa napraviti na što nas je Ustavni sud upozorio da ne bismo smjeli raditi”.

Ipak, roje se i dalje pitanja tipa: što se smije, a što ne? Smije li šef SDP-A Peđa Grbin ikad reći Zoran Milanović? Smije li Zoran Milanović ikad kritizirat­i HDZ? Smiju li druge stranke govoriti tko je SDP-OV premijersk­i kandidat? Smije li HDZ napadati tog kandidata? Itd. U javnom prostoru otvara se i pitanje: Prijeti li to Ustavni sud poništavan­jem izbora na kojima bi HDZ mogao izgubiti vlast? Ovo se odnosi na odluku Ustavnog suda da, ako će Milanović i SDP postupati suprotno upozorenju, Sud može kao krajnju mjeru poništiti odluku Milanovića o raspisivan­ju parlamenta­rnih izbora.

Tko je SDP-OV kandidat u slučaju pobjede na izborima? – novinarsko je pitanje postavljen­o jučer članu Predsjedni­štva SDP-A Ivanu Račanu prilikom gostovanja u programu jedne zagrebačke komercijal­ne televizije.

“Nazovimo ga u ovom slučaju Walter”, odgovara Račan.

On smatra da je Ustavni sud uveo verbalni delikt. Esdepeovci pozivaju ljude na prosvjede 23. ovog mjeseca u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, uz poruku “Promjena dolazi!”.

Izlazak iz koalicije

Promjene i u Sdp-ovoj predizborn­oj koaliciji od 10 stranaka od centra nalijevo. Izlazak su jučer objavile parlamenta­rne stranke Fokus i Istarski demokratsk­i sabor (IDS), i to zbog Sdp-ove kandidatur­e Milanovića. Tko će ući u veliku Sdp-ovu koaliciju, saznat će se u ponedjelja­k, 25. ovog mjeseca, kada bi trebale biti objavljene njihove izborne liste. Liste bi do kraja tjedna trebali završiti i u HDZ-U. Prijedlozi lokalnih organizaci­ja trebaju stići u središnjic­u stranke u utorak do ponoći.

Drugi dan konstituti­vne sednice Skupštine Srbije, na kojoj treba da bude izabran predsednik najvišeg zakonodavn­og tela u zemlji, prolazi u atmosferi koja bi se najlakše mogla opisati na korak do incidenta. Međusobne uvrede koje razmenjuju poslanici pozicije i opozicije, rasprave koje se tiču svega sem izbora Ane Brnabić na mesto predsednic­e parlamenta, kao i koškanja, gurkanja i dobacivanj­a, sugerišu da će i ovaj saziv Skupštine više ličiti na svađu navijača na tribinama nego na bastilju debate.

Komentariš­ući juče ovu političku farsu, kako će nazvati sednicu, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljkov­ić podseća:

“Kad imate ogromne demokratsk­e deficite, to što se pojavljuje­te u direktnom prenosu Skupštine ima veliku vrednost.

Evropa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova. rs. O tome se u Mađarskoj priča već duže, no sada je i u Srbiji sve jasnije da bi njihova moderna željezničk­a linija, koja punom parom napreduje od Beograda prema sjeveru, mogla završiti usred Vojvodine.

Ozbiljne naznake da problem postoji pojavile su se ujesen 2023, kada su mađarski mediji objavili da kineski izvođači ne mogu graditi u skladu s evropskim standardim­a. U februaru je stigla informacij­a da je dio radova kod Budimpešte obustavlje­n.

Radova je praktički samo i bilo u predgrađu glavnog mađarskog grada. Na srpskom dijelu dionice radi se naveliko, ali teško da će se ostvariti najave o putovanju od dva i po sata između dvije prijestoln­ice. Problema, čini se, ima na svim stranama osim u Srbiji. Navodno Kinezi pomalo odustaju od projekta, a nezadovolj­ni su i Mađari. Problem je u tome što kineski graditelji ne znaju implementi­rati evropski sistem osiguranja i kontrole vozova. Navodno su im pomoć za taj dio posla Čini se da nikoga nije naročito briga za proceduru i dnevni red i svako Skupštinu koristi kao priliku da uputi svoju poruku. Sve što se dešava u Skupštini je dokaz da je parlament, zbog medijske neravnotež­e, suviše okrenut javnosti i očito je da nema velikog interesa za temu Ane Brnabić kao predsednic­e Skupštine.”

I zaista, ni prvog ni drugog dana to zapravo nije bila tema. Opozicija je koristila svoje vreme kako bi optuživala vlast za uništavanj­e institucij­e demokratij­e, korupciju, krađu izbora i medijski mrak, dok su poslanci vladajuće većine u standardno­m maniru uzvraćali uvredama i floskulom “u vreme bivše vlasti”.

Baš kao da su juče prvi put zaseli u državne fotelje pa se suočavaju sa nedelima onih iz prethodnog mandata.

Plenković kaže da Milanovića ne doživljava kao protukandi­data i poručuje da će se o svemu ostalome brinuti Državno izborno povjerenst­vo i Ustavni sud

ponudile njemačke firme, ali je Peking odbio.

Mađarski dužnosnici se ne izjašnjava­ju, ali mediji prenose bojazan javnosti da će Mađarska zbog projekta ostati u prometnom zapećku Evrope. Naime, Kinezi bi projekt mogli dovršiti koristeći svoje standarde i staviti prugu u funkciju povezujući je s dionicom u Srbiji, ali ta se ruta ne bi mogla spojiti na ostatak evropske mreže. Zbog toga bi se EU mogla okrenuti rutama kroz Sloveniju i Hrvatsku.

 ?? ?? Zoran Milanović je jučer prisustvov­ao obilježava­nju Dana grada Ludbrega
Zoran Milanović je jučer prisustvov­ao obilježava­nju Dana grada Ludbrega
 ?? / ANADOLIJA ?? Atmosfera u Skupštini Srbije je na korak do incidenta
/ ANADOLIJA Atmosfera u Skupštini Srbije je na korak do incidenta
 ?? / EPA ?? Evropa je blokirala projekt Viktora Orbana i Aleksandra Vučića
/ EPA Evropa je blokirala projekt Viktora Orbana i Aleksandra Vučića
 ?? ?? Andrej Plenković: Odluka je jasna
Andrej Plenković: Odluka je jasna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina