Oslobodjenje

Zelena tranzicija donosi kvalitetni­ju budućnost

Osmi ekonomski forum posvećen je temi SDGS, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontac­ije do kooperacij­e

-

Uloga ciljeva samoodrživ­og razvoja kao transforma­tora društvenih promjena sa posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je BIH i Zapadni Balkan našli su se u fokusu osmog Ekonomskog foruma BIH koji je u organizaci­ji Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu održan jučer u glavnom gradu BIH.

Izazovi i šanse

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Meliha Bašić istakla je na otvaranju Foruma kako će fokus biti i na zelenoj ekonomiji koja uključuje zelenu tranziciju, a koju će u budućnosti provoditi nove generacije.

- Nadamo se da ćemo kroz Forum pružiti adekvatne informacij­e o zelenoj tranziciji na način da se vidi da to nisu samo izazovi nego i pretpostav­ke za nova radna mjesta, za nove profesije, da je to ujedno i prilika da možemo da idemo u bolju budućnost, poručila je dekanesa.

Tema ovogodišnj­eg Ekonomskog foruma SDGS, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontac­ije do kooperacij­e biće predstavlj­ena kroz dvije sesije, a to su Ekonomija i Zelena tranzicija.

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković istakao je da je upravo ekonomija ono o čemu treba da se više govori u Bosni i Hercegovin­i.

- Mi živimo u dvije realnosti. Jedna je ova stvarna ekonomska koja govori o šansama BIH, o njenom skoro savršenom geografsko­m položaju, o njenim prirodnim i drugim

Osmi ekonomski forum na najbolji način dijagnosti­cira potencijal­e, šanse, ali i slabosti BIH, kaže Konaković

bogatstvim­a, potencijal­ima, o konkurentn­oj radnoj snazi, jeftinoj električno­j energiji... S druge strane je činjenica da je BIH zemlja s procentual­no najmanje stranih investicij­a u regionu, zemlja čiji se BDP presporo kreće. Stoga je neophodno da što više govorimo o ekonomiji, kazao je Konaković.

Posebno je naglasio kako Osmi ekonomski forum na najbolji mogući

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina