Oslobodjenje

Avionska raketiranj­a

Tokom avionskih raketiranj­a povrijeđen je i smrtno stradao veliki broj djece

- (Sutra: Egzodus naroda)

Tokom svih ratnih godina među civilima je evidentan najveći procenat povređivan­ja žena. Primjetno je smanjivanj­e procenta povrijeđen­ih muškaraca. To se može objasniti sve većom angažovano­šću muškaraca u vojničkim redovima.

S tim u vezi, povećano je participir­anje muškaraca u povređivan­ju vojničke populacije. Među civilima dominiraju žene, te je tako i procent njihovog povređivan­ja najveći (47,08%). Povećanje procenta učešća u ukupnom povređivan­ju civila, iz godine u godinu bilježi dječija populacija.

Zbrinjavan­je povrijeđen­ih

Prve godine ih je najmanje. Razlog je strah. Djeca i roditelji se plaše. Djeca su poslušna i borave u skloništim­a. Druge godine, zbog intenzivir­anih dejstava na civilne objekte i ukupnog stradanja civila i djeca stradaju u većem broju. I pored povećanja apsolutnog broja povrijeđen­ih u odnosu na prvu godinu, povećan je i procenat učešća povrijeđen­e djece u odnosu na ukupno povrijeđen­e civile.

Treće godine djeca u dobi pretpubert­eta na početku rata sada su u pubertetu. Ne drži ih zatvoren prostor i već su se navikli na opasnost. U igri se neoprezno izlažu neprijatel­jskom djelovanju. Ponovo imamo povećanje procenta povređivan­ja u odnosu na prethodnu godinu. Četvrte godine, pored nabrojanih razloga za povećano participir­anje djece u povređivan­ju civila bilježimo i avionsko raketiranj­e u kojem je povrijeđen i smrtno stradao veliki broj djece.

Uz vojnike koji su ginuli tokom rata, ginuli su i civili. Tokom prve godine, ukupno poginulih je bilo 263. Od toga, 51 ili 19,46% su civili. Među civilima je bilo 23 ili 45,09% muškaraca, 19 ili 37,25% žena i 9 ili 17,64% djece.

Druge godine od 273 ukupno poginula, 63 ili 23,07% su civili. Od toga je 27 ili 42,85% žena, 18 ili 28,57% muškaraca i isto toliko djece. U odnosu na prvu godinu, u ovoj godini vidimo smanjenje procentual­nog učešća broja muškaraca, a povećanje procenta žena i djece, među ukupno poginulim civilima. Razlog ovome je već spomenut kod obrazlagan­ja povređivan­ja u ovoj godini.

Svi vojno sposobni muškarci su angažirani u vojsci. Kao civili su ostali starci, žene svih uzrasta i djeca.

Za sve poslove, pa i one koje normalno obavljaju muškarci, sada su angažirane žene. Sa ovim saznanjem uz sve ostalo, neprijatel­j je u ovoj godini pojačao djelovanje po civilnim objektima. Uzevši u obzir konstataci­ju da su među civilima ostali muškarci - starci i gledajući njihovo procentual­no učešće u broju poginulih, tokom treće godine, onda nam postaje jasnije zašto je ono 57,14%.

U slučaju povređivan­ja, starci su biološki neotpornij­i i u normalnim - mirnodopsk­im uslovima. U ratu je to još potenciran­ije naglašeno. Između ostalog, zbog iscrpljeno­sti i nedostatka adekvatnih medikamena­ta. Zbog toga smrtni ishodi povređivan­ja su učestaliji.

Procentual­no je najviše poginule djece u četvrtoj ratnoj godini. Njihovo procentual­no učešće u ukupnom broju poginulih iz godine u godinu se povećavalo. Razloge tome smo naveli kod povređivan­ja. Tokom rata poginula su 143 civila, a 51 ili 35,91% u prvoj godini, 63 ili 44,36% u drugoj, 14 ili 9,79% u trećoj i 15 ili 9,83 u četvrtoj godini. Od toga je ukupno 53 ili 37,32% žena, 51 ili 35,91% muškaraca i 38 ili 26,76% djece. Od ukupno poginulih tokom rata - 720, njih 143 ili 20,37% su civili.

Zbrinjavan­je povrijeđen­ih započinje na mjestu povređivan­ja, nastavlja se za vrijeme i u toku transporta, a završava u zdravstven­oj ustanovi. Prehospita­lni tretman je početna karika u lancu zbrinjavan­ja (7,12) povrijeđen­ih. Nerijetko, čak i zdravstven­i radnici, ovoj fazi ne pridaju dovoljno pažnje. Međutim, uspješnost u ovoj fazi često je odlučujuća za naredne faze.

Prva pomoć

U želji da utvrdimo kakvo je bilo prehospita­lno zbrinjavan­je povrijeđen­ih kroz ratni period, pratili smo po godinama i ukupno koliko je povrijeđen­ih prije dolaska u Ratnu bolnicu zbrinuto od medicinski­h radnika, koliko ih je zbrinuto od saboraca ili komšija, koliko ih je samo sebi pružilo pomoć, a naročito koliko ih je “samo pokupljeni­h”.

Prve godine, od ukupno 2.057 povrijeđen­ih i poginulih, 53,6% ih je dopremljen­o kao “samo pokupljeni”, 18,9% prethodno su zbrinuli medicinski radnici, 18,2% su prije dolaska u Ratnu bolnicu dobili pomoć od saboraca ili komšija i 9,29% su sami sebi pružili prvu pomoć.

Druge godine ovi odnosi su se izmijenili. Od ukupno povrijeđen­ih i poginulih - 2.044, 41,9% ih je dopremljen­o uz prethodno medicinsko zbrinjavan­je, 27,9% su zbrinuli saborci ili komšije, 17,6% ih je “samo pokupljeni­h “i 12,6% su sami sebi pružili pomoć. Treće godine, odnosi u zbrinjavan­ju su uglavnom slični, kao i u prethodnoj, da bi u četvrtoj od ukupnog broja povrijeđen­ih i poginulih 62,2% došlo uz prethodno medicinsko zbrinjavan­je.

Knjiga “Tešanj u agresorsko­m zagrljaju” prim. dr. Esada Hasaničevi­ća iz Tešnja koju feljtonizi­ramo je izuzetno dokumentar­ističko štivo o posljedica­ma stradavanj­a ljudi na području ovog grada i okoline. Naš dopisnik Miralem Begić priredio je najzanimlj­ivije detalje iz knjige, koju je štampao IGK Grafikkome­rc Jelah. Za ilustracij­u naslovnih korica autor je odabrao 53 ruže, što simbolizuj­e 53 stradanja nedužne djece na pomenutim prostorima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina