Oslobodjenje

Jesmo li muniku dovoljno

Naši sagovornic­i uz obilježava­nje Dana šuma govore o značaju posebne crnogoričn­e vrste

-

Svjetski dan šuma obilježava se svake godine 21. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Tako je i u BIH, u kojoj se na ovaj dan govori o značaju šuma, ali je pitanje šta se od silne priče pretoči u praksu.

Endemsko drvo

Posebno je značajno govoriti o zaštiti endemskog drveća kakvo je u BIH drvo munika. U posljednje vrijeme se strahuje da je ovo drvo ugroženo posebno na Prenju zbog čestih požara i bespravne sječe. Naši sagovornic­i tvrde da to jeste problem, ali... Profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu Dalibor Ballian kaže da je munika ugrožena samo na nekoliko manjih lokaliteta, ali obnavlja se odlično.

- Vrlo često se ponaša i agresivno u odnosu na druge vrste sa kojima raste, te se brzo širi na napuštene planinske pašnjake Prenja, Čvrsnice, Visočice i Bjelašnice. Nažalost, glavna prijetnja su joj požari, kojih u Hercegovin­i ima najviše. Stara stabla se odupiru prizemnim požarima jer imaju jaku i debelu koru, ali mlade biljke sa niskim krošnjama stradaju. Drugi problem su štetni insekti, koji na Rujištu iznad Mostara prave velike štete. Što se tiče nelegalnih sječa, one su se značajno smanjile, objašnjava profesor i kaže da je munika pod zakonskom zaštitom, a najbolja zaštita je što većinom raste na nedostupni­m mjestima.

Direktor preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic Feđa Voloder tvrdi za Oslobođenj­e da oni nastoje tu vrstu da sačuvaju od požara i bespravnih sječa koje su izražene posebno zbog nepostojan­ja zakona u HNK-U od 2009. godine.

- Najveća prijetnja su joj požari, stoga i naše preduzeće ima formiranu protivpoža­rnu jedinicu koja se brine o tome zajedno sa profesiona­lnom vatrogasno­m jedinicom i službom civilne zaštite. Mi smo u proteklih nekoliko decenija, također, uspjeli da napravimo neke protivpoža­rne puteve, da bismo mogli što prije da dođemo do lokaliteta koje je zahvatio požar. Ti protivpoža­rni putevi su utjecali da se munika kao endemska vrsta spasi

Šumarstvo Prenj ima vlastitu proizvodnj­u u rasadniku munike jer radnici skupljaju sjeme tokom godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina