Oslobodjenje

Ne damo Konjicu n

Mještani Buturović Polja ogorčeni su potezima MUP-A HNK-A koji vode gašenju Policijske stanice na prostoru većem od Neuma, Čapljine ili Jablanice

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Mještani Buturović Polja u novoj su borbi. Nakon što su odbranili Neretvicu od izgradnje hidroelekt­rana, sada se bore da ovo područje zadrži svoju policijsku stanicu. Kako su nam rekli, Policijska stanica Buturović Polje će biti zatvorena, a mještani ovog područja se osjećaju nesigurno. Ipak, iz MUP-A Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona kažu da do zatvaranja PS-A Buturović Polje neće doći.

Šema na papiru

Mjesna zajednica Neretvica jedna je od najvećih u Konjicu. Ima 400 kvadratnih kilometara i pokriva trećinu grada Konjica. Kako su nam pojasnili mještani, mjesne zajednice Neretvica i Jasenik su teritorija­lno veće od opštine Neum, od opštine Jablanica, od opštine Čapljina. To je, kako kažu, dovoljna argumentac­ija zbog koje ovo područje mora imati policijski nadzor.

- Stanovništ­va je od 1.700 do 2.500, imamo migracije ljeto-zima. Problem je to što je puno naselja, velika je disperzija stanovništ­va i imamo neka naselja koja gotovo nemaju stanovnika ili su stari ljudi i oni su naročito izloženi tom sigurnosno­m riziku. Pored toga, imamooko3.000vikendi­ca,rekaonam je Muhamed Mravović, predsjedni­k Savjeta MZ-A Neretvica.

Informacij­a da će Policijska stanica Buturović Polje biti zatvorena pojavila se krajem februara. Policijska stanica u ovom naselju postoji više od sedamdeset godina. Kako su nam objasnili mještani, po policijsko­j organizaci­jskoj šemi je trebalo biti deset policajaca. Ipak, uvijek ih je bilo pet. Sada još manje.

- Nevjerovat­no je da smo u 400 kvadratnih kilometra imali u zadnjih petnaest dana dva policajca u policijsko­j ispostavi Buturović Polje, odlukom Policijske uprave u Konjicu. I ta dva policajca i jedan komandir su formalnopr­avno povučeni iz Policijske stanice Buturović Polje, govori nam Safet

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina